SUA ar putea sancţiona consorţiul Nabucco dacă va cumpăra gaz iranian

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 iulie 2009

Directorul consorţiului Nabucco, Reinhard Mitschek, a declarat că are în vedere Georgia şi Iran ca surse de gaz. Dar Statele Unite ale Americii (SUA), care se opun colaborării cu Teheranul, ar putea penaliza companiile implicate în proiect prin legea sancţiunilor pentru Iran, scrie The Washington Times, citat de NewsIn. Nesiguranţa alimentării cu gaz din Asia Centrală şi Irak face ca Nabucco, conducta susţinută de liderii Uniunii Europene, să aibă tot mai mare nevoie de Iran ca posibilă sursă pentru a reduce dependenţa energetică a Europei de Rusia.

Reinhard Mitschek, directorul consorţiului Nabucco Gas Pipeline International, a confirmat, într-un interviu telefonic pentru The Washington Times, că are în vedere două conducte pentru a alimenta conducta europeană - una din Georgia, iar cealaltă din Iran. Astfel, este posibil ca Nabucco să transporte gaz iranian către consumatorii europeni. "Pentru o mai mare securitate a furnizării de gaz, orice actor de pe piaţă - fie că este un producător, un operator al sistemului de transmisie, un intermediar sau un agent de vânzări - îşi doreşte să îşi diversifice portofoliul de gaz. Este exact ceea ce facem noi", a declarat Mitschek. Rolul Nabucco este să transporte gazul, iar o eventuală decizie privind achi­ziţionarea de gaz din Iran trebuie să fie luată de cumpărătorii europeni.

SUA şi-au exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de implicarea Iranului, dar nicio companie americană nu face parte din proiect. Totuşi, SUA ar putea penaliza companiile implicate în Nabucco prin legea americană a sancţiunilor pentru Iran. În ultimele săptămâni, Iranul a generat critici aspre din partea naţiunilor occidentale ca urmare a intervenţiilor violente împotriva protestelor care contestau rezul­tatele la alegerile prezidenţiale din 12 iunie.

Ariel Cohen, expert al Heritage Foundation din Washington, a declarat că implicarea Iranului ar putea periclita securitatea energetică a Europei. "Riscul politic ar fi mult mai crescut dacă ruta conductei ar trece prin Iran. Nu ar fi deloc indicat, pentru că atunci întreg proiectul devine prizonier al regimului din Teheran", a spus domnia sa.

Austria, Bulgaria, Ungaria, Ro­mânia şi Turcia - ţările tranzitate de Nabucco - vor semna, săptămâna viitoare, un acord la Ankara, capitala Turciei, pentru a pune la punct un cadru legal destinat alocării volumului de gaz fiecărei ţări. Semnarea unui astfel de document a fost amâ­nată de mai multe ori. Iniţial, pentru Nabucco se prevedea extragerea gazului din Irak, Azerbaidjan şi alte surse din Asia Centrală, dar nu există încă un angajament ferm cu aceşti furnizori

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SUA traieste de multe vreme cu impresia ca orice se intimpla pe planeta asta e treaba ei. Sa dea gaz la schimb, si nu cumparam din Iran nimic. Auzi tu, sanctiuni. Parca UE nu poate penaliza toate firmele americane cu afaceri prin Europa. Am senzatia ca unii ziaristi nu vad toata problema. In fond si la urma urmei ce treaba are SUA cu nevoia europeanului de gaz?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb