STUDIU PALMED:  Peste 2,5 milioane de angajaţi au accesat servicii de sănătate folosind abonamentul medical în ultimii ani

G.D.
Miscellanea / 2 iunie 2022

Peste 2,5 milioane de angajaţi au accesat servicii de sănătate folosind abonamentul medical în ultimii ani

Studiul derulat de EY pentru PALMED, bazat pe cifrele colectate de la principalii furnizori medicali privaţi, membri ai PALMED, confirmă rolul esenţial pe care abonamentele medicale private îl ocupă în ecosistemul de sănătate din România, conform unui comunicat remis redacţiei. Folosite deja de peste 2,5 milioane de români în ultimii 5 ani, acestea reprezintă cele mai eficiente şi accesibile instrumente de prevenţie în sănătate, care ajută la identificarea la timp a eventualelor afecţiuni şi la tratarea lor rapidă, cu un consum financiar şi emoţional mai mic.

Conform studiului EY, în România, doar 39% dintre persoane accesează serviciile medicale pentru controale frecvente sau regulate, în timp ce majoritatea merg la medic doar când devine necesar. Sistemul medical privat deţine o pondere semnificativă a unităţilor medicale în sistemul de sănătate, punând accentul pe măsuri preventive pentru menţinerea sanătăţii. În 2018, erau înregistrate 55.000 de unităţi medicale private pe întreg teritoriul ţării, o creştere cu 63% faţă de 2010, creştere susţinută de dublarea investiţiilor private pe parcursul aceleiaşi perioade. Numai în doi ani de zile, mai exact în perioada 2018-2020, membrii PALMED care au răspuns în cadrul studiului au realizat investiţii de peste 170 de milioane de euro în crearea de infrastructură medicală modernă.

În acest context, piaţa abonamentelor medicale este dinamică şi concurenţială, cu o rată de penetrare de 39%, calculată la nivelul anului 2019, şi un ritm mediu de creştere de 17% pe an . Acest segment de servicii medicale este distribuit majoritar, în proporţie de 95%, între cei mai mari trei furnizori privaţi de servicii de sănătate. Cantitativ, la nivelul anului 2020, erau active 1.623.000 de abonamente medicale, estimarea fiind că, în prezent, piaţa este situată în jurul unui volum de 1,8 milioane de abonamente medicale.

Abonamentele medicale sunt un instrument exclusiv de prevenţie în sănătate, care intermediază o relaţie directă cu medicul. Acestea sunt disponibile oricărei persoane din ţară sau străinătate, inclusiv pentru copii. Serviciile din cadrul abonamentelor pot fi accesate prin intermediul furnizorilor de servicii private de sănătate în unităţile din toată ţara, dar şi online, prin platformele de consultaţii la distanţă dezvoltate de către aceştia. Oferite iniţial ca beneficiu extra-salarial la angajare, în ultimii ani, abonamentele medicale au devenit accesibile şi pentru achiziţie individuală, dar au fost adaptate şi pentru nevoile specifice ale unor business-uri de tip IMM sau start-up, subliniază sursa citată.

Datele colectate la nivelul ultimilor 5 ani în rândul principalilor membri PALMED care oferă abonamente medicale arată că:

peste 2,5 milioane de angajaţi au folosit abonamentele medicale;

peste 550.000 de bolnavi cronic au beneficiat de investigaţii specifice;

50.000 de femei însărcinate au accesat servicii de sănătate specifice;

845.000 de abonaţi au beneficiat de analize de laborator în pandemie.

"Rezultatele amintite indică faptul că românii accesează frecvent abonamentul medical, un instrument care oferă acces necondiţionat la servicii de prevenire, medicină primară şi, în general, la servicii de policlinică. În acest mod, produsul răspunde unei nevoi acute de prevenire, în condiţiile în care România se menţine pe ultimele locuri în Europa la acest capitol. În plus, este o modalitate prin care se reduce presiunea de pe spitalele de stat, având în vedere că multe cazuri pot fi tratate în policlinicile private, gratuit sau cu discount, în baza abonamentului. Prevenirea este doar una dintre axele prioritare în politicile de sănătate publică, iar studiul pe care l-am desfăşurat arată că sectorul privat a avut o contribuţie determinantă în reducerea ratelor mortalităţii evitabile prin prevenire şi prin cauze tratabile. În plus, furnizorii privaţi sunt principalul motor de modernizare şi dezvoltare a sistemului sanitar din România, cu investiţii de sute de milioane de euro în toate regiunile ţării, oferind servicii de calitate, la standarde comparabile cu cele occidentale. Odată cu extinderea la nivel naţional, dar şi prin intermediul abonamentelor medicale, care sunt convenabile pentru pacienţii români, medicina privată devine tot mai accesibilă unui număr din ce în ce mai mare de români, din toate zonele ţării.", declară Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED.

Mai departe, statisticile sunt elocvente şi validate an de an de către furnizorii de servicii medicale private:

54% dintre abonaţi, respectiv 35% dintre neabonaţi au efectuat cel puţin o vizită la medic;

71% dintre abonaţi, respectiv 54% dintre neabonaţi au efectuat controale medicale de rutină sau preventive;

41% dintre cei care nu au un abonament medical nu au făcut nicio analiză sau investigaţie medicală în ultimul an;

Abonaţii din companii merg la medic în medie de cinci ori pe an, de două ori mai des decât pacienţii neabonaţi.

Mai multe informaţii despre abonamentele medicale şi demersul de informare şi educare lansat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED pot fi găsite pe site-ul www.abonamentmedical.ro, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb