Studiu ROMPAP: Peste 80% dintre români consideră sustenabilitatea şi grija faţă de mediu o prioritate

S.B.
Miscellanea / 13 iunie

Studiu ROMPAP: Peste 80% dintre români consideră sustenabilitatea şi grija faţă de mediu o prioritate

Sustenabilitatea şi grija faţă de mediu reprezintă un concept de importanţă ridicată pentru 85% dintre români. În acelaşi timp, doar 7% cred că se fac suficiente lucruri în privinţa reciclării, iar 6 din 10 români şi-ar dori să facă mai mult decât în prezent. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat de ROMPAP - Patronatul Industriei de Celuloză şi Hârtie, în colaborare cu institutul de cercetare Ipsos România.

Sondajul realizat în luna aprilie s-a desfăşurat la nivel naţional şi atrage atenţia asupra unor aspecte interesante: peste 90% dintre români cunosc foarte bine sau destul de bine ce înseamnă reciclare, ambalaj reutilizabil, colectare selectivă sau poluare cu plastic. Pe de altă parte, 56% sunt de părere că se face prea puţin atunci când vine vorba de reciclare.

Paul-Henri Kohler, Preşedinte ROMPAP, a declarat: "Ne-am dorit să înţelegem mai bine consumatorii - ce îi preocupă, ce îi motivează, care sunt argumentele şi barierele pe care aceştia le întâmpină atunci când vine vorba de sustenabilitate, iar acest studiu - realizat împreună cu Ipsos - este un material extrem de valoros pentru industria noastră. Chiar dacă cifrele sunt încurajatoare, este nevoie de un efort de echipă, la nivel naţional, pentru a ajunge acolo unde ne dorim cu toţii. Companiile membre ROMPAP vor continua să susţină adoptarea unor politici eficiente, astfel încât românii să poată face alegeri informate, preferând ambalaje mai puţin poluante şi să aibă la îndemână cât mai multe facilităţi pentru colectare selectivă şi reciclare."

Sustenabilitate şi reciclare: cine ar trebui să ia iniţiativa?

6 din 10 respondenţi afirmă că responsabilitatea în privinţa reciclării aparţine fiecărui cetăţean în parte, cu participarea primăriilor (55%), companiilor de salubritate (50%) şi guvernului (47%). La polul opus, doar 26% dintre respondenţi consideră şcoala ca având un rol important, prin informarea tinerelor generaţii cu privire la comportamentele corecte.

Soluţii pentru ambalaje în exces

Întrebaţi despre impactul pe care anumite tipuri de ambalaj îl au asupra mediului, 78% dintre respondenţi au afirmat că articolele din material plastic sunt mai poluante decât cele din hârtie/ carton. Înlocuirea ambalajelor din plastic cu variante biodegradabile reprezintă o soluţie indicată de 34% dintre români, în timp ce 1 din 4 cred că soluţia o reprezintă înlocuirea ambalajelor din plastic cu cele din hârtie sau carton. La nivel personal, mai bine de jumătate dintre respondenţi (52%) se declară foarte dispuşi să renunţe la folosirea ambalajelor din plastic în favoarea unor opţiuni mai sustenabile precum cartonul sau hârtia. 45% dintre românii intervievaţi consideră că reciclarea hârtiei/cartonului este foarte importantă pentru ei.

Jumătate dintre participanţii la studiu sunt de parere că ambalajele din hârtie/carton sunt la fel de atractive precum cele din plastic. Unu din doi consumatori declară că între două produse similare cu acelaşi preţ, aleg mai degrabă ambalajele din hârtie/carton, în detrimentul celor din plastic.

Colectarea selectivă: acum şi în viitor

Mai mult de jumătate dintre români sunt atenţi la colectarea selectivă a deşeurilor. Plasticul este materialul cel mai des colectat (92%), urmat de sticlă (75%) şi hârtie/carton (70%). Motivaţiile din spatele acestui comportament sunt legate de reducerea poluării şi a impactului negativ asupra mediului, responsabilitatea faţă de planetă şi asigurarea unui viitor mai sustenabil pentru generaţiile viitoare.

Principalele bariere pentru colectarea selectivă sunt generate de lipsa de acces la facilităţi corespunzătoare (48%), lipsa spaţiului de depozitare în gospodărie (38%) sau convingerea că deşeurile sortate selectiv ajung în cele din urmă la groapa de gunoi (35%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb