Studiu EY: Fuziunile şi achiziţiile în bioştiinţe prind viteză alimentate de rezervele de capital din sector

F.D.
Miscellanea / 10 ianuarie

Studiu EY: Fuziunile şi achiziţiile în bioştiinţe prind viteză alimentate de rezervele de capital din sector

Tranzacţiile mari au reapărut la nivel global în domeniul de bioştiinţe, investiţiile în fuziuni şi achiziţii (M&A) totalizând 191 miliarde de USD până la data de 10 decembrie 2023, comparativ cu 142 miliarde de USD în 2022. Deşi volumul tranzacţiilor a scăzut, cu doar 118 tranzacţii M&A finalizate, faţă de 126 în 2022, valoarea medie a tranzacţiilor a crescut semnificativ în 2023.

Potrivit celei de-a XII-a ediţii a raportului anual EY M&A Firepower, care urmăreşte investiţiile M&A în bioştiinţe la nivel mondial, reapariţia acestui tip de tranzacţii este stimulată de presiunea de a majora veniturile, de faptul că mai multe produse cheie îşi vor pierde protecţia prin brevet în următorii cinci ani şi de nevoia de a realiza tranzacţiile corecte acum, pentru a obţine noi surse de creştere de venituri şi valoare în viitor. Conform studiului, se înregistrează niveluri aproape record la indicatorul "putere de achiziţie" (Firepower), definit drept capacitatea unei companii de a realiza tranzacţii M&A având în vedere soliditatea bilanţului său contabil.

Marii jucători din industria farma revin în forţă

Studiul EY a constatat că unul dintre principalele motive pentru redresarea din 2023 a tranzacţiilor M&A din sectorul bioştiinţelor este revenirea în forţă a multinaţionalelor din industria farmaceutică. Aceste companii au dominat tranzacţiile din industrie, peste două treimi (69%) din investiţiile în M&A provenind de la marii jucători farma, comparativ cu doar 38% în 2022. 11 mari companii farma au încheiat fiecare cel puţin o tranzacţie în valoare de minimum 1 miliard de USD. Merck a depăşit pragul de 10 miliarde de USD cu achiziţia în aprilie 2023 a Prometheus, o companie specializată în imunologie. De departe cea mai mare tranzacţie a fost achiziţia Seagen de către Pfizer, în valoare de 43 miliarde de USD, în martie 2023

Aceste investiţii majore au făcut ca, în pofida diminuării numărului de tranzacţii, valoarea medie a achiziţiilor în sectorul biofarmaceutic să crească cu 77% în 2023 (2,18 miliarde de USD până la data de 10 decembrie 2023, comparativ cu 1,23 miliarde de USD în 2022). Se preconizează că marii jucători farma vor continua să încheie astfel de tranzacţii de valoare mare în 2024, dând semnalul unei relansări în forţă a activităţii de M&A.

Se va menţine tendinţa în 2024?

Potrivit raportului, se preconizează că tendinţa de creştere a investiţiilor în tranzacţii M&A va continua şi se va accelera în 2024 şi ulterior din trei motive principale: industria biofarmaceutică încă înregistrează niveluri aproape record la indicatorul "putere de achiziţie" (firepower), sectorul se confruntă cu dificultăţi semnificative în ceea ce priveşte veniturile în următorii cinci ani şi trebuie să îşi asigure o creştere neorganică, iar condiţiile economice sunt de aşa natură, încât preţul este dictat de cumpărători, ceea ce favorizează achiziţia de companii.

Deşi investiţiile în tranzacţii M&A au crescut, acest sector încă dispune de o capacitate tranzacţională în valoare de 1,37 trilioane de USD, un nivel mai mare decât în orice alt moment din istoria studiului EY, cu excepţia anului 2022.

Obţinerea de valoare prin M&A

Cu toate că există lichidităţi disponibile pentru investiţiile în achiziţii, marea provocare pentru companiile din sectorul bioştiinţelor este să se asigure că fac tranzacţiile corecte, pentru a obţine valoare în viitor.

Incertitudinile cu care se confruntă investitorii din industria biofarmaceutică depăşesc graniţele volatilităţii generale a mediului operaţional global, cuprinzând şi riscurile de reglementare reprezentate de apariţia unor noi legi, cum ar fi legea pentru reducerea inflaţiei adoptată în SUA. Această iniţiativă are potenţialul de a limita capacitatea companiilor de a stabili preţurile medicamentelor în viitor, făcând mai dificilă evaluarea exactă a portofoliului şi a activelor în curs de dezvoltare ale potenţialelor ţinte de achiziţii.

Pentru a obţine valoare din achiziţiile lor, companiile din industria bioştiinţelor trebuie să pună accent pe oferirea unor rezultate mai bune pentru pacienţi, care să includă şi o experienţă medicală ameliorată şi mai personalizată. De asemenea, acestea trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că dispun de procesele, disciplina şi execuţia potrivite pentru a obţine valoare în urma tranzacţiilor.

Ţinte M&A: oncologie şi boli rare

Potenţialul uriaş de creştere al pieţei de oncologie se reflectă în cheltuielile companiilor cu fuziuni şi achiziţii din ultimii cinci ani, oncologia dominând achiziţiile din industrie atât ca valoare, cât şi ca volum: în 2023, investiţiile M&A în active oncologice au atins 65,2 miliarde de USD. Concurenţa intensă pentru aceste active a avut drept consecinţă plata de către companii a unor multiplicatori de preţ mai mari decât pentru active vizate din alte arii terapeutice. În contextul în care multiplicatorii de preţ pentru achiziţiile în oncologie din ultimul deceniu au avut o valoare medie de 11,9 înmulţit cu veniturile totale ale companiei ţintă, cumpărătorii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că extrag valoare din tranzacţiile lor în acest spaţiu.

Pe lângă oncologie, schimbările legislative fac ca şi alte active să devină ţinte de achiziţie atractive. Având în vedere că este puţin probabil ca acte normative, precum legea pentru reducerea inflaţiei din SUA să afecteze nivelul de preţ al medicamentelor orfane (medicamente pentru afecţiuni rare), companiile specializate în boli rare au devenit obiective importante pentru tranzacţii M&A, impunând multiplicatori de preţ mari şi conducând la apariţia unora dintre cele mai mari tranzacţii din ultimele 12 luni.

Subin Baral, lider EY Global Deals - Bioştiinţe, a declarat: "În 2023, am asistat la reapariţia tranzacţiilor importante în rândul marilor jucători din industria farma. Confruntată cu iminenţa expirării brevetelor mai multor produse cheie în următorii cinci ani, industria biofarmaceutică conştientizează faptul că tranzacţiile M&A reprezintă o cale strategică pentru asigurarea creşterii. Provocarea pentru companiile din acest sector este să se asigure că fac tranzacţiile potrivite în prezent, pentru a obţine valoare durabilă în viitor. Identificarea celor mai buni parteneri, a celor mai bune structuri de tranzacţionare, a inovaţiilor, a ariilor terapeutice şi a abordărilor strategice este crucială, în contextul în care traversăm o perioadă de transformare a mediului de afaceri şi de reglementare la nivel mondial.

Cu toate acestea, companiile din domeniul bioştiinţelor trebuie să înţeleagă că realizarea tranzacţiilor potrivite este mai degrabă un proces, decât o operaţiune unică. Acestea vor avea nevoie de oamenii, procedurile şi guvernanţa potrivite, astfel încât fiecare parteneriat să funcţioneze în condiţii unice, specifice acestuia. Chiar şi în condiţiile unui mediu operaţional instabil, care preconizăm că va persista în 2024, companiile din domeniul bioştiinţelor care pot conştientiza şi satisface aceste imperative tranzacţionale vor fi bine poziţionate pentru a obţine valoare pe termen lung".

Obţinerea de valoare din tranzacţii în contextul transformărilor din sectorul bioştiinţelor

Cu toate că nu există un răspuns universal valabil la întrebarea "Care tranzacţie va oferi cel mai bun randament?", raportul EY M&A Firepower punctează cinci strategii care oferă o şansă mai bună pentru a obţine valoare în viitor şi pentru ca strategiile M&A să sprijine construirea acelei valori:

-Elaborarea unor modele de afaceri mai bine orientate

-Identificarea ariilor terapeutice unde se poate adăuga valoare

-Atenţie la apariţia unor noi oportunităţi inovatoare

-Identificarea unui echilibru corect între achiziţii şi parteneriate

-Elaborarea strategiilor de execuţie corecte pentru a obţine valoare din tranzacţiile M&A.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb