STUDIU: Tulpina Omicron infectează oamenii mai uşor

G.B
Miscellanea / 4 decembrie 2021

Tulpina Omicron infectează oamenii mai uşor

Varianta Omicron a virusului care provoacă Covid-19 probabil a căpătat cel puţin una dintre mutaţiile sale de la un fragment de material genetic de la un alt virus - posibil unul care provoacă răceală - prezent în aceleaşi celule infectate, potrivit cercetătorilor. Această secvenţă genetică nu apare în versiuni anterioare ale SARS-CoV-2, însă este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care cauzează răceala comună şi de asemenea în genomul uman, arată cercetătorii, conform Reuters, citată de Digi24.

Prin inserarea acestui fragment, virusul Omicron s-ar putea să pară "mai uman", care l-ar ajuta să evite atacurile sistemului imunitar, spune Venky Soundararajan, de la firma americană de analiză a datelor nference, din Cambridge, Massachusetts. Compania a condus studiul publicat joi pe site-ul OSF Preprints.

Asta ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor şi provoacă boală uşoară sau asimptomatică. Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu dacă Omicron este mai infecţioasă decât alte variante, dacă provoacă boală mai severă sau dacă va depăşi Delta ca cea mai prevalentă variantă. Ar putea dura câteva săptămâni pentru a obţine răspunsuri la aceste întrebări.

Celulele din plămâni şi din sistemul gastrointestinal pot avea simultan coronavirusurile SARS-CoV-2 şi cel al răcelii comune, potrivit studiilor anterioare. Astfel de infectări pregătesc terenul pentru o recombinare virală, un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce se înmulţesc, generând noi copii care au material genetic din ambii "părinţi".

Această nouă mutaţie ar fi putut apărea într-o persoană infectată cu ambii patogeni când o versiune de SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la alt virus, arată oamenii de ştiinţă în studiul care încă nu este revizuit.

Aceeaşi secvenţiere genetică apare de multe ori într-unul dintre coronavirusurile care provoacă răceala - numit HCoV- 229E - şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care duce la SIDA, spune Soundararajan.

Africa de Sud, locul unde Omicron a fost identificat prima oară, are cea mai mare rată de HIV, care slăbeşte sistemul imunitar şi măreşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţii cu virusurile răcelii şi alţi patogeni. În acea parte a lumii, sunt multe persoane în care ar fi putut avea loc recombinarea care a adăugat acest set omniprezent de gene la Omicron, mai spune acesta.

"Probabil am omis multe generaţii de recombinări" care au avut loc în timp şi care au dus la apariţia Omicron, a adăugat Soundararajan.

Originea mutaţiilor Omicron şi efectele acestora asupra funcţiei şi transmisibilităţii mai trebuie studiate pentru a fi confirmate. Există ipoteze concurente că ultima variantă ar fi putut petrece o perioadă evoluând în animale gazdă.

Între timp, spune Soundararajan, descoperirile subliniază importanţa ca oamenii să se vaccineze cu serurile Covid-19 disponibile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au fost combinate intamplator sau voit?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb