STUDIU VEEAM:  Organizaţiile îşi consolidează protecţia modernă a datelor pentru a reduce riscurile de securitate cibernetică

G.D.
Miscellanea / 3 noiembrie 2022

Danny Allan, CTO şi Senior Vice President of Product Strategy la Veeam

Danny Allan, CTO şi Senior Vice President of Product Strategy la Veeam

Veeam Software a publicat astăzi concluziile studiului Cloud Protection Trends 2023, care acoperă patru scenarii cheie as-a-Service: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS), Software-as-a-Service (SaaS) şi Backup and Disaster Recovery-as-a-Service (BaaS/DRaaS), conform unui comunicat remis redacţiei. Sondajul constată că organizaţiile recunosc nevoia tot mai mare de a-şi proteja mediile SaaS. De exemplu, aproape 90% dintre clienţii Microsoft 365 intervievaţi folosesc măsuri suplimentare de protecţie în loc să se bazeze exclusiv pe capacităţile de recuperare integrate. Pregătirea pentru o recuperare rapidă în urma atacurilor cibernetice şi a atacurilor ransomware a fost principalul motiv citat pentru acest backup, conformitatea cu reglementările fiind următorul cel mai popular raţionament de afaceri.

Potrivit sursei citate, aspecte importante ale raportului:

În timp ce noile servicii IT sunt lansate în cloud într-un ritm mult mai rapid, cele vechi sunt scoase din funcţiune în centrul de date, un procent surprinzător de 88% din respondenţi au transferat servicii din cloud înapoi în centrul de date din unul sau mai multe motive, inclusiv dezvoltarea, optimizarea costurilor/performanţă şi recuperarea în caz de dezastru.

Având în vedere că securitatea cibernetică (inclusiv ransomware) continuă să fie o preocupare de foarte mare importanţă, strategiile de protecţie a datelor au evoluat, iar majoritatea organizaţiilor deleagă responsabilităţile de backup către specialişti, în loc să solicite fiecărui proprietar de sarcină de lucru (IaaS, SaaS, PaaS) să îşi protejeze propriile date. Majoritatea copiilor de backup ale încărcăturilor de lucru în cloud sunt acum efectuate de echipa dedicată de backup şi nu mai necesită expertiză specializată din partea administratorilor de cloud şi nu mai sunt o sarcină în plus pentru aceştia.

În prezent, 98% dintre organizaţii utilizează infrastructura găzduită în cloud ca parte a strategiei lor de protecţie a datelor. DRaaS este perceput ca având beneficii tactice superioare BaaS prin furnizarea de expertiză în ceea ce priveşte planificarea, implementarea şi testarea continuităţii activităţii şi a recuperării în caz de dezastru (BCDR). Expertiza este considerată a fi un diferenţiator principal de către clienţii care îşi aleg furnizorul de BaaS/DRaaS, pe baza agilităţii în afaceri, a arhitecţilor tehnici de recuperare IT şi a asistenţei operaţionale în planificarea şi documentarea strategiilor BCDR.

Din păcate, aşa cum se întâmplă adesea în cazul noilor arhitecturi găzduite în cloud, unii administratori PaaS presupun în mod incorect că durabilitatea implicită a serviciilor găzduite în cloud scuteşte de nevoia de backup: 34% dintre organizaţii nu fac o copie suplimentară a fişierelor partajate găzduite în cloud şi 15% nu fac o copie de siguranţă a bazelor de date găzduite în cloud.

"Adoptarea din ce în ce mai frecventă a instrumentelor şi serviciilor cloud-based, amplificată de adoptarea masivă a muncii la distanţă şi de mediile de lucru hibride actuale, a pus în centrul atenţiei strategiile hibride de IT şi de protecţie a datelor în toate industriile", a declarat Danny Allan, CTO şi Senior Vice President of Product Strategy la Veeam. "Pe măsură ce ameninţările la adresa securităţii cibernetice continuă să crească, organizaţiile trebuie să privească dincolo de serviciile tradiţionale de backup şi să construiască o abordare intenţionată care să se potrivească cel mai bine nevoilor lor de business şi strategiei cloud. Acest studiu arată că volumele de lucru continuă să se mute în mod fluid de la centrele de date la cloud-uri şi înapoi, precum şi de la un cloud la altul - creând şi mai multă complexitate în strategia de protecţie a datelor. Rezultatele acestui sondaj arată că, deşi organizaţiile IT moderne au făcut progrese semnificative în ceea ce priveşte cloud-ul şi protecţia datelor, mai este încă mult de lucru."

Constatările raportului Veeam Cloud Protection Trends 2023 includ:

Software as-a-Service (SaaS):

90% dintre organizaţii ştiu că trebuie să facă o copie de backup pentru Microsoft 365. Raportul a arătat că doar 1 din 9 (11%) organizaţii nu îşi protejează datele din Microsoft 365 - o majoritate promiţătoare de 89% utilizează backup-uri/BaaS de la terţi sau niveluri îmbunătăţite ale Microsoft 365 pentru retenţia din motive legale, sau ambele.

Pe măsură ce strategiile de protecţie a datelor au evoluat, iar atacurile de tip ransomware continuă să fie o preocupare prioritară, majoritatea organizaţiilor deleagă responsabilităţile de backup specialiştilor în backup, în loc să ceară fiecărui proprietar de sarcină de lucru (IaaS, SaaS, PaaS) să îşi protejeze propriile date. Acest lucru alimentează tendinţa de progresie a backup-ului, care devine o componentă obişnuită atribuită administratorului de backup şi nu echipei de aplicaţii, subliniază sursa citată.

Infrastructure as-a-Service (IaaS): În timp ce organizaţiile de toate dimensiunile adoptă acum arhitecturi cloud de tip hibrid, această călătorie cu sens unic către cloud nu reduce importanţa unui centru de date modern.

30% din volumele de lucru găzduite în cloud au provenit din strategiile "cloud first", prin care noile servicii sunt iniţiate în cloud mult mai rapid decât ritmul în care cele vechi sunt scoase din uz în centrul de date.

98% dintre organizaţii utilizează o infrastructură găzduită în cloud ca parte a strategiei lor de protecţie a datelor, care include capacitate de stocare în cloud, infrastructura în cloud ca loc de recuperare a datelor în caz de dezastru sau utilizarea furnizorilor BaaS/DRaaS.

În plus, 88% dintre organizaţii au transferat sarcinile de lucru din cloud înapoi în centrul propriu de date din unul sau mai multe motive (dezvoltare, optimizare a raportului cost/performanţă sau recuperare în caz de dezastru) - subliniind necesitatea ca strategiile de protecţie a datelor din 2023 să asigure o protecţie consecventă şi capacitatea de migrare, pe măsură ce sarcinile de lucru se mută din centrul de date în cloud, din cloud în centrul de date sau dintr-un cloud în alt cloud.

Majoritatea copiilor de backup ale sarcinilor de lucru în cloud sunt acum efectuate de echipa de backup şi nu mai necesită expertiza specializată a administratorilor de cloud, şi nici o responsabilitate suplimentară pentru aceştia. Cu toate acestea, deşi aproape toate organizaţiile au recunoscut că au mandate de reglementare pe termen lung, doar jumătate dintre organizaţii păstrează copiile de backup ale datelor lor din cloud măcar şi pentru un an.

Platform as-a-Service (PaaS): În timp ce majoritatea organizaţiilor utilizează abordarea "lift and shift" pentru mutarea serverelor din centrul de date către IaaS, majoritatea sunt de acord că rularea scenariilor IT de bază, cum ar fi partajarea fişierelor sau bazele de date, ca servicii cloud native reprezintă viitorul pentru sarcinile de lucru IT mature:

76% rulează servicii de fişiere în cadrul serverelor găzduite în cloud şi 56% rulează partaje de fişiere gestionate din AWS sau Microsoft Azure.

78% rulează baze de date în cadrul serverelor găzduite în cloud şi 65% rulează baze de date gestionate în AWS sau Microsoft Azure.

Backup and Disaster Recovery as-a-Service (BaaS/DRaaS): Aproape toate mediile IaaS/SaaS utilizează, de asemenea, servicii de cloud ca parte a strategiei lor de protecţie a datelor, într-o formă sau alta.

58% dintre organizaţii utilizează soluţii de backup gestionate (BaaS), în comparaţie cu cele 42% care utilizează stocarea în cloud ca parte a soluţiei lor de protecţie a datelor autogestionate. Interesant este faptul că aproape jumătate (48%) au început cu cloud-storage autogestionat, dar au trecut în cele din urmă la BaaS.

Aproape fiecare organizaţie (98%) susţine că utilizează servicii cloud ca parte a strategiei de protecţie a datelor, deşi acestea variază de la cloud-storage sub formă de depozit şi până la servicii BaaS sau DRaaS cu drepturi depline.

BaaS este căutat cu precădere pentru a obţine eficienţă operaţională şi economică, precum şi pentru a asigura supravieţuirea datelor în caz de dezastre şi atacuri ransomware. Este remarcabil faptul că BaaS nu mai este văzut ca fiind "ucigaşul de benzi magnetice" (tape killer) cum îl vedeau primii experţi, organizaţiile declarând că aproape 50% din datele lor sunt încă stocate pe bandă în timpul ciclului lor de viaţă, indiferent de utilizarea serviciilor de protecţie a datelor bazate pe cloud.

DRaaS este perceput ca având beneficii tactice superioare BaaS prin furnizarea de expertiză în ceea ce priveşte planificarea, implementarea şi testarea BCDR. Expertiza este percepută ca un diferenţiator principal de către cei care îşi aleg furnizorul de BaaS/DRaaS, pe baza agilităţii în afaceri, a arhitecţilor tehnici de recuperare IT şi a asistenţei operaţionale în planificarea şi documentarea strategiilor BCDR.

Raportul din acest an a arătat o schimbare semnificativă faţă de anul trecut, deoarece clienţii sunt din ce în ce mai interesaţi să externalizeze copiile de backup şi să obţină un nivel de servicii de gestionare "la cheie" sau foarte meticuloasă (de tip "white-glove"), în loc ca personalul IT intern să continue să gestioneze infrastructura oferită de BaaS. Această schimbare indică faptul că experienţa şi încrederea în furnizori este în creştere şi ar putea indica, de asemenea, provocările din ultimul an în ceea ce priveşte accesul la candidaţi talentaţi din sectorul IT.

Raportul Veeam Cloud Protection Trends 2023, "născut" din raportul anual Veeam Data Protection Trends, este realizat de o companie de cercetare terţă care a intervievat 1.700 de responsabili IT imparţiali din 7 ţări (SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Japonia, Australia, Noua Zeelandă) cu privire la utilizarea serviciilor cloud atât în scenarii de producţie, cât şi de protecţie, pentru a oferi cea mai amplă perspectivă unică asupra traiectoriei strategiilor hibride în cadrul organizaţiei IT moderne în peisajul digital actual, în care cloud-ul este prioritar. Această cercetare de piaţă amplă a fost realizată pentru a înţelege diversele perspective privind responsabilităţile şi metodologiile legate de operarea şi protejarea încărcăturilor de lucru găzduite în cloud, precum şi ce trebuie luat în calcul atunci când este utilizată protecţia datelor în cloud, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb