Sistemul Medical MedLife anunţă finalizarea celui de-al doilea studiu privind imunizarea naturală a populaţiei pentru COVID 19, de data aceasta cercetarea fiind concentrată asupra municipiului Suceava, cel mai mare focar de infecţie pentru noul coronavirus din România. Principalul obiectiv al studiului, menit să susţină eforturile autorităţilor, a fost măsurarea ratei de imunizare la infecţia cu noul coronavirus şi, implicit, măsurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxării restricţiilor anunţate de către autorităţi, potrivit unui comunicat de presă.
Rezultatele finale arată că, rata de imunizare faţă de SARS CoV 2 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici. Proporţia persoanelor care au fost imunizate variază semnificativ de la o categorie de vârstă la alta. Cele mai expuse au fost persoanele cu vârstă cuprinsă între 45 şi 54 de ani, în rândul cărora testele de laborator au indicat prezenţa anticorpilor pentru 29% dintre acestea. La polul opus se regăsesc tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturală este de 3 ori mai mic.
În ceea ce priveşte rata de infectare, studiul arată că din cei 512 suceveni testaţi 3,7% au fost confirmaţi pozitiv pentru noul coronavirus, aceştia fiind comunicaţi către DSP conform protocoalelor în vigoare. Raportat la numărul de locuitori de peste 25 de ani din municipiul Suceava acest procent indică faptul că la acest moment peste 3000 de locuitori din Suceava sunt purtători ai virusului. Totodată, datele studiului evidenţiază că toate persoanele testate al căror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testării. Potrivit reprezentanţior MedLife, rezultatul este interesant deoarece arată un tablou clinic mult diferit faţă de cel descris în studiile publicate în prima lună a pandemiei.
Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group, a declarat: "Am mers în epicentrul epidemiei din România, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât şi la mia de locuitori. Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtători ai virusului. Totuşi, este de remarcat faptul că, marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi deci este posibil să fi avut doar urme de ARN ale virusului şi să nu mai fie contagioşi. O altă concluzie surprinzatoare, ţinând cont de faptul că probabil în conformitate cu anticorpii dobândiţi cca 16.500 suceveni au trecut prin boală şi că în Suceava au fost înregistrate până în acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de judeţ, rata de mortalitate este mult mai mică faţă de cea estimată, respectiv sub 1% sau chiar între 0,3-0.5% . O astfel de afirmaţie se poate face ţinând cont că numărul de decese se referă la judeţul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidenţiază doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 în municipiul Suceava, care are o populaţie de cca 100.000 locuitori. Pe de altă parte, se impune a fi menţionat că toţi cei care au avut rezultate pozitive la virusul Sars-Cov 2 erau asimptomatici. Aceast fapt sugerează că numărul oficial de cazuri de infectare este mai mare decât cel estimat, fapt posibil valabil şi pentru alte ţări din Europa. O asemenea situaţie subliniază încă o dată importanţa respectării măsurilor de protecţie şi menţinerii distanţării sociale chiar dacă aparent suntem sănătoşi."
În conformitate cu datele publicate la nivel internaţional, pacienţii asimptomatici, depistati la screening cu IgG anti-SARS CoV 2 pozitiv şi RT PCR pozitiv din exudatul nazal şi faringian, foarte probabil, nu mai prezintă risc infecţios pentru contacţi. Dinamica RT PCR şi a anticorpilor de tip IgG arată o scădere semnificativă a încărcăturii virale după primele 7 zile de la debutul bolii, iar anticorpii de tip IgG apar după ziua 14, ceea ce se asociază cu scăderea riscului de contagiozitate. Potrivit datelor publicate de autorii din Coreea de Sud, un test RT PCR pozitiv după declararea stării de vindecat prin două teste negative, reprezintă mai degrabă material genetic rezidual în celulele epiteliale din nazofaringe şi mai puţin virus replicativ.
Conform comunicatului de presă, studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 - 28 mai 2020, pe un eşantion de 512 persoane, în rândul populaţiei municipiului Suceava cu vârstă de peste 25 de ani. Demersul de cercetare a fost efectuat pentru a determina gradul de imunizare naturală a populaţiei pentru COVID 19 odată cu dezvoltarea anticorpilor IgG şi nivelul de infectate cu noul coronavirus.
Pentru acest studiu au fost folosite două metode de testare: metoda moleculară RT- PCR considerată gold standard pentru detectarea virusului Sars CoV 2 şi testarea serologică prin metoda Chemiluminiscenţă pentru determinarea anticorpilor de tip IgG.
"Având o privire de ansamblu ca urmare a derulării studiului, credem că situaţia din Suceava este relevantă şi că măsurile de izolare au fost binevenite. Dacă este să ne raportăm la rezultatele primului nostru studiu, derulat la nivel naţional şi care indica faptul că sub 2% dintre români aveau anticorpi în urma cu câteva săptămâni, era firesc să se recurgă la izolarea focarelor. Mai mult, atât rezulatele primului studiu cât şi rezultatele celui de al doilea ne arată că populaţia României este mai rezistentă la virus decât s-a estimat iniţial, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţăm la măsurile de protecţie şi cele de distanţare socială. Considerăm că toate indicaţiile Ministerului Sănătăţii trebuie urmate în continuare cu atenţie deoarece există încă un număr însemnat de pacienţi asimptomatici care pot răspândi boala. Este necesar să protejăm în special persoanele în vârstă şi cele care au afecţiuni medicale care, asociate infecţiei cu Sars CoV 2, pot avea consecinţe foarte grave" a spus Mihai Marcu.
"Pe de altă parte, în calitate de companie listată la BVB credem că trebuie să pornească şi economia. Respectând regulile impuse de autorităţi şi protecţia persoanelor cu riscuri asociate, viaţa poate şi trebuie sa meargă mai departe, iar economia să îşi reia cursul normal. În continuare, măsurile de relaxare trebuie să ţină cont de un mix al noilor cazuri identificate, de evoluţia cazurilor grave şi de opinia infecţioniştilor din prima linie. De altfel, în cursul zilei de ieri am anunţat deja Ministerul Sănătăţii despre rezultatele acestui studiu în speranţa că ar putea fi util pentru calibrarea măsurilor de protecţie a populaţiei" a mai spus Mihai Marcu.
Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife Group, a declarat: "În plină pandemie, într-un moment în care toate ţările şi-au închis graniţele, credem că este important ca firmele medicale româneşti să colaboreze pentru a face studii medicale locale care pot proteja populaţia şi informa în timp real autorităţile pentru ca acestea să aibă acces la cele mai noi infomaţii ştiinţifice şi medicale şi a implementa cele mai bune soluţii sociale şi economice.''
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2020, 14:36)
Medlife, sper ca stiti de avertismentul CDC din SUA despre imprecizia foarte mare a testelor de anticorpi. Si din cate descrieti, voi ati facut exact un studiu gresit.
CDC-ul american avertizează asupra aceluiași lucru într-o recomandare publicată marți. O testare prost efectuată (așa cum erau făcute cele de acum o lună și ceva) nu poate fi decât o prostie de natură să dea politici greșite.
“In the current pandemic, maximizing specificity and thus positive predictive value in a serologic algorithm is preferred in most instances, since the overall prevalence of antibodies in most populations is likely low. For example, in a population whe rethe prevalence is 5%, a test with 90% sensitivity and 95% specificity will yield a positive predictive value of 49%. In other words, less than half of those testing positive will truly have antibodies. Alternatively, the same test in a population with an antibody prevalence exceeding 52% will yield a positive predictive greater than 95%, meaning that less than one in 20 people testing positive will have a false positive test result.”
Concluzia este ca in orasul Suceava, imunizarea este in jurul a 10%, nu 20% cum gresit titrati pe baza unei metodologii de testare dovedita a fi nesigura. Iar in zonele rurale, ea este si mai mica data fiind distantarea fizica inerenta mediului rural si cunoasterea detaliata a celor care au venit din afara de catre sateni.