STUDIUL CONFIDEX AL IMPETUM GROUP, PENTRU TRIMESTRUL AL TREILEA:  82% dintre managerii companiilor autohtone cred că economia este afectată de criza actuală

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 noiembrie 2020

82% dintre managerii companiilor autohtone cred că economia este afectată de criza actuală

Economia noastră îşi va reveni după doi ani, în forma unui U obtuz 78% dintre manageri se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de situaţia curentă 58% au redus cheltuielile de marketing, 48% au amânat investiţiile IT, 18% au tăiat salariile, 21% au făcut disponibilizări

O proporţie de 82% dintre managerii de companii autohtone consideră că economia este afectată de criza sanitară generată de pandemia de Covid-19, potrivit studiului Confidex Q3 realizat de Impetum Group, care menţionează că 78% dintre manageri se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de acest fapt.

Confidex Q3 2020, care măsoară încrederea managerilor români în situaţia economică actuală, cu scopul creării de repere concrete pentru business-uri, arată că atitudinea managerilor tinde să devină mai degrabă una raţională, mai adaptată realităţii pe care o traversăm, faţă de o perspectivă mai emoţională constatată de studiul Confidex Q2, realizat după primul trimestru de pandemie.

În analiza Confidex Q2, proporţia celor care credeau că economia este afectată de criza sanitară era mai mică cu 7% faţă de studiul recent.

Potrivit analizei pentru perioada iulie-septembrie 2020, deşi activitatea economică din intervalul iunie-august 2020 a cunoscut o uşoară revenire, managerii au început să se adapteze noii realităţi, crescând numărul celor îngrijoraţi.

Conform studiului Confidex Q3 2020, segmentul HoReCa rămâne în continuare cel mai afectat, urmat de comerţ şi servicii. În agricultură şi industrie cifrele arată doar o uşoară îmbunătăţire. În continuare, managerii din construcţii şi cei ai companiilor medii sunt cel mai puţin îngrijoraţi.

"Economia noastră îşi va reveni mai greu - în 31 de luni, cea europeană - în 23 de luni"

Dacă la începutul pandemiei managerii români vedeau o criză în "V", cu revenirea în două viteze, acum sunt de părere că prelungirea pandemiei va creşte durata revenirii, iar forma crizei începe să fie tot mai vizibil spre un "U" obtuz. Managerii estimează că economia noastră îşi va reveni mai greu - în 31 de luni, cea europeană în 23 de luni. Aceştia sunt mai optimişti când vine vorba de sectorul de activitate din care fac parte afacerile lor, considerând că îşi vor reveni mai repede decât media pe economie, mai exact în 18 luni.

"Este foarte important să urmărim şi să înţelegem modul în care indicatorii Confidex vor varia pe măsură ce economia resimte cu adevărat impactul pandemiei", a declarat ieri, la prezentarea studiului, Andrei Cionca, CEO Impetum Group, adăugând: "Cred că aşa vom putea discerne cu adevărat care sunt viitoarele momente de cotitură în economie".

Potrivit analizei, managerii din construcţii şi servicii sunt cei mai optimişti în privinţa duratei de revenire a economiilor naţională şi europeană, şi estimează o durată de 18 (construcţii), respectiv 20 de luni (servicii).

"Perspectivele - mai optimiste, măsurile - mai dure"

Deşi consideră că economia europeană şi cea naţională îşi vor reveni în doi ani, atunci când vine vorba despre sectorul de activitate şi propria companie, perspectivele managerilor sunt mai optimiste acum decât în trimestrul al doilea din 2020.

Conform studiului, 43% dintre manageri cred că propria companie este afectată, cu 3% mai mult decât în studiul anterior, iar 45% se confruntă cu scăderea vânzărilor şi a comenzilor, cu 6% mai mult comparativ cu analiza precedentă. Aceştia văd o revenire într-un an şi jumătate şi, în acelaşi timp, estimează o scădere mai mică a cifrei de afaceri, cu 15%, faţă de 17%, cât estimau la începutul pandemiei.

Conform studiului, totuşi, măsurile luate de manageri sunt mai dure, fiind în creştere numărul celor care au recurs la tăieri de salarii (18%, cu 7% în plus faţă de studiul anterior) şi chiar concedieri (21%, cu 6% mai mult).

"Criza schimbă prea puţin abordarea strategică a managerilor"

Criza actuală are potenţialul să devină catalizatorul schimbării de strategie în business, dar schimbă prea puţin abordarea strategică a managerilor români, conform studiului citat.

Andrei Cionca spune: "Principalele efecte pe care pandemia ar trebui să le producă vizează în primul rând regândirea strategiei companiei, accelerarea digitalizării şi intensificarea inovării. 50% dintre managerii români sunt aliniaţi în jurul acestei necesităţi şi cred că această criză ar trebui să fie catalizatorul schimbării de paradigmă a business-urilor. E nevoie să luăm decizii curajoase".

La nivel declarativ, managerii mizează pe investiţii şi creşterea productivităţii mai degrabă decât pe reducerea costurilor şi mai mult de 50% dintre manageri au în vedere regândirea strategiei companiei, accelerarea digitalizării şi intensificarea inovării. Cu toate acestea, primele măsuri luate sunt de renunţare la costurile de marketing (58%, cu 4% mai mult decât în studiul anterior), amânarea investiţiilor în IT (48%, cu 4% mai mult) şi amânarea activităţilor de cercetare-dezvoltare (47%, cu 7% mai mult).

Mai orientaţi spre creşterea productivităţii sunt managerii din comerţ şi servicii, confom studiului, care menţionează că reducerea costurilor pare mai atractivă pentru cei din transporturi şi HoReCa.

Schimbările pe care le au în vedere managerii sunt la nivel micro, aceştia vor să schimbe poziţia companiilor pe piaţă, fără să schimbe neapărat piaţa, produsele şi procesele, şi fără să ofere o mai mare flexibilitate angajaţilor.

79% dintre manageri cred că leul se va deprecia faţă de euro

Potrivit Confidex, evoluţiile pentru următoarele trei luni ale PIB, pieţei de capital şi investiţiilor private vor fi marcate de scăderi, iar faţă de studiul anterior se remarcă o pondere mai mare a celor care cred că leul va scădea în raport cu moneda europeană, de la 58% la 79%.

Conform studiului, 73% au spus că PIB-ul va scădea în următoarele trei luni, iar 75% - că şomajul va urca, putând ajunge la 8-9%. Pentru 70% dintre cei chestionaţi, inflaţia va creşte, iar piaţa de capital va scădea în opinia a 51% dintre aceştia.

În privinţa investiţiilor publice, percepţia este una destul de împărţită. Astfel, 40% dintre cei intervievaţi spun că investiţiile publice vor scădea, iar 67% - că investiţiile private vor fi în declin, situaţie relativ similară cu cea din Confidex Q2.

Conform sursei, principalele instrumente financiare de redresare sunt, pentru companiile autohtone, reinvestirea profitului şi împrumuturile bancare. O proporţie de 37% dintre managerii intervievaţi au declarat că, în 2020, comparativ cu 2019, utilizează într-o măsură mai mare profitul reinvestit pentru finanţare, iar 25% - creditele bancare. Totodată, 22% susţin că folosesc într-o măsură mai mare, cu acest scop, împrumuturile de la furnizori, iar 12% - majorarea de capital. O proporţie de 11% se pronunţă pentru vânzarea de active (tot într-o măsură mai mare) ca sursă de finanţare, 7% - pentru injecţii de fonduri de la com­pania-mamă, 6% pentru conturi de factoring şi 4% pentru emisiunile de obligaţiuni.

45% dintre manageri cred că măsurile luate de guvern în contextul pandemiei sunt adecvate

Potrivit Confidex Q3 2020, 45% dintre managerii chestionaţi cred că guvernul a luat măsurile adecvate, conforme cu amploarea pandemiei, în declin cu 16% faţă de cei care considerau acelaşi lucru în studiul Confidex Q2 2020. Numai 25% cred că măsurile oficialilor sunt exagerate, iar 30% - insuficiente, care nu răspund tuturor efectelor pe care le-a creat pandemia. În analiza pe trimestrul al doilea, 23% afirmau că măsurile sunt exagerate, supraestimând pericolul pandemiei şi periclitând economia, iar 15% le catalogau drept insuficiente.

Studiul Confidex Q3 a fost realizat în perioada 1 - 30 septembrie 2020, pe un eşantion de 450 de companii, din care 75% au o cifră de afaceri de peste un milion de euro şi 31% - de peste 5 milioane de euro. La studiu au răspuns doar manageri din companii româneşti din top 7 categorii de sectoare economice contributoare la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; HoReCa; transport, distribuţie, depozitare; servicii.

------------------------------------------------------------------

Indicele Confidex, care arată gradul de încredere al managerilor români în economie rămâne constant la 41 din 100 de puncte. Deşi media este constantă, companiile sunt mai puţin optimiste decât erau în trimestrul al doilea din 2020 şi scade numărul celor care erau fie foarte optimişti, fie foarte pesimişti.

Gradul de încredere în economie al managerilor, manifestat prin indicele Confidex, arată un mix între relaxarea din perioada verii şi îngrijorarea pentru viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb