STUDIU ONG-URI: "Costurile reale ale energiei nucleare rămân în continuare o necunoscută"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 martie 2015

Autorităţile sunt în continuare reticente să furnizeze toate informaţiile privind costurile reale ale energiei nucleare, arată studiul "Costurile Energiei Nucleare", realizat în perioada 2013-2014 de un consorţiu de ONG-uri din 6 ţări ale Europei Centrale şi de Est, printre care şi România.

Potrivit unui comunicat al fundaţiei TERRA Mileniul III, partener în realizarea documentului, studiul a pornit de la premisa că energia nucleară încă mai beneficiază de prezumţia de energie ieftină, curată şi sigură, cu toate că în preţul energiei obţinute din operarea unei centrale nucleare sunt incluse doar o parte din costuri.

"Cheltuielile pentru obţinerea energiei nucleare trebuie căutate de-a lungul întregului proces, din minele de uraniu, trecând prin prelucrarea combustibilului, la funcţionarea de zi cu zi a centralelor şi până la dezafectarea lor, conform sursei citate, care a ţinut să menţioneze că una dintre cheltuielile majore ale operatorilor de centrale nucleare este gestionarea combustibilului nuclear uzat. Această problemă încă nu şi-a găsit o soluţionare, în viziunea ONG-urilor care susţin că, dacă industria nucleară ar fi nevoită să-şi achite singură costurile pentru dezafectare, managementul deşeurilor sau asigurarea riscurilor, atunci energia nucleară ar fi foarte scumpă.

Cu toate că ONG-urile partenere Joint Project au încercat să obţină date despre toate cheltuielile care generează costul real al energiei nucleare, o serie de date nu au putut fi clarificate, cum ar fi: metoda de calcul a plăţilor anuale obligatorii, inclusiv a ratei dobânzii şi costul estimat al depozitului geologic de adâncime pentru depozitarea finală a deşeurilor de înalt risc, susţine sursa citată. Mai mult decât atât, organizaţiile non-guvernamentale afirmă că au descoperit unele deficienţe precum faptul că rata inflaţiei nu este luată în considerare pentru calcularea plăţilor anuale obligatorii, iar valoarea contribuţiilor la fondurile pentru dezafectare nucleară şi de gestionare a deşeurilor radioactive (de 2 euro/MWh) ar trebui să fie revizuită după o perioadă maximă de cinci ani, dar termenul limită nu a fost respectat.

Realizatorii studiului mai precizează că autorităţile dau informaţii puţine în răspunsurile care vin cererilor de clarificare privind aspecte ale costurilor energiei nucleare, sau evită răspunsul în totalitate. Comparând informaţiile primite de către fundaţia TERRA Mileniul III, membră Joint Project, cu diverse cereri de informaţii publice, inclusiv cele ale Parlamentului României s-a observat că ele sunt tratate în mod diferit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb