Studiu ERT: UE - ultima la nivel global în privinţa alocărilor pentru cercetare-dezvoltare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2023

Studiu ERT: UE - ultima la nivel global în privinţa alocărilor pentru cercetare-dezvoltare

English Version

Uniunea Europeană alocă prea puţine fonduri pentru cercetare-dezvoltare, aproximativ 2,27% din Produsul Intern Brut comunitar, decât concurenţii săi globali (China - 2,40% din PIB, SUA - 3,45% şi Coreea de Sud - 4,81%), se arată în European Round Table (ERT) Vision Paper, document publicat recent pe site-ul respectivei organizaţii ce reprezintă interesele companiilor din blocul comunitar european.

Documentul citat mai constată existenţa în plus a unei diferenţe semnificative de creştere economică între UE şi SUA în ultimii 15 ani. În timp ce Uniunea Europeană a menţinut o politică de austeritate contraproductivă din punct de vedere macroeconomic, care a diminuat investiţiile, concurenţii săi au investit mai activ, susţin specialiştii ERT.

Jean-Francois vanm Boxmeer, preşedinte al ERT, fost CEO al Heineken International, a declarat, potrivit site-ului Euractiv: "Dacă te uiţi la diferenţa de ritm de creştere dintre SUA şi Europa şi proiectăm asta peste încă 10 ani, am putea deveni irelevanţi din punct de vedere economic şi am putea deveni un fel de muzeu drăguţ pentru vizitatorii unui loc care nu mai este înfloritor".

Jacob Wallenberg, membru al ERT şi preşedinte al Investor AB, a spus pentru sursa citată: "Avem o problemă reală: Europei îi lipseşte un simţ al urgenţei pe care îl considerăm atât de important".

Ca exemplu, el a indicat instrumentul de monitorizare tehnologică al Australian Strategic Policy Institute, care vizează companiile importante din punct de vedere tehnologic. Din 44 de tehnologii, China este lider în 37, în timp ce SUA ocupă locul al doilea, ceea ce îi nemulţumeşte pe membrii ERT, care consideră că este nevoie de o concentrare mai mare pe creşterea economică şi de o piaţă internăp UE mai integrată.

Lucrarea publicată de ERT precizează: "Comisia Europeană trebuie să conducă un program cuprinzător pentru a modela o piaţă comună în toate domeniile de politică, inclusiv energie, digitalizare, capital, mediu şi apărare". Tototdată, ERT doreşte ca Executivul comunitar să fie mai proactiv în "constrângerea statelor membre UE pentru înlăturarea urgentă a obstacolelor ilegale sau nerezonabile" din piaţa internă. În plus, Comisia ar trebui să se concentreze mai mult pe armonizarea şi simplificarea normelor în loc să emită în mod constant altele noi.

Reprezentanţii companiilor din industria europeană solicită Comisiei să acorde mai multe stimulente pentru noile investiţii din UE, după modelul Actului de reducere a inflaţiei (IRA) din SUA.

Jean-Francois van Boxmeer a mai spus pentru sursa citată: "La fel ca IRA, trebuie să investim bani în aceste proiectele de infrastructură care sunt necesare în Europa, în special în electrificare". El a criticat abordarea europeană, pe care a descris-o drept "bani risipiţi pentru mici iniţiative locale" la nivelul statelor membre.

Modul actual în care statele UE îşi pot subvenţiona industriile prin reguli relaxate privind ajutorul de stat oferă unor state membre precum Germania un avantaj, deoarece au mult mai multă putere financiară decât statele membre mai mici şi mai sărace.

De altfel, Germania este principalul beneficiar al relaxării regulilor privind ajutoarele de stat, primind aproape jumătate din toate ajutoarele de stat aprobate din februarie 2022, potrivit datelor Comisiei Europene, prezentate de sursa citată.

Documentul de viziune al ERT indică, de asemenea, probleme structurale la nivelul UE. Reprezentanţii companiilor susţin că UE ar trebui să-şi majoreze bugetul pentru finanţarea investiţiilor europene şi că procesele de luare a deciziilor de către Bruxelles ar trebui simplificate, de exemplu în materie fiscală, unde UE poate decide doar cu acordul unanim al statelor membre.

Potrivit ERT, o altă modalitate de creştere a investiţiilor ar fi consolidarea şi integrarea pieţelor europene de capital. Potrivit membrilor ERT, o piaţă de capital europeană mai bine integrată şi mai lichidă ar duce la un capital de risc mai mare, care ar putea ajuta apoi la rezolvarea unei părţi a problemei de inovare şi creştere a UE.

În perioada premergătoare alegerilor europene de anul viitor, ERT intenţionează să prezinte planuri suplimentare şi mai detaliate pentru a consolida competitivitatea europeană, planuri care să fie ulterior puse pe masa noii componenţe a Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb