Tehnologia de cloud computing este văzută de specialişti ca următorul pas în evoluţia IT-ului şi multe companii analizează diferite scenarii de implementare, însă foarte puţine dintre acestea au dezvoltat o strategie completă care să le ghideze. Un studiu realizat de TPI confirmă acest fapt, arătând că, la nivel mondial, doar 5% dintre companii dispun de o strategie de cloud computing pe termen lung şi doar 20% dintre ele au resursele necesare să dezvolte o astfel de strategie, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Într-un context economic încă imprevizibil, în care infrastructurile IT simt presiunea de a susţine un volum mai mare de servicii şi aplicaţii cu cheltuieli mai mici, soluţiile de cloud computing oferă un model de livrare mai accesibil şi le asigură companiilor mai multă flexibilitate în a-şi desfăşura activitatea de zi cu zi. Treptat, companiile încep să conştientizeze avantajele oferite de cloud computing. De aceea, cel mai recent studiu realizat de HP arată că managerii companiilor din toată lumea consideră că, până în 2015, 18% din serviciile lor IT vor fi livrate cu ajutorul unei soluţii publice de cloud, iar 28% printr-o soluţie de private cloud. Astfel, aproape jumătate din serviciile care deservesc activitatea companiilor va fi mutată "în nor", o schimbare importantă prin comparaţie cu structurile IT tradiţionale existente în acest moment.
Abordat corect, un proiect de cloud computing poate fi o modalitate foarte eficientă pentru a ţine costurile sub control şi pentru a livra, mai uşor şi mai rapid, servicii mai bune. Această tehnologie nu este, însă, o soluţie universal valabilă, ci doar o altă opţiune disponibilă companiilor pentru a creşte eficienţa anumitor segmente din activitatea lor zilnică. Până la urmă, unele servicii pot fi livrate optim in-house, într-un mediu tradiţional, în timp ce, pentru a obţine performanţă maximă, unele trebuie mutate în cloud sau trebuie externalizate. De aceea, ideal este ca fiecare companie să îşi analizeze nevoile şi să determine exact tipul de soluţii potrivite pentru mediul său intern. HP a descoperit că, de cele mai multe ori, soluţia potrivită este o abordare hibridă de livrare a serviciilor, care consolidează arhitectura tehnologică existentă cu soluţii de cloud. Oferta HP pentru companiile interesate de cloud computing include o abordare în patru paşi pentru creionarea unei strategii corecte de implementare, de la servicii de evaluare a mediului IT existent la servicii de proiectare, implementare şi administrare.