Studiu Tetra Pak: VIITORUL INDUSTRIEI ALIMENTARE

A.B.
Miscellanea / 9 decembrie 2024

Studiu Tetra Pak: VIITORUL INDUSTRIEI ALIMENTARE

Producţia de alimente se bazează pe activităţi şi procese tehnologice care consumă cantităţi mari de energie şi combustibili fosili, ceea ce creează noi provocări pentru producători, potrivit unui studiu al companiei Tetra Pak. Presiunea tot mai mare pentru eficientizarea resurselor, cum ar fi materiile prime, energia sau apa, precum şi pentru optimizarea producţiei de ambalaje, se suprapune cu creşterea costurilor operaţionale, inclusiv creşterea preţurilor pentru materii prime, a taxelor pentru emisiile de carbon şi a risipei de apă. Prin urmare, producătorii din industria alimentară se îndreaptă tot mai mult către implementarea de soluţii sustenabile în toate domeniile activităţii lor.

Un studiu realizat de Tetra Pak evidenţiază schimbările semnificative ale modului în care industria alimentară abordează această transformare.

Conform studiului, pentru jumătate dintre companiile participante, aşteptările tot mai mari ale consumatorilor determină implementarea de practici sustenabile în producţia şi procesarea alimentelor. Deciziile finale de cumpărare au un rol esenţial, aproape trei sferturi dintre consumatori (74%) fiind dispuşi să aleagă produse de la companii responsabile faţă de mediu. Acest lucru arată că trecerea la procese şi produse sustenabile nu este doar un răspuns la tendinţe, ci o reacţie la schimbările evidente din piaţă. Provocarea majoră constă în implementarea de soluţii moderne de procesare cu costuri reduse pentru producătorii de alimente, care să încurajeze sectorul să adopte aceste schimbări.

Dintre cele trei domenii principale ale sustenabilităţii care influenţează strategiile de afaceri ale companiilor, producătorii de alimente se concentrează pe necesitatea reducerii emisiilor de carbon şi a consumului de resurse limitate - precum energie pe bază de combustibili fosili, apă şi detergenţii esenţiali pentru asigurarea siguranţei alimentare.

Laurenţiu Boncică, Director pentru soluţii de procesare, Europa de Est, la Tetra Pak, a declarat:"Am observat că, de-a lungul timpului, producătorii de alimente şi-au schimbat treptat obiectivul. În prezent, discuţiile noastre cu companiile producătoare de alimente se concentrează pe identificarea oportunităţilor de reducere a costurilor operaţionale. A devenit prioritară optimizarea liniilor de producţie existente, deoarece chiar şi ajustările punctuale în procesele de producţie pot genera reduceri semnificative de costuri şi pot asigura o utilizare eficientă a resurselor, aliniată cu obiectivele de sustenabilitate."

Calea spre sustenabilitate în producţia de alimente implică inovaţie şi modernizarea proceselor tehnologice. 65% dintre liderii din industrie subliniază importanţa soluţiilor de ultimă generaţie în reducerea amprentei de carbon a sistemelor alimentare.

"La Tetra Pak, investim resurse considerabile în cercetarea şi dezvoltarea de soluţii inovatoare pentru producţia alimentară, oferind sprijin partenerilor noştri în optimizarea operaţiunilor. Aceste eforturi au condus la implementarea unor linii de producţie care au devenit exemple de bune practici, concepute special pentru a reduce consumul de apă, emisiile de CO2 şi risipa de materii prime," explică Laurenţiu Boncică. Totodată, acesta subliniază că modernizarea chiar şi a unei singure componente a echipamentelor de producţie poate avea un impact semnificativ, contribuind la reducerea consumului de resurse utilizate şi a costurilor operaţionale.

"Un exemplu concret este Tetra Pak Tubular Heat Exchanger, care foloseşte sistemul de regenerare termică P2P (produs-la-produs). Această tehnologie poate reduce semnificativ costurile pentru energie, cu până la 55% comparativ cu sistemele convenţionale bazate pe recircularea apei. În plus, reduce şi consumul de abur şi apă rece, contribuind astfel la creşterea eficienţei energetice şi la îmbunătăţirea sustenabilităţii operaţionale", susţine Laurenţiu Boncică, Director pentru soluţii de procesare, Europa de Est, la Tetra Pak.

Expertul Tetra Pak subliniază faptul că soluţiile axate pe sustenabilitate pot depăşi simpla îmbunătăţire a componentelor individuale, având potenţialul de a transforma întregul proces de producţie. Pentru companiile care urmăresc optimizarea la scară largă, aceste strategii integrate cresc eficienţa în gestionarea resurselor.

Un exemplu concret îl oferă industria de produse lactate, unde, prin simplificarea procesului de producţie şi reducerea numărului de etape de procesare a laptelui, liniile de înaltă temperatură (UHT) echipate cu tehnologia OneStep revoluţionează întreaga producţie de lactate. Rezultatele sunt elocvente. Consumul de apă scade cu până la 35%, iar consumul de energie este redus cu 44% faţă de liniile UHT convenţionale. Această tehnologie contribuie semnificativ la diminuarea impactului asupra mediului, dar şi a costurilor operaţionale, reducând consumul de energie termică cu până la 29% şi emisiile de carbon cu până la 36%. Prin urmare, reprezintă o soluţie esenţială pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate în industria lactatelor.

Transformarea sustenabilă a industriei alimentare nu este doar un răspuns la tendinţele de consum, ci reprezintă o iniţiativă strategică pentru inovaţie şi stabilitate pe termen lung. În contextul unei conştientizări în creştere, producătorii de alimente din întreaga lume adoptă inovaţii care le îmbunătăţesc performanţele de afaceri, dar, în acelaşi timp, contribuie şi la protejarea planetei. Aceste acţiuni, în concordanţă cu principiile economiei circulare şi reducerea deşeurilor, conduc la formarea de noi modele de business care conservă resursele naturale, consolidând, în acelaşi timp, încrederea consumatorilor. Angajamentul pentru sustenabilitate devine din ce în ce mai mult un avantaj competitiv, încurajând companiile să caute permanent noi soluţii tehnologice şi operaţionale. Prin urmare, industria alimentară nu doar că se adaptează unui mediu în schimbare, ci îşi configurează în mod activ viitorul, generând o valoare adăugată care depăşeşte abordările tradiţionale în producţia şi distribuţia de alimente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb