STUDIU REVEAL MARKETING RESEARCH ŞI ROCKWOOL:  Cetăţenii îşi doresc reglementări mai stricte privind siguranţa la foc

G.D.
Miscellanea / 15 iulie 2022

Cetăţenii îşi doresc reglementări mai stricte privind siguranţa la foc

Eficienţa energetică a clădirilor este un subiect pentru care a existat un interes ridicat în ultimii ani, interes care a crescut şi mai mult după alocarea de bani europeni pentru programe de reabilitare energetică a clădirilor, dar şi pe fondul majorărilor de preţ la energie, conform unui comunicat remis redacţiei. De asemenea, tema siguranţei la foc a construcţiilor a revenit periodic în atenţia publică în urma unor incendii cu efecte grave, intens mediatizate.

Potrivit sursei citate, în acest context Reveal Marketing Research a realizat împreună cu ROCKWOOL un studiu reprezentativ la nivel naţional pentru a afla care sunt atitudinile şi gradul de informare ale românilor faţă de renovarea locuinţei şi metodele de prevenţie împotriva incendiilor.

Trendul de renovare a locuinţelor este pe o pantă ascendentă, 8 din 10 români plănuind să îşi renoveze locuinţa în următorii 3 ani

71% dintre românii care locuiesc în apartamente şi-ar dori să se implice activ în alegerea materialelor folosite la anveloparea blocului, iar 31% ar alege vata minerală bazaltică

Jumătate dintre români nu ştiu dacă siguranţa la foc a locuinţei în care trăiesc este reglementată prin lege, dar îşi doresc reglementări mai stricte privind siguranţa la incendii (49%)

Îmbunătăţirea condiţiilor de locuire este o preocupare pentru majoritatea românilor, 92% declarând că şi-au renovat cel puţin o dată actuala locuinţă

Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research arată că până în prezent renovările locuinţelor au vizat cel mai frecvent îmbunătăţiri estetice (62%), urmate de înlocuirea uşilor şi ferestrelor (45%) şi de refacerea/ îmbunătăţirea sistemelor de izolaţie a spaţiului de locuit (36%).

Dacă ne referim la comportamentul românilor din ultimul an putem observa că 3 din 10 locuinţe au fost renovate, procente semnificativ mai mari înregistrându-se în cazul celor care locuiesc la casă (39%) şi a tinerilor sub 30 ani (43%).

Mai mult decât atât, renovarea locuinţei se dovedeşte a fi o prioritate şi pentru viitor, 8 din 10 respondenţi manifestându-şi intenţia de a demara lucrări de renovare a proprietăţilor în maximum 3 ani.

57% dintre românii care locuiesc la casă plănuiesc să-şi renoveze locuinţele în următorii 3 ani

Principalul beneficiu aşteptat al renovării caselor individuale este economisirea banilor prin îmbunătăţirea eficienţei energetice (44%). Românii de peste 44 de ani (62%) şi cei din mediul urban (48%) sunt cei mai interesaţi de eficienţa energetică, pe când tinerii de sub 30 de ani sunt mai preocupaţi de creşterea siguranţei la foc.

Tot din perspectiva românilor care locuiesc la casă, putem observa că 51% declară că o schemă de finanţare din partea statului i-ar impulsiona să renoveze sistemul de izolaţie a locuinţei, în timp ce 24% ar fi influenţaţi de existenţa unor condiţii avantajoase de împrumuturi bancare.

7 din 10 români care locuiesc în apartamente consideră că ar trebui să aibă un cuvânt de spus în alegerea materialelor folosite la anveloparea blocului

Dacă ar putea influenţa alegerea materialelor folosite la anveloparea blocului în care locuiesc, 1 din 2 români ar alege soluţii de termoizolare cu vata minerală (51%).

Jumătate dintre români nu ştiu dacă siguranţa la foc a locuinţei în care trăiesc este reglementată prin lege

Nivelul de informare al românilor privind legislaţia de siguranţă la incendiu a locuinţelor este unul scăzut având în vedere că din cei 47% care declară că ştiau de existenţa vreunui normativ, doar 12% se autoevaluează ca fiind informaţi în mare măsură vis-a-vis de acest subiect.

Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre români menţionează că îşi doresc reglementări mai stricte privind siguranţa la foc (49%) şi protecţia la cutremure (34%) în cazul schimbării normelor în construcţii. În rândul tinerilor sub 30 ani, procentul celor care ar prefera înăsprirea legislaţiei privind incendiile în construcţii este mai mare (53%).

Dacă ne îndreptăm atenţia către măsurile de protejare a locuinţelor împotriva incendiilor, observăm că cea mai populară soluţie pentru care optează românii este asigurarea locuinţei ce acoperă acest risc (41%), urmată de montarea de materiale cu rezistenţă la foc pe faţada exterioară sau pe pereţii interiori ai locuinţei (23%).

De asemenea, conform rezultatelor studiului, 26% dintre români admit că nu au luat nicio măsură privind siguranţa la foc a locuinţei, iar 12% nu ştiu ce măsuri ar putea lua, subliniază sursa citată.

Florin Popescu, Business Unit Director, ROCKWOOL Balkans:

"Rezultatele acestui sondaj independent arată foarte clar o preocupare a tinerilor, viitorilor proprietari de locuinţe din România, pentru siguranţa la incendiu. Este o schimbare de mentalitate, rezultată din realitatea imediată legată de incendiile din ultimii ani, care au lăsat răni adânci în societatea românească. De asemenea, în contextul PNRR şi al renovărilor anunţate, observăm că 7 din 10 români vor să aibă un cuvânt de spus despre materialele utilizate la izolaţia faţadelor, iar 1 din 2 români ar alege materiale incombustibile. Este un mesaj foarte clar pentru decidenţi şi pentru administraţiile locale atunci când implementează proiecte cu bani din NextGeneration".

Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research:

"Este evident că românii, care de altfel sunt bine cunoscuţi pentru simţul proprietăţii bine dezvoltat pe care il posedă, au fost şi vor continua să fie interesaţi de renovarea şi îmbunătăţirea locuinţelor lor. Cifrele studiului nostru o confirmă, 8 din 10 cetăţeni plănuiesc să demareze lucrări de renovare a proprietăţilor în următorii 3 ani.

Având în vedere actualul context socio-economic, marcat de scumpiri şi o inflaţie în continuă creştere, putem explica tendinţa românilor de a se orienta pe viitor către soluţii funcţionale care să le perrmită imbunătaţirea eficienţei energetice a locuinţelor lor şi astfel, să economisească bani şi să plătească facturi mai mici", se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb