Trimestrul 2 aduce primele semne puternice de revenire pe piaţa spaţiilor de birouri din ultimele 18 luni, conform celui mai recent studiu de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară Griffes, care a analizat tranzacţiile de închiriere şi componenţa stocului de birouri din T2 2021. Activitatea totală înregistrată pe piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti a fost marcată de creştere, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de anul trecut. Mai mult, Bucureştiul revine pe harta companiilor din domeniul tehnologiei şi fintech în căutare de noi oportunităţi, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, peste 70.000 mp s-au tranzacţionat în Bucureşti, în al doilea trimestru al anului 2021. 47% din aceste tranzacţii, adică aproape jumătate, au fost reprezentate de renegocieri şi prelungiri de contracte existente, împărţind practic comportamentul chiriaşilor în două direcţii clare - cei cu nevoi de stabilitate, care se reflectă şi în necesitatea de a prelungi durata contractelor de închiriere, şi cei în creştere, care au nevoie de spaţii suplimentare indiferent de contextul global. Toate aceste tranzacţii au avut loc în clădiri noi, construite după anul 2005, subliniind astfel preferinţa chiriaşilor pentru calitate şi stoc nou.
Contractele noi de închiriere (53% din totalul tranzacţiilor) au fost semnate de companii care au decis fie relocarea birourilor în căutarea unei clădiri noi, cu specificaţii tehnice mai bune decât cea din care se mută, fie deschiderea de birouri noi, amenajate de la zero conform specificaţiilor proprii. Sectorul medical (30%), alături de domeniul tehnologiei (24%) şi serviciile profesionale (20%) au fost principalii determinanţi ai cererii noi de birouri.
Griffes a închiriat peste 20.000 mp de la începutul anului 2021 şi un total de 8.300 mp în trimestrul 2, dintre care 62% în Bucureşti şi 38% în restul ţării. Peste 65% dintre tranzacţii reprezintă contracte noi de închiriere şi reflectă experienţa Griffes în asigurarea de soluţii personalizate companiilor ce au nevoie de set-up de la zero.
"Începând cu luna aprilie a acestui an, am remarcat o accelerare a deciziilor chiriaşilor care se aflau în proces de analiză cu privire la spaţiile lor de birouri. Astfel, primele semnări de contracte noi pe piaţa de birouri au început să se contureze deja în perioada iunie-iulie. Cea mai semnificativă contribuţie a echipei Griffes este tranzacţia cu compania Allyis, din Seattle, partener strategic al Microsoft, care a închiriat un spaţiu în clădirea AFI Park, şi care reprezintă cea mai mare intrare nouă în piaţa de birouri din acest an. Allyis va angaja peste 200 de oameni într-un centru operaţional de excelenţă, de altfel primul lor birou din Europa", a afirmat Andreea Păun, Managing Partner şi fondator Griffes.
Majoritatea tranzacţiilor încheiate în T2 au avut loc în clădiri existente sau clădiri aflate în construcţie, ce urmează a fi livrate până la finalul anului 2021. Acest lucru reconfirmă, intr-un context normal de piata, interesul chiriaşilor pentru a securiza din timp spaţiile de birouri, ca parte din strategiile lor de resurse umane.
Ne aşteptăm ca în 2021 să fie finalizate clădiri de birouri de clasa A totalizând 275.000 mp GLA, cu 80% mai mult decât în 2020. Creşterea numărului de metri pătraţi reflectă reluarea lucrărilor de construire şi focusul dezvoltatorilor pentru a avea un produs "gata" atunci când piaţa îşi va reveni complet.
60% din suprafaţa nou livrată în 2021 este deja pre-închiriată, dovedind, pe de o parte, creşterea interesului chiriaşilor pentru astfel de tranzacţii, pentru alinierea la o viziune strategică de dezvoltare pe termen mediu si lung, nevoia de a avea un birou personalizat, livrat la cheie, dar şi, de cealaltă parte, înţelegerea procesului de pre-închiriere, care asigură condiţii comerciale ce pot fi cu 30 - 40% mai avantajoase.
Noile proiecte populează un areal divers care lărgeşte natural zona clasică dedicată birourilor din capitală. Ne aşteptăm la livrarea cu succes a proiectelor aflate în lucru în zona centrală, precum Dacia One, a campusului U-Center vis-à-vis de parcul Tineretului dar şi a mini-oraşului One Cotroceni Park dezvoltat de grupul One United Properties în Cotroceni. Desigur, având în vedere reputaţia şi beneficiile zonei de nord, vom vedea continuarea dezvoltării în acest pol deja consacrat, incluzând proiecte ca Globalworth Square în Floreasca, posibil cea mai tehnologizată clădire din capitală, J8 Office Park în Bucureştii Noi şi Miro în Băneasa, la ieşirea către aeroport.
Concluzia studiului Griffes cu privire la evoluţia pieţei în trimestrul al 2-lea - raportată şi la contextul nelipsit, şi mai amplu, al pieţei de birouri şi al situaţiei socio-economice globale - atrage atenţia asupra diversificării produselor din piaţa de birouri, precum şi a deciziilor chiriaşilor, care vor lua în calcul, în viitor, criterii mult mai variate faţă de clasicele repere precum metroul, vizibilitatea sau dimensiunea etajului. Utilizatorii de birouri vor reveni la mediul de lucru cu nevoi şi aspiraţii noi, din sfera siguranţei dar mai ales, a libertăţii de mişcare, se arată în comunicat.