STUDIU NOVEL: Piaţa neagră a ţigaretelor este în scădere

A.C
Macroeconomie / 26 februarie 2018

Piaţa neagră a ţigaretelor este în scădere

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut semnificativ în ianuarie 2018 (2,7 p.p. faţă de noiembrie 2017), până la 15,6% din totalul consumului, potrivit unui studiu Novel remis Redacţiei.

Este cea mai importantă scădere înregistrată din martie 2016, iar procentul se află uşor sub media anuală a comerţului ilegal din 2017, de 16%.

Marian Marcu, Director Novel Research, a declarat: "Diminuarea comerţului ilicit la nivel naţional se datorează scăderii în regiunile unde proponderent se comercializează cheap whites, sursă care în ianuarie a înregistrat o scădere semnificativă de 13,6 p.p. până la 50,2%, din totalul pieţei negre. Astfel, cea mai importantă scădere se înregistrează în zona de vest, cu 14,5 p.p., faţă de noiembrie 2017, până la 17,7% şi sud-vest, de 11,6 p.p., până la 14%. În continuare, nord-est rămâne şi în ianuarie regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o pondere de 37,6% şi evoluţie relativ constantă şi prin prisma faptului că Moldova, ca sursă de provenienţă a comerţului ilicit a înregistrat o creştere semnificativă de 15,4 p.p. în plus faţă de noiembrie, până la 32,3%. Celelalte surse de provenienţă au ramas în ianuarie cu ponderi relativ constante".

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud, a afirmat: "Peste patru miliarde de ţigarete au fost vândute anul trecut pe piaţa neagră din România. Încasările anuale de aproape trei miliarde de lei ale contrabandiştilor vor începe să scadă doar atunci când vor fi îndeplinite două criterii fundamentale: predictibilitatea fiscală pentru jucătorii oneşti, care contribuie substanţial la bugetul statului, şi transformarea luptei cu reţelele de contrabandă într-o prioritate naţională. Deşi au fost făcuţi paşi concreţi în direcţia predictibilităţii prin introducerea calendarului multianual de creştere a accizei, anii recenţi au dovedit că acţiunile sporadice anti-contrabandă ale autorităţilor nu pot opri inundarea pieţei româneşti cu produse netaxate şi neverificate. British American Tobacco a lansat anul trecut proiectul "Stopcontrabanda" (www.stopcontrabanda.ro), care prezintă singura evidenţă în timp real a capturilor şi a zonelor afectate de traficul ilicit din România, dar şi informaţii referitoare la costurile sociale ale contrabandei. Dar puterea de a lua măsurile necesare pentru diminuarea contrabandei este exclusiv a factorilor de decizie".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, susţine: "Semnalul de alarmă de la finele anului trecut pare să nu fi fost în zadar. Ştirile referitoare la capturi importante şi percheziţii au fost mai dese ca de obicei în lunile decembrie şi ianuarie. Într-o singură operaţiune, poliţiştii de frontieră din Suceava au depistat peste 80.000 pachete ţigarete. La Halmeu, împreună cu lucrătorii vamali, aceştia au descoperit peste 200.000 de pachete, într-un automarfar care transporta cutii cu cereale... Poliţia de frontieră raportează, pentru 2017, capturi însumând circa cinci milioane pachete de ţigarete, în valoare de peste 10 milioane euro. Sunt rezultate impresionante şi lăudabile. În realitate, însă, capturile reprezintă sub 5% din cantitatea de ţigarete traficate, cantitate estimată la peste patru miliarde de ţigarete provenite din spaţiul extracomunitar. Asistăm la acţiuni disparate, realizate de autorităţile de aplicare a legii, în lipsa unei Strategii Naţionale, care să ofere coerenţă şi viziune, pentru un sector al economiei care contribuie anual la bugetul statului cu peste trei miliarde de euro".

Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris România, a declarat: "Asistăm în luna ianuarie la o scădere de aproape 3 puncte de procent a comerţului ilegal cu ţigarete şi la reduceri semnificative în două regiuni ale ţării - vest şi sud-vest. Este un fapt pozitiv, dar nu este suficient pentru a înscrie evoluţia pieţei negre pe un trend descrescător. Parteneriatele dintre autorităţi şi companiile private sunt absolut necesare pentru a menţine tendinţa de scădere. Philip Morris International va continua să pună la dispoziţia autorităţilor de aplicare a legii expertiza dobândită la nivel global, programele şi iniţiativele derulate în toate ţările în care compania este prezentă. De exemplu, programul PMI Impact, un proiect cu fonduri de 100 milioane de dolari, care are ca scop combaterea contrabandei. În cadrul acestui program, am selectat peste 30 de proiecte pentru finanţare. Sumele alocate în această primă rundă sunt în valoare de aproximativ 28 milioane dolari, iar proiectele sunt în curs de derulare în 18 ţări, printre care şi România".

Producătorii de ţigarete atrag atenţia asupra pericolului abrogării de către Parlament a OUG 54/2010 referitoare la reducerea evaziunii fiscale, ceea ce ar duce la reinstituirea regimului nereglementat de vânzare a ţigaretelor în magazinele Duty Free şi la creşterea iminentă a contrabandei.

Ei consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb