STUDIU tIMOn: "90% dintre locuinţele vândute sunt locuinţe finalizate sau aproape de finalizare"

D.I.
Miscellanea #Construcţii / 12 aprilie 2018

"90% dintre locuinţele vândute sunt locuinţe finalizate sau aproape de finalizare"

Locuinţele finalizate sau cu termen de finalizare de maximum şase luni reprezintă 90% dintre locuinţele vândute în cadrul târgului imobiliar tIMOn, contrar tendinţei pieţei de a vinde locuinţe cu mult înainte de finalizare, au anunţat astăzi organizatorii târgului.

Potrivit unui comunicat, stocul de locuinţe finalizate sau în curs de finalizare în următoarele 6 luni, din cadrul târgului, este de de peste 8.000 de locuinţe, potrivit organizatorilor.

Organizatorii evenimentului explică: "Dezvoltatorii care vin cu locuinţele finalizate sau cu un termen de finalizare foarte mic pot găsi mai uşor clienţi care au deja banii pentru achiziţie sau au depus actele pentru contractarea unui credit ipotecar. Astfel, timpul de la semnarea unui contract până când cumpărătorii se vor muta în noua casă va fi foarte mic".

Situaţia este foarte diferită de cea de dinainte de criză, potrivit directorului generalal tIMOn, Vlad Vlăsceanu: "În 2007, 100% dintr-un târg imobiliar erau proiecte offplan. Nu puteai să-ţi cumperi ceva finalizat în 2007. Au început să apară produse finalizate undeva la ediţia din toamnă 2008, dar cel mai mic termen de livrare era de un an. Acum sunt mult mai multe locuinţe în stoc, dar şi locuinţe finalizabile, cu termen de predare de cel mult o jumătate de an".

Cu toate acestea, proiectele considerate bune se vând în special offplan (cu mult înainte de finalizare - n.r.), potrivit coordonatorului marketing şi vânzări Gvi Town, Anca Dumitrescu. Aceasta a adăugat: "Proiectul nostru, Gvi Town, însumează 270 de locuinţe, dintre care 120 finalizate şi deja vândute. Acum construim fazele 3 şi 4 care înseamnă alte 130 de apartamente. Dintre acestea, 70% sunt deja rezervate pentru a fi livrate în următoarele luni. Putem spune, în schimb, că în zona de sud sau în Militari stocul de locuinţe finalizate este foarte mare, dar cererea a tot scăzut şi nu prea se mai vând. Cumpărătorii se feresc acum de periferie şi caută locuinţe foarte aproape de serviciu sau în zone unde pot ajunge rapid la serviciu".

Însă, chiar dacă, în cadrul tIMOn, 90% din ofertă reprezintă locuinţe finalizate sau în curs de finalizare, în piaţă situaţia este cu totul diferită, potrivit organizatorilor. Astfel, valul investiţiilor în proiecte noi, de anvergură este prezent în piaţă, chiar şi în zone cotate mai slab, unele vânzări fiind offplan şi cu termene de predare îndelungate.

În acest sens, Vlad Vlăsceanu a punctat: "Unde este riscul pentru un dezvoltator offplan astăzi? Are un proiect minunat, în general, mii de unităţi, e foarte bine că a învăţat că nu e bine să construiască mii de unităţi deodată. Faza 1, faza 2, faza 3, faza 4 şi aşa mai departe. Nu mai are această finanţare bancară, aşa că trebuie să-şi găsească singur fonduri. E un risc pentru că atunci când vinzi offplan, cu finalizare peste un an, costul proiectului poate creşte, iar banii încasaţi offplan pe o locuinţă pot să nu mai acopere costurile de construcţie".

În ceea ce priveşte cumpărătorii, aceştia sunt din nou atraşi de locuinţele foarte mari, dar şi de cele aflate în zone scumpe, iar asta poate fi un pericol dacă aceştia nu îşi fac foarte bine calculele de risc, a avertizat Rafaela Nebreda,.managing partner Imoteca - The Residential Experts, aceasta precizând totodată: "La momentul deciziei pentru achiziţia unei locuinţe, cumpărătorul trebuie să evalueze şi să analizeze cu atenţie o serie de factori pentru a preîntâmpina dificultăţile sau chiar imposibilitatea de a achita ratele aferente acesteia. Este o investiţie pe termen foarte lung, cu implicaţii pentru 20-30 de ani, poate. Astfel, pentru achiziţia unei locuinţe, un cumpărător trebuie, într-adevăr, să analizeze suprafaţa, calitatea lucrării şi zona unde este amplasată. Însă, în acelaşi timp, el trebuie să fie foarte realist şi în ceea ce priveşte potenţialul de plată, posibilitatea de a-şi achita ratele, chiar şi într-un potenţial scenariu mai pesimistic al veniturilor proprii sau ale familiei".

Ea a avertizat că, în perioadele de creşteri efervescente ale pieţei - cum a fost perioada de până în 2008, cumpărătorii înclină către partea idealistă a achiziţiei şi scapă din vedere potenţialele probleme economice care pot apărea în viitor.

Târgul imobiliar tIMOn se va desfăşura în perioada 19-22 aprilie în Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb