Perturbarea cauzată de COVID-19 pe piaţa M&A din Europa Centrală şi de Est (ECE) a fost de scurtă durată, tranzacţiile revenind în prim plan în a doua jumătate a anului, potrivit unui nou raport publicat de Mazars în asociere cu Mergermarket.
Studiul, Investing in CEE: Inbound M&A Report 2020/2021, oferă o imagine de ansamblu a activităţii de fuziuni şi achiziţii în regiunea ECE de-a lungul anului 2020 şi analizează provocările şi oportunităţile din următoarele luni.
Valoarea tranzacţiilor în regiunea ECE a crescut cu 11% comparativ cu 2019, până la 49,2 miliarde de euro, chiar dacă volumul a scăzut cu 16%, până la un total de 648 de tranzacţii. Această creştere a valorii tranzacţiilor, în pofida pandemiei globale, demonstrează că regiunea şi-a păstrat atractivitatea pentru investitorii interesaţi de tranzacţii cu valori mari. Excluzând Rusia, cea mai mare economie inclusă în regiune, valoarea tranzacţiilor din 2020 a înregistrat o creştere de 28% de la un an la altul.
Investitorii internaţionali continuă să fie atraşi de regiune, aceştia generând 49% din valoarea totală a tranzacţiilor - cu investiţii de 23,9 miliarde de euro - similar cu anii precedenţi. Fabrice Demarigny, lider global al serviciilor de consultanţă financiară la Mazars, subliniază modul în care "la nivel global, imaginea oferită de ECE este una de stabilitate. Regiunea continuă să atragă un flux puternic şi constant de investiţii din întreaga lume".
Fondurile de capital au rămas extrem de active în 2020, numărul total de achiziţii declarate din regiune înregistrând o creştere de 40%, până la 3,9 miliarde de euro în timp ce ieşirile au avut, de asemenea, rezultate bune, valoarea totală declarată ajungând la 8,1 miliarde de euro, în creştere cu 11% comparativ cu 2019.
Pe măsură ce lansarea vaccinurilor împotriva COVID-19 continuă, există speranţa că a doua jumătate a anului 2021 va oferi un mediu mai stabil de tranzacţionare. Cu toate acestea, riscurile cauzate de noile valuri ale virusului, disputele internaţionale şi şocurile economice neaşteptate continuă să îşi facă simţită prezenţa.
Michel Kiviatkowski, lider consultanţă financiară pentru regiunea ECE la Mazars, preconizează un an bun pentru regiune "Europa Centrală şi de Est a făcut faţă foarte bine provocărilor din anul 2020, iar datorită avantajelor sale competitive aflate în prim plan, regiunea este bine plasată pentru a deveni un punct de interes global în domeniul M&A."
Alte constatări cheie din raport includ:
• Piaţa rămâne dominată de patru ţări. Primele patru ţări în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor au rămas aceleaşi ca în 2019 - Rusia, Polonia, Republica Cehă şi Austria. Cea mai mare piaţă din regiune, Rusia, a înregistrat patru dintre cele mai mari zece tranzacţii ale anului în timp ce, cea mai mare tranzacţie a anului a avut loc în Austria, cea mai afluentă dintre pieţele ECE. În urma acestei tranzacţii, compania petrolieră austriacă OMV şi-a mărit participaţia la compania petrochimică Borealis de la 36% la 75%, pentru care a plătit 5,712 miliarde de euro.
• Sectorul tehnologiei a prosperat în contextul pandemiei. Cel mai mare număr de tranzacţii având ECE ca beneficiar a fost înregistrat în sectorul tehnologiei, cu un total de 57 de tranzacţii în valoare de 2,5 miliarde de euro - o creştere anuală de 12% ca volum şi 34% ca valoare. Sectorul de energie şi utilităţi s-a menţinut de asemenea în top, reprezentând 9,1 miliarde de euro - o creştere de 20% comparativ cu anul precedent.
• Tranzacţiile intraregionale sunt în creştere. Tranzacţiile transfrontaliere din regiune au crescut până la 13% din valoarea totală, de la 6% în 2019 - cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.
România a înregistrat 40 de tranzacţii în 2020, în scădere cu 27% faţă de 2019, în timp ce valoarea comunicată a tranzacţiilor a atins 1,7 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Cea mai mare parte din acest total este dată de achiziţia entităţilor locale ale CEZ de către un consorţiu de investitori condus de un fond de investiţii administrat de către australienii de la Macquarie pentru o valoare estimată de 1 miliard de euro.
"Piaţa de fuziuni şi achiziţii locală a înregistrat o creştere în a doua jumătate a anului, datorită unor sectoare cum ar fi cel al energiei, tehnologiei şi sănătăţii care au înregistrat o dinamică pozitivă. Fondurile locale de investiţii au început să fie din ce în ce mai active şi să contribuie la dezvoltarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România.", a menţionat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.