Studiu: Peste 81% dintre români cred că tehnologia le poate îmbunătăţi viaţa

A.C.
Companii / 9 decembrie 2014

Cele mai importante rezultate ale studiului "Networked Society" - "Societatea Permanent Conectată", iniţiat de compania de cercetare de piaţă Cult Market Research şi susţinut de Ericsson arată că 81% dintre români cred că tehnologia poate să îmbunătăţească viaţa oamenilor, în timp ce 75% dintre aceştia sunt de părere că tehnologiile noi şi accesul la Internet pot contribui la creşterea economică a ţării.

Întrebaţi despre modurile concise în care tehnologia le-ar putea face viaţa mai bună, cei mai mulţi respondenţi (60%) sunt de părere că tehnologia le poate îmbunătăţi casa, în timp ce 44% cred că mijloacele de transport în comun ar putea fi îmbunătăţite. În plus, 30% dintre români sunt convinşi că tehnologia ar putea ajuta sistemul public de energie electrică şi tot 30% cred că aceasta ar putea conduce la dezvoltarea unor maşini mai performante.

În opinia românilor, printre obstacolele care ar putea împiedica tehnologia să aibă un impact pozitiv asupra vieţii private şi publice din România s-ar număra lipsa de interes a guvernului (53%), problemele legate de securitatea informaţiilor (48%) şi faptul că utilizatorii nu au cunoştinţele potrivite (45%).

În acelaşi timp, studiul a relevat faptul că 91% dintre românii intervievaţi folosesc Internetul zilnic, iar 87% dintre aceştia îl utilizează pentru a accesa reţele sociale. Mai mult decât atât, românii folosesc în proporţie de 68% un smartphone pentru a se conecta la Internet, acesta fiind al doilea cel mai utilizat dispozitiv după laptop.

În ciuda popularităţii dispozitivelor mobile, românii nu sunt siguri dacă să aibă încredere să îşi împărtăşească datele personale cu ajutorul dispozitivelor mobile. Astfel, doar 53% au mai degrabă încredere şi 47% sunt reticenţi sau evită complet să îşi împărtăşească datele personale.

Educaţia (73%), turismul (70%) şi administraţia publică (67%) au fost identificate de către români ca fiind cele mai importante domenii în care tehnologia si conexiunea la Internet ar putea fi benefică. Românii cred că tehnologia ar putea facilita urmarea de cursuri la distanţă şi de la şcoli din străinătate (48%), dezvoltarea unor moduri de studiu non-tradiţionale (48%) şi oferirea accesului la servicii educaţionale mai multor oameni (44%).

În ceea ce priveşte administraţia publică, pentru români ar fi important ca tehnologia să reducă birocraţia (69%), să ajute la eliberarea mai rapidă a documentelor (60%) şi să permită plata online a tuturor taxelor (59%).

În viziunea românilor, tehnologia ar putea avea un impact pozitiv semnificativ şi asupra serviciilor de sănătate prin accesul online la fişa pacientului (59%), o mai bună organizare a instituţiilor medicale (50%), dar şi prin monitorizarea de la distanţă a sănătăţii pacienţilor (41%).

Românii cred şi că viaţa urbană ar putea beneficia de pe urma noilor tehnologii. Astfel, locuitorii din oraşe ar putea avea acces la Internet de oriunde (43%), iar tehnologia ar putea duce la creşterea potenţialului turistic al oraşelor (40%) şi la crearea de noi locuri de muncă (34%). Pe lângă acestea, 63% dintre români cred că tehnologia ar putea contribui la o mai bună organizare a traficului urban de pasageri, mai notează sursa citată. De asemenea, 54% dintre români îşi doresc informaţii în timp real despre starea traficului şi a vremii, iar 47% vor să aibă posibilitatea de a achiziţiona bilete online sau de pe mobil.

Studiul s-a desfăşurat online şi telefonic, la nivel naţional, în perioada 01 septembrie - 21 septembrie, pe un eşantion de 1.435 de respondenţi, considerat statistic reprezentativ pentru populaţia României. Persoanele care au răspuns chestionarului au fost, în proporţii egale, atât de sex feminin, cât şi de sex masculin. Majoritatea respondenţilor (66%) sunt absolvenţi de studii universitare şi doar 34% sunt absolvenţi de studii medii. Cât priveşte vârsta, cel mai mare procent (29%) este reprezentat de persoanele cu vârstă între 25-34 ani, urmate aproape de cele între 35-44 ani (25%) şi 16-24 ani (22%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb