Vânzările locuinţelor de lux au crescut spectaculos în ultimii 5 ani şi au ajuns să reprezinte 5% din totalul pieţei imobiliare, în condiţiile în care circa 30% din proprietăţile disponibile la vânzare sunt listate la preţuri de peste un milion de euro, conform unui studiu al unei companii de consultanţă imobiliară.
Clienţii cu venituri ridicate şi expaţii care conduc companii multinaţionale sunt principalii cumpărători. Cea mai nouă tendinţă remarcată pe acest segment este dorinţa cumpărătorilor de a achiziţiona proprietăţi deja amenajate de arhitecţi şi designeri, pentru a se putea muta în cât mai repede, arată un studiu realizat de Regatta Real Estate, citat de Agerpres. De asemenea, în cazul proprietăţilor de patrimoniu şi al clădirilor istorice, sunt căutate cele deja reconsolidate şi renovate, în care detaliile şi finisajele originale sunt păstrate în stare cât mai bună.
În timp ce clienţii care achiziţionează proprietăţi în Bucureşti sunt interesaţi fie de clădiri istorice, fie de clădiri moderne, dar situate în zonele centrale ale oraşului, clienţii care caută vile în afara Capitalei preferă proprietăţile situate pe malul unuia din lacurile din jur. Preferatele clienţilor pe segmentul de lux sunt lacurile Snagov, Buftea şi Mogoşoaia.
"Există investitori care cumpără, să zicem, cu 600.000 de euro o casă, mai investesc în ea 500.000 de euro şi reuşesc să o vândă cu aproape 2 milioane de euro", explică preşedintele Regatta Real Estate, Eduard Uzunov.
Totodată, cel puţin pe segmentul imobilelor de lux, preţurile rămân semnificativ mai mici decât în 2008. Astfel, în zona Primăverii, preţurile terenurilor variază între 2.000 şi 4.000 euro/mp, iar apartamentele se vând cu preţuri cuprinse între 1.500 şi 5.000 euro/mp.
"În 2008, preţurile apartamentelor porneau de la circa 5.000 de euro metrul pătrat şi ajungeau la 8.000 de euro metrul pătrat", precizează Uzunov. Astfel, preţul unui apartament situat în zona Primăverii porneşte în prezent, de regulă, de la 200.000 de euro în sus.