Statele Unite ale Americii au aprobat achiziţionarea de către Forţele Aeriene Române a unui pachet de 186 de rachete AIM-120 AMRAAM, a anunţat ieri printr-un comunicat de presă ambasada americană la Bucureşti.
Potrivit sursei citate această vânzare contribuie la efortul de modernizare a Forţelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16, cu avioanele de luptă F-35, dar şi cu alte aeronave NATO. Referitor la această tranzacţie, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec a menţionat că va creşte substanţial capacitatea Forţelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României şi de a contribui la pacea şi stabilitatea în regiune. Doamna Kavalec a amintit despre vizita recentă pe care a efectuat-o la Baza 86 Aeriană de la Borcea şi a declarat: "Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 româneşti în acţiune. Această achiziţie demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate şi apărare".
Potrivit solicitării trimisă anul trecut de Ministerul Apărării Naţionale la Parlament, este vorba despre achiziţia a 186 de rachete AIM-120 AMRAAM, în valoare totală de 372 milioane dolari. Amintim că pe lângă această achiziţie Parlamentul a aprobat în primăvara lui 2023 şi cumpărarea, tot de la americani, a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă AIM-9X Block II pentru suma de 239 milioane dolari.
Potrivit site-ului Forţelor Aeriene americane, racheta aer-aer, de nouă generaţie, cu rază medie avansată AIM-120 (AMRAAM) poate fi folosită în orice condiţii de vreme şi face parte din dotarea US Air Force, US Navy şi a unor aliaţi NATO. AMRAAM este o continuare a seriei de rachete AIM-7 Sparrow. Racheta este mai rapidă, mai mică şi mai uşoară şi are capacităţi îmbunătăţite împotriva ţintelor la altitudine joasă. Racheta AIM-120 este supersonică, dotată cu un radar activ, cu o unitate de referinţă inerţială şi un sistem de micro-computer, ceea ce face ca ea să fie mai puţin dependentă de sistemul de control al focului al avionului de luptă. Odată ce racheta este lansată spre o ţintă, radarul său activ o ghidează pentru interceptarea acesteia, fapt ce îi permite pilotului să tragă mai multe rachete simultan către mai multe ţinte. Pilotul poate efectua apoi manevre evazive în timp ce rachetele se autoghidează către ţintele respective.