Un procentaj de 47% dintre producătorii de aur se aşteaptă la o creştere a preţului în următoarele 12 luni, comparativ cu 88% în urmă cu un an, potrivit unui raport al PwC Gold, silver and copper remis astăzi redacţiei.
În 2012 şi 2013, cotaţia internaţională a unciei de aur s-a prăbuşit de la vârful înregistrat în 2011 (1.900 de dolari) la aproape 1.200 de dolari.
Metalul cu cea mai slabă evoluţie în 2013 a fost argintul, preţul lui diminuându-se cu 40%. Cu toate acestea, producătorii de argint sunt optimişti pentru 2014, doar 9% anticipând o nouă scădere.
Preţul cuprului s-a redus, de asemenea, de la 3,7 dolari americani per livră la începutul anului, la aproximativ trei dolari în prezent, însă 62% dintre respondenţi se aşteaptă la o stabilizare a preţului anul viitor.
Priorităţile companiilor miniere sunt ţinerea sub control a costurilor (66% dintre întreprinderile respondente) şi găsirea surselor de finanţare (54%), pe fondul previziunilor precaute despre evoluţiile preţului metalelor preţioase. De asemenea, una din cinci societăţi are în plan fuziuni şi achiziţii.
În 2014, 53% dintre companiile miniere anticipează că vor apela la pieţele de capital pentru a-şi obţine finanţarea de care au nevoie, în vreme ce 29% se aşteaptă să obţină finanţări de proiect, iar alte 14% să solicite finanţări corporative.
John Webster, şeful Departamentului de Audit al PwC România, a declarat: "Rata de creştere a economiei chineze se aşteaptă să se menţină la un ritm ridicat, cu condiţia ca aceasta să-şi continue agenda de reforme. În aceste condiţii, companiile miniere speră că vor putea profita de apetitul crescut al Chinei pentru resurse naturale. De asemenea, redresarea graduală a economiei Statelor Unite ar trebui, de asemenea, să ducă la creşterea cererii de materii prime".
PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări, ce dispune de peste 184.000 de specialişti în audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.