Şase din zece manageri români (61,1%) estimează că România va înregistra creştere economică în 2021, în timp ce aproape trei sferturi (72%) se aşteaptă la o depreciere a leului în acelaşi interval, relevă rezultatele studiului "Încrederea în economie şi în condiţiile de business", derulat de platforma Project-E, în colaborare cu Bucharest Business School, informează Agerpres.
Conform cercetării, 54,7% dintre respondenţi anticipează că ROBOR la trei luni se va situa între 1% şi 2%, pe durata acestui an, iar 33% aşteaptă o înrăutăţire a condiţiilor macroeconomice.
Totodată, 58% din totalul celor intervievaţi estimează că rata şomajului ar urma să crească în următoarele 12 luni, însă se înregistrează o scădere faţă de rezultatele înregistrate în trimestrul IV din 2020, când 77% dintre respondenţi considerau că rata şomajului va creşte.
Potrivit sursei citate, peste două treimi (67%) dintre managerii români consideră că salariile vor rămâne la un nivel constant pe parcursul următorului an.
Sondajul de specialitate arată că 42% dintre cei chestionaţi susţin că, în intervalul analizat, rata inflaţiei se va situa între 2% şi 3%, în timp ce 41% nu se aşteaptă la modificări importante în ceea ce priveşte preţul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 32% se aşteaptă la o creştere, conform Agerpres.
În plus, şase din zece manageri (60%) apreciază că moneda naţională se va deprecia în următoarea jumătate de an, însă 72% dintre respondenţi se aşteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni.
De asemenea, 61,1% dintre persoanele chestionate anticipează că România va înregistra creştere economică în 2021, pe fondul unei evoluţii constante sau ascendente a consumului, estimare ce aparţine unei ponderi de 68% din totalul managerilor.
În ceea ce priveşte monedele virtuale, datele sondajului citat relevă faptul că 62% dintre respondenţi se aşteaptă la o evoluţie constantă sau ascendentă a preţului Bitcoin în următoarele şase luni.
Pe de altă parte, 78,9% din eşantionul intervievat susţin că, în următoarele 12 luni, va exista o situaţie hibrid în care se va munci atât de la distanţă, cât şi la birou, iar mai mult de jumătate (54%) dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o creştere a călătoriilor în interes de serviciu.
În timp ce 68% dintre manageri estimează o menţinere constantă sau chiar o creştere a profitabilităţii companiei în care lucrează (28% aşteaptă o creştere), peste trei sferturi (76%) dintre aceştia declară că investiţiile companiilor în care activează ar trebui să fie majorate sau să rămână la acelaşi nivel pentru următoarele 12 luni, din care 38% se aşteaptă la o creştere.
La capitolul cifrei de afaceri, 76% dintre respondenţi au afirmat că se aşteaptă la o conservare sau la o creştere a acesteia. În paralel, 38% dintre persoanele chestionate anticipează un salt al afacerilor, iar 24% la o scădere a acestora.
Studiul "Încrederea în economie şi în condiţiile de business" a fost realizat în cursul lunii ianuarie 2021 de Bucharest Business School, alături de platforma Project-E.ro, în rândul absolvenţilor şi cursanţilor programului EMBA Româno-Canadian, prin completarea online unui chestionar Centralizarea, codificarea, analiza descriptivă şi prezentarea rezultatelor au fost efectuate de către reprezentanţii programului EMBA Româno-Canadian.
Comunitatea absolvenţilor şi studenţilor programului Executive MBA Româno-Canadian numără peste o mie de manageri.
Programul Executive MBA Româno-Canadian este unul cu diplomă dublă (Canada şi România) şi, în acelaşi timp, este printre cele mai vechi programe MBA din România, derulându-se începând din anul 1993. În prezent, acesta este organizat de Bucharest Business School, iar managerii care devin cursanţi ai programului beneficiază în cadrul acestuia atât de experienţa profesorilor şi lectorilor din România, cât şi a celor din Canada, de la universitatea parteneră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de costel în data de 03.02.2021, 11:28)
minciuni, privatul mic si mijlociu este in faliment ,doar politicienii mincinosi care distrug economiile tarilor declara cresteri. Minciuni pt prosti.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2021, 15:55)
Cam optimisti, noroc cu statul ca sa indatoreaza si pompeaza bani in consumul de ... import