STUDIU EY: 2021 a fost cel mai activ an pentru piaţa tranzacţiilor IPO din ultimii 20 de ani

S.B.
Companii / 22 decembrie 2021

2021 a fost cel mai activ an pentru piaţa tranzacţiilor IPO din ultimii 20 de ani

În contextul unui mediu economic incert care a dominat în 2021, piaţa IPO globală a avut un an excepţional, doborând în mod constant recorduri atât în privinţa volumului, cât şi a valorii tranzacţiilor, până în trimestrul al IV-lea.

În ultimul trimestru, perspectivele încep să se schimbe odată cu apariţia variantei Omicron a virusului COVID-19, a persistenţei tensiunilor geopolitice şi a creşterii volatilităţii pieţelor. Per total, în 2021 s-au înregistrat 2.388 de tranzacţii care au atras capitaluri în valoare de 453,3 miliarde de USD, în creştere cu 64% şi, respectiv, 67% faţă de anul anterior, conform raportului EY Global IPO Trends Report 2021.

2021 a debutat cu lansarea vaccinurilor împotriva COVID-19, cu o redresare a economiilor globale şi cu ample lichidităţi pe piaţă, generate de programele guvernamentale de stimulare a economiei, care au adus optimism pe pieţele IPO globale. T4 2021 a fost cel mai activ al patrulea trimestru în funcţie de numărul de tranzacţii după T4 2007, înregistrând o creştere de 16% a volumului tranzacţiilor IPO (621) şi de 9% a valorii acestora (112,2 miliarde de USD) faţă de perioada similară a anului 2020.

Toate pieţele globale au crescut atât în funcţie de numărul de tranzacţii, cât şi de valoarea acestora, dar bursele din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA) au generat cea mai mare creştere, cu o majorare de 158% a volumului tranzacţiilor (724) şi de 214% a capitalurilor atrase (109,4 miliarde de USD). Şi pe continentul american activitatea a fost intensă, încheind anul cu 528 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 174,6 miliarde de USD, reprezentând creşteri de 87% şi, respectiv, 78%. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat o creştere relativ modestă, cu 1.136 de IPO-uri (majorare de 28%) în valoare totală de 169,3 miliarde de USD (creştere de 22%).

"În 2021, pieţele de capital au oferit randamente puternice, iar activitatea investiţională la Bursa de Valori Bucureşti s-a menţinut într-un mediu economic incert, generat de pandemie şi de factorii politici. Pe17 decembrie, capitalizarea totală a pieţei pe segmentul principal al Bucharest Sock Exchange a atins 44 de miliarde EUR, în timp ce randamentele brute YTD ale indicelui BET au depăşit 27%.

2021 a marcat un an record pentru listarea de acţiuni şi obligaţiuni. Obligaţiunile corporative au predominat în acest an, înregistrându-se 29 de emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 932,5 milioane EUR. BCR şi Raiffeisen Bank au lansat cele mai mari emisiuni (de 425,5 milioane EUR, respectiv 326,6 milioane EUR), urmate de Autonom cu 48 milioane EUR, Agricover Holding şi Libra Internet Bank cu 40 milioane EUR fiecare.

Anul a adus 23 de listări de acţiuni, dintre care trei IPO-uri pe piaţa principală, în valoare totală de 185,2 milioane EUR: Transport Trade Services (TTS) pentru 58,5 milioane EUR, One United Properties (ONE) pentru 52,6 milioane EUR şi Aquila Part Prod Com ( AQ) pentru 74,1 milioane EUR. Interesul pentru listarea pe segmentul alternativ, AeRO, a fost, de asemenea, ridicat. Au avut loc 20 de lansări care au totalizat 48,6 milioane EUR. Tehnologia, produsele de larg consum şi retailul au fost principalele sectoare pentru activitatea IPO", completează Andrei Eftimie, Partener Asociat, Capital Debt Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

La nivel mondial, sectorul tehnologiilor a înregistrat cele mai multe tranzacţii IPO (611) pentru al şaselea trimestru consecutiv şi cea mai mare valoare a tranzacţiilor (147,5 miliarde de USD) pentru al şaptelea trimestru consecutiv. Sectorul sănătăţii s-a clasat pe locul al doilea ca număr şi valoare a tranzacţiilor, cu 376 de IPO-uri în valoare de 65,4 miliarde de USD. La mică distanţă, industria ocupă următorul loc în top, cu 310 IPO-uri în valoare de 63,1 miliarde de USD.

Pieţele IPO din EMEIA au înregistrat cea mai mare creştere anuală

În condiţiile unui mediu pozitiv care a asigurat antreprenorilor randamente bune şi riscuri mici, bursele din EMEIA au avut performanţe extraordinare, înregistrând cea mai mare rată de creştere dintre cele trei regiuni, cu o majorare de 158% a numărului de IPO-uri (724 de tranzacţii) şi de 214% a valorii acestora (109,4 miliarde de USD). Persistenţa valurilor de infecţii cu COVID-19 şi perturbările lanţurilor de aprovizionare ar putea să aducă unele riscuri odată cu intrarea în primul trimestru al anului 2022.

În Europa s-au înregistrat 485 de IPO-uri (creştere de 154%), care au atras capitaluri în valoare de 81,1 miliarde de USD (creştere de 195%). Şi Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA) au înregistrat creşteri semnificative, volumul şi valoarea tranzacţiilor majorându-se cu 205% şi, respectiv, 281% (113 IPO-uri în valoare de 11 miliarde de USD). Pe măsură ce economiile din aceste regiuni îşi revin, preţul petrolului rămâne favorabil şi companiile cu fundamente solide continuă să atragă interesul investitorilor. În India, activitatea IPO în 2021 a crescut cu 156% ca număr de tranzacţii şi cu 314% ca valoare a tranzacţiilor faţă de anul precedent (110 IPO-uri în valoare de 16,9 miliarde de USD). Şi activitatea din Regatul Unit a rămas puternică, înregistrând o creştere de 223% a volumului tranzacţiilor (97 de IPO-uri) şi de 81% a valorii acestora (21,2 miliarde de USD).

Optimismul, lichidităţile şi vaccinurile împotriva COVID-19 au adus un an de referinţă pentru continentul american

Regiunea Americii a înregistrat un an cu rezultate excelente, alimentate de nivelul redus al ratelor dobânzii, de lichiditatea ridicată, de entuziasmul de pe pieţele de capital, de atitudinea pozitivă a consumatorilor şi de optimismul general produs de lansarea vaccinurilor împotriva COVID-19 în unele ţări. Per total, în această regiune au avut loc 528 de tranzacţii IPO, cu o valoare de 174,6 miliarde de USD, în creştere cu 87% şi, respectiv, 78%. Sănătatea a rămas principalul sector al regiunii ca număr de tranzacţii, înregistrându-se 172 de IPO-uri în valoare de 32,2 miliarde de USD, dar sectorul tehnologiilor a fost principalul performer în materie de valoare a tranzacţiilor, înregistrând 152 de tranzacţii în valoare de 72,2 miliarde de USD.

Piaţa IPO din SUA se menţine la un nivel de intensitate ridicat, în contextul în care se preconizează că 2021 va fi cel mai activ an din istoria de 21 de ani a acestui raport, înregistrându-se 416 tranzacţii IPO în valoare de 155,7 miliarde de USD, ceea ce reprezintă o creştere de 86% şi, respectiv, 81% faţă de anul anterior. Ofertele publice iniţiale prin intermediul societăţilor vehicul investiţional (SPAC) au fost în prim plan pe bursele din SUA în 2021, unde s-au înregistrat mai multe astfel de tranzacţii decât IPO-urile tradiţionale. SPAC-urile au demonstrat o rezilienţă remarcabilă şi probabil SUA va continua să domine în acest segment.

Regiunea Asia-Pacific înregistrează creşteri modeste în 2021

Activitatea IPO din regiunea Asia-Pacific a păstrat un ritm constant în 2021, numărul de tranzacţii (1.136) şi valoarea acestora (169,3 miliarde de USD) crescând cu 28% şi, respectiv, 22% faţă de anul precedent. Chiar dacă aceste creşteri sunt impresionante, rămân modeste comparativ cu recordurile înregistrate de activitatea IPO din regiunile America şi EMEIA. La nivel de sectoare, tehnologia a avut cel mai mare număr de tranzacţii (257) şi a atras cele mai multe capitaluri (45,4 miliarde de USD) în întreg anul.

China a înregistrat o scădere a activităţii după al treilea trimestru, parţial din cauza înăspririi cerinţelor de securitate cibernetică din China continentală pentru companiile care urmau să lanseze IPO-uri transfrontaliere şi îndeplineau anumite criterii. Această situaţie, corelată cu dispoziţiile autorităţii de reglementare a bursei şi valorilor mobiliare (SEC) din SUA, potrivit cărora emitenţii străini din SUA trebuie să respecte normele de inspecţie ale SEC şi ale Consiliului de supraveghere a contabilităţii întreprinderilor publice (PCOAB), a afectat atitudinea investitorilor şi a avut drept rezultat amânarea sau modificarea planurilor unor megatranzacţii IPO ale unor companii chineze. Per total, în China s-a înregistrat o creştere de 11% a volumului de tranzacţii IPO (593) şi de 3% a valorii acestora (122,8 miliarde de USD).

Japonia a generat cel mai mare număr de IPO-uri lansate într-un singur an din 2006, cu 128 de tranzacţii în valoare de 6,8 miliarde de USD în 2021 şi creşteri de 38% şi, respectiv, 104% faţă de anul anterior.

Perspectivele pentru T1 2022: pregătiţi-vă pentru schimbări, dar valorificaţi deocamdată cotaţiile mari

În ceea ce priveşte perspectivele pentru noul an, sunt aşteptate schimbări de direcţie care ar putea accelera sau încetini activitatea IPO, generate de tensiuni geopolitice, riscuri de inflaţie şi noi valuri şi variante ale pandemiei. În pofida acestora, cotaţiile relativ ridicate şi lichiditatea pieţei păstrează deocamdată deschisă fereastra de oportunitate de pe piaţa IPO în 2022. Candidaţii IPO se pot aştepta la o volatilitate crescută a pieţelor şi, prin urmare, trebuie să rămână flexibili şi să aibă un plan de rezervă în ceea ce priveşte acoperirea nevoilor de finanţare în cazul în care calendarul IPO este amânat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb