Studiu Investimental: 86% dintre investitorii din România investesc pe termen mediu şi lung

A.F.
Comunicate de presă / 14 mai

Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

Investimental, cel mai nou broker de pe piaţa de capital din România, anunţă finalizarea celei de-a treia ediţii a studiului realizat de companie cu privire la identificarea atitudinii investitorilor şi potenţialilor investitori locali de retail cu privire la investiţiile la bursă, apetitul pentru acestea, precum şi modul în care înţeleg şi se raportează la instrumentele de investiţii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, cercetarea a avut loc în perioada martie-aprilie 2024 şi a fost efectuată pe un eşantion de 401 respondenţi, împărţiţi în investitori şi potenţiali investitori de retail, adulţi cu vârste cuprinse între 25-65 de ani din zonele urbane ale României, cu un venit lunar de peste 4.500 de lei şi economii de peste 3.000 de euro, cu studii superioare şi familiarizaţi cu utilizarea tehnologiei în viaţa de zi cu zi.

"Înţelegerea comportamentului şi a profilului investitorilor de pe Bursa de Valori Bucureşti este esenţială pentru dezvoltarea unui climat investiţional mai stabil şi eficient în România. Cercetarea pe care am realizat-o pentru al treilea an la rând oferă o imagine de ansamblu asupra pieţei de capital din ţara noastră, identificând inclusiv oportunităţile şi riscurile posibile. Aceste informaţii pot ajuta la creşterea gradului de educaţie financiară în rândul populaţiei, prin oferirea unor soluţii care să răspundă nevoilor şi preocupărilor investitorilor şi potenţialilor investitori. Rezultatele studiului nostru din 2024 subliniază o creştere notabilă a interesului românilor pentru pieţele de capital, reflectând o maturizare a comportamentului investiţional şi o înclinare spre tranzacţii mai frecvente. Acest lucru este evidenţiat inclusiv de creşterea ponderii sumei investite din venitul lunar, coroborată cu scăderea înregistrată de venitul mediu al investitorilor comparativ cu 2023, ceea ce sugerează diversificarea bazei de investitori, tranzacţionarea nemaifiind privită ca o activitate rezervată exclusiv celor cu venituri mari şi foarte mari. În legătură cu percepţia pe care investitorii o au faţă de investiţii, marea majoritate consideră tranzacţionarea o modalitate de investiţie, în timp ce se remarcă o creştere semnificativă a celor care văd tranzacţionarea ca pe un mod de economisire, unul dintre motive fiind protejarea de inflaţia aflată încă la un nivel ridicat", a declarat Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

În ceea ce priveşte tranzacţionarea şi frecvenţa tranzacţionării la bursă, 55% dintre respondenţi tranzacţionează de mai puţin de 3 ani, în timp ce 45% sunt activi de peste 3 ani, existând un trend ascendent pentru persoanele care tranzacţionează de mai mult de 3 ani faţă de 2023, când procentul era de 42%. În 2024, 73% dintre investitorii de retail intervievaţi tranzacţionează cel puţin o dată pe lună la bursă, procentul fiind în creştere uşoară faţă de ponderea de 67% înregistrată în 2023. Totodată, 49% dintre investitori menţionează că tranzacţionează pe termen lung, în timp ce 37% o fac pe termen mediu. Doar 14% dintre respondenţi au afirmat că tranzacţionează pe termen scurt. În această privinţă, se observă o uşoară modificare a comportamentului investiţional comparativ cu 2023, atunci când numai 9% dintre investitori tranzacţionau pe termen scurt, în timp ce 90% aveau un orizont investiţional pe termen mediu şi lung.

În 2024, 47% dintre investitorii respondenţi au declarat că alocă pentru investiţii peste 15% din venitul lunar, restul de 53% alocând investiţiilor sub 15% din venitul lunar. Se remarcă o majorare a celor care alocă investiţiilor o pondere mai mare din venituri în comparaţie cu 2023, atunci când împărţirea dintre alocarea a peste 15% şi a sub 15% din venitul lunar a fost de 43%-56%. În ceea ce priveşte principalele motive pentru care investitorii tranzacţionează, aceştia au menţionat, în 2024, obţinerea independenţei financiare, siguranţa financiară pe termen lung, obţinerea unui venit pasiv, formarea unei rezerve pe care să se poată baza şi îmbunătăţirea stilului de viaţă, fără a exista modificări majore comparativ cu ediţia anterioară a studiului.

Din punctul de vedere al instrumentelor deţinute în portofoliul de investiţii în 2024, acţiunile ocupă primul loc (70%), urmate de titluri/obligaţiuni ale statului (44%), criptomonede (41%), fonduri mutuale (29%), valută (28%), ETF-uri (28%), obligaţiuni ale companiilor (25%), mărfuri (22%), imobiliare cu deţinere (20%) şi imobiliare fără deţinere (10%). Interesul investitorilor faţă de tipurile de instrumente financiare a rămas relativ constant comparativ cu rezultatele înregistrate în anul 2023, cele mai semnificative evoluţii pozitive din 2024 fiind înregistrate pentru criptomonede (+8pp) şi imobiliare cu deţinere (+7pp).

În legătură cu percepţia faţă de investiţii, 89% dintre investitori consideră tranzacţionarea ca pe o modalitate de a investi, în uşoară scădere comparativ cu rezultatul din 2023, când procentul a fost de 93%. În acelaşi timp, 49% dintre respondenţi văd tranzacţionarea ca o modalitate de economisire, în creştere cu 10pp faţă de anul precedent. Printre motivele care stau la baza deciziei de investiţie în acţiunile companiilor listate, investitorii au menţionat în 2024 încrederea în companiile în care investesc (59%), protejarea de inflaţie (47%), selectarea companiilor care le plac (45%), dobânda compusă (43%) şi riscul mediu (42%). Faţă de studiul din 2023, singura evoluţie semnificativă din acest an a avut în vedere protejarea faţă de inflaţie, motiv care a înregistrat o creştere de 17pp în rândul investitorilor.

La nivelul motivelor pentru care investesc în titluri/obligaţiuni ale statului, investitorii consideră că astfel de instrumente deţinute sunt mai sigure, prezentând un risc scăzut (83%), au garanţia primirii banilor înapoi (59%) şi nu prezintă volatilitate datorită dobânzii fixe (41%). Faţă de rezultatele din 2023, cea mai importantă modificare în rândul motivelor de a investi în titluri/obligaţiuni ale statului a fost înregistrată pentru garanţia primirii banilor înapoi, cu o scădere de 10pp.

În ceea ce priveşte pieţele pe care aceştia tranzacţionează în 2024, 66% dintre respondenţi sunt activi pe piaţa locală, în timp ce 61% dintre investitori tranzacţionează pe piaţa externă. De asemenea, în 2024, procentul din portofoliul unui investitor alocat pentru piaţa locală este de 53%, restul de 47% fiind alocat pentru piaţa externă. Ponderile referitoare la preferinţa investitorilor şi alocarea procentului din investiţii pentru piaţa locală şi cea externă nu au înregistrat modificări semnificative comparativ cu rezultatele ediţiei precedente a studiului. Investitorii cu vârsta cuprinsă între 25-35 de ani investesc semnificativ mai mult în piaţa externă, comparativ cu numărul total de respondenţi, în timp ce persoanele cu vârsta cuprinsă între 46-65 de ani preferă să investească mai mult în piaţa locală, comparativ cu media totală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb