SUA au aprobat vânzarea a 280 de rachete pentru Arabia Saudită

G.B
Internaţional / 5 noiembrie 2021

SUA au aprobat vânzarea a 280 de rachete pentru Arabia Saudită

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potenţială către Arabia Saudită a 280 de rachete aer-aer AIM-120C, un acord în valoare de până la 650 de milioane de dolari, a anunţat ieri Pentagonul, relatează Reuters, citată de Digi24.

Vânzarea este prima tranzacţie militară majoră cu o ţară străină de la începutul administraţiei Biden, care a adoptat o politică de a vinde numai arme defensive aliatului din Golf.

Departamentul de Stat a aprobat vânzarea pe 26 octombrie, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.

El a adăugat că vânzarea de rachete aer-aer vine după "o creştere a atacurilor transfrontaliere împotriva Arabiei Saudite de-a lungul anului trecut".

Deşi Arabia Saudită este un partener important în Orientul Mijlociu, legiuitorii americani au criticat Riadul pentru implicarea sa în războiul din Yemen, un conflict considerat unul dintre cele mai mari dezastre umanitare din lume. Aceştia au refuzat să aprobe multe vânzări militare pentru regat, deoarece nu aveau asigurarea că echipamentul american nu urma să fie folosit pentru a ucide civili.

Compania Raytheon Technologies produce rachetele.

Vânzarea "este pe deplin consecventă cu promisiunea administraţiei de a conduce cu diplomaţia de a încheia conflictul din Yemen", a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat într-o declaraţie de presă. Rachetele aer-aer asigură că "Arabia Saudită are mijloacele pentru a se apăra de atacurile aeriene ale rebelilor houthis susţinuţi de Iran", a spus acesta.

După relaţia amicală a administraţiei Trump cu Riad, administraţia Biden a recalculat abordarea sa faţă de Arabia Saudită, o ţară despre care are serioase îngrijorări privind încălcările de drepturi ale omului, însă care este şi unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai Washingtonului în contracararea pericolului reprezentat de Iran.

Pachetul include 280 de rachete avansate aer-aer de rază medie AIM-120C-7/C-8, 596 de lansatoare de rachete pe şine LAU-128, împreună cu containere şi echipament suport, componente de rezervă, precum şi suport tehnic al guvernului american şi al companiei contractante.

În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu a indicat că a fost semnat vreun contract sau că negocierile s-au încheiat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb