Peste 670.000 de români înregistrează în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri, numărul acestora crescând de la o lună la alta, informează Keyfin, prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, pe fondul aprecierii puternice a euro şi a majorării cheltuielilor de consum, tot mai mulţi români se văd în imposibilitatea de a mai plăti ratele la timp şi, astfel, ajung în procedurile de executare silită.
Potrivit celor mai noi date de la BNR, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna august 2017, se cifra la 5,77 miliarde de lei, în creştere cu 0,51% faţă de suma raportată în iulie 2017, iar restanţele la creditele în valută au urcat cu 7,4%, la 7,08 miliarde de lei. Cea mai mare parte a datoriei depăşeşte termenul de peste 90 de zile (4,32 miliarde lei).
Potrivit experţilor de la Starbyte, înrăutăţirea situaţiei din sectorul de creditare se vede şi în procedurile de urmărire a datoriilor.
Pe platforma eKollect, o aplicaţie bazată pe web care permite controlul, evidenţa şi automatizarea procesului de colectare a datoriilor, folosită de multe dintre instituţiile financiare din România, numărul cazurilor investigate a trecut, în această lună de nivelul de 100.000, cu peste 20.000 faţă de semestrul anterior.
Prin intermediul aplicaţiei web, instituţii precum BCR Leasing IFN SA, COFACE, Allianz Tiriac Asigurări SA, Credius, ERB Retail Services IFN S.A, Storevision Group AB, EOS Matrix S.A., BDO Audit SRL, Infocredit Group LTD, CreditReform, Marfin Bank, BEJ Aequitas, dar şi Agroind Bank Moldova au urmărit sau urmăresc situaţia recuperării datoriilor de la rău-platnici.