Statele Unite ale Americii au dat în judecată Exxon Mobil, cea mai mare companie americană de combustibili fosili, susţinând că aceasta a indus în eroare investitorii cu privire la costurile potenţiale ale reglementării climatice pentru afacerile lor. Astfel, acţiunile companiei au fost supraevaluate cu 476 milioane de dolari până la 1,6 miliarde dolari, potrivit The Wall Street Journal.
Exxon Mobil susţine încă că a oferit investitorilor informaţiile necesare, iar acuzaţiile care i se aduc au la bază motive politic.
Cazul face parte dintr-un număr tot mai mare de acţiuni legale cu care se confruntă firmele de petrol şi gaze.
Procesul Exxon privind "frauda climatică" era programat să se desfăşoare ieri la Curtea Supremă de Justiţie din New York şi este de aşteptat să dureze 15 zile.
Fostul secretar de stat american, Rex Tillerson, care a condus Exxon timp de un deceniu, se numără printre cei care ar putea să apară în instanţă.
"Este o etapă majoră ca parte a unui val din ce în ce mai mare de cazuri cu care se confruntă Exxon şi alte companii petroliere majore, nu numai aici, în Statele Unite, ci, de fapt, în jurisdicţiile din întreaga lume", a declarat Carroll Muffett, preşedintele Centrului pentru Dreptul Internaţional de Mediu.
Avocatul general din New York a depus acţiunea de fraudă financiară în 2018, după ani de anchetă de către autorităţile statului.
În procesele de judecată, statul spune că documentele interne arată că Exxon a evaluat noi proiecte pe baza unor prognoze de costuri asociate schimbărilor climatice, care au fost mai mici decât cele pe care le-a spus investitorilor că le foloseşte. Aceste calcule au făcut ca investiţiile să pară mai puţin riscante şi mai valoroase.
"Prin faptul că aplică costuri de carbon proiectate mai mari decât folosea efectiv, ExxonMobil a făcut ca activele sale să pară semnificativ mai sigure decât erau cu adevărat, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra preţului acţiunilor sale", a scris statul.
Exxon nu contestă acuzaţiile potrivit cărora a utilizat două modalităţi de calcul pentru a evalua costurile reglementărilor potenţiale.
Cu toate acestea, firma susţine că aceste calcule sunt "proprii" şi că investitorii nu au fost induşi în eroare.
"Investitorii rezonabili care au examinat informaţiile ExxonMobil au înţeles că riscurile climatice sunt luate în considerare în procesul decizional al ExxonMobil, care este tot ce i-ar fi putut interesa", susţine compania.
Activiştii au presat Exxon ani de zile pentru a fi mai transparenţi cu privire la modul în care schimbările climatice i-au afectat activitatea, în parte datorită speranţei că estimarea exactă a riscurilor financiare ar muta banii către alternative mai sustenabile.
Analiştii susţin că procesul din New York este un exemplu al experimentele guvernelor care încearcă să ţină cheltuielile companiilor pentru schimbările climatice.
Statul Rhode Island a depus cereri împotriva Exxon şi BP, invocând daune de-a lungul coastei sale. Autorităţile din Filipine şi Canada investighează şI ele companiile de combustibili fosili.
În ultimele săptămâni, avocatul general din Massachusetts a indicat planurile de a începe un alt caz în care îl acuză pe Exxon de marketing înşelător.
"Indiferent de rezultat (nr. al procesului din New York), realitatea care este clară şi de neevitat este că viitorul companiei Exxon şi al altora din domeniu este plin de litigii şi va creşte doar", a mai mai adăugat Muffett.