STUDIU EY GLOBAL FRAUD SURVEY : "Peste o treime dintre români cred că mita şi corupţia sunt răspândite în mediul de afaceri din ţară"

R.J.
Ziarul BURSA #Companii / 19 aprilie 2016

"Peste o treime dintre români cred că mita şi corupţia sunt răspândite în mediul de afaceri din ţară"

Peste o treime dintre români (36%) consideră că practicile de mită şi corupţie sunt răspândite în mediul de afaceri din ţară, mai puţin decât cota medie acordată de Estul Europei (46%), conform unui studiu realizat de EY remis redacţiei.

Pentru al treilea an consecutiv, nivelul de percepţie al corupţiei scade: 36% din participanţi au apreciat că fenomenul corupţiei este larg răspândit în România, mai puţin decât cota medie acordată de Estul Europei (46%).

"Odată cu continuarea şi intensificarea luptei anticorupţie care vizează comportamentele terţelor părţi, şi cu recentele dezvăluiri legate de posibile utilizări incorecte ale structurilor financiare de tip offshore, liderii de afaceri sunt îndreptăţiţi să se concentreze asupra asigurării unui grad mai mare de înţelegere a clienţilor, partenerilor şi furnizorilor lor. Creşterea transparenţei constituie în mod clar un obiectiv important pentru interesului publicului larg", a declarat Kenan Burcin Atakan, liderul departamentului de investigare a fraudelor şi soluţionare a disputelor din cadrul EY România.

Autoritaţile de reglementare admit ameninţarea reprezentată de corupţie şi mită pentru un sistem financiar aflat deja sub presiune şi au început să coopereze tot mai intens la nivel transfrontalier pentru a-i responsabiliza pe indivizi în privinţa actelor ilegale. Astfel de eforturi par puternic susţinute de respondenţi, 83% dintre aceştia fiind de acord că anchetarea indivizilor implicaţi în astfel de acte va ajuta la ameliorarea nivelului de fraudă, mită şi corupţie în viitor.

"Conform studiului, 90% dintre respondenţii din România cred că instituţiile de aplicare a legii sunt pregătite să pună sub acuzare cazurile de corupţie, atunci când acestea sunt întâlnite. Acţiunile proactive întreprinse de către Parchet, în special de către Direcţia Naţională Anticorupţie, sunt recunoscute în UE şi considerate la nivel mondial drept poveşti de succes. Pe de altă parte, rezultatele Studiului evidenţiază ca fiind necesară o mai mare comunicare a instituţiilor de aplicare a legii pentru a creşte susţinerea publicului în acţiunile de urmărire penală a persoanelor fizice", a adăugat Kenan Burcin Atakan, EY România.

În ceea ce priveşte percepţia asupra corupţiei în cadrul pieţelor emergente, studiul identifică faptul că se consideră că indivizii responsabili de corupţie nu dau, de fapt, socoteală nimănui. 70% dintre respondenţii din Brazilia şi 56% din cei aflaţi în Africa şi Europa de Est cred că, deşi guvernele ţărilor lor sunt dispuse să declanşeze urmărirea penală, demersurile nu sunt eficiente, iar dosarele nu se finalizează cu condamnări.

David Stulb, liderul global al EY menţionează: "Nivelurile crescute de cooperare globală între agenţiile de aplicare a legii fac mai dificilă sustragerea de la urmărirea penală a celor acuzaţi de fraudă şi mita. Cu toate astea, cum respondenţii indică faptul că astfel de comportamente incorecte nu dau niciun semn de ameliorare, companiile continuă să fie expuse la riscuri majore, alimentate de acţiunile ilegale ale unei minorităţi a angajaţilor".

"O mai bună utilizare a tehnologiei reprezintă cu siguranţă o parte a răspunsului la problemă. Se pot întreprinde mai multe acţiuni pentru valorificarea instrumentelor de analiză de date investigative în scopul gestionării acestor riscuri şi îmbunătăţirii gradului de conformitate cu reglementările legale şi cu rezultatele investigaţiilor", a adăugat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb