Amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre se va realiza în ciuda obiecţiilor Moscovei. Asigurările au venit de la cel mai înalt nivel. Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut la Bruxelles o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, cu ocazia reuniunii comune a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO. Pe de altă parte, Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O'Reilly, a afirmat într-o audiere la Senat, că armata continuă planurile de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în ţara noastră şi Polonia.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, remis în urma întrevederii dintre Cris-tian Diaconescu şi Hillary Clinton, se precizează: "În ceea ce priveşte proiectele bilaterale de cooperare în cadrul dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic româno-american, semnat de preşedinţii Traian Băsescu şi Barack Obama, a fost exprimată satisfacţia pentru progresele înregistrate în procesul de negociere a aranjamentelor de implementare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în Româ-nia, care reconfirmă colaborarea robustă dintre cele două state în domeniul militar şi creează bazele necesare intensificării cooperării pe acest palier. Proiectul apărării antirachetă devine realitate datorită eforturilor României. În cursul întrevederii, secretarul de stat american a exprimat mulţumiri pentru continuarea prezenţei româneşti în Afganistan. Cei doi oficiali şi-au exprimat satis-facţia pentru consolidarea şi extinderea continuă a Parteneriatului Strategic, consacrat şi la nivel formal prin adoptarea, la Washington, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI. Au subliniat, în mod deosebit, necesitatea impulsionării schimburilor economice şi stimulării interesului investitorilor americani pentru piaţa românească".
De asemenea, Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O'Reilly, a vorbit despre instalarea sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia. În cursul unei audieri într-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7,75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat că armata continuă planurile de instalare pe uscat, în Europa Centrală, a unor interceptori maritimi modificaţi, relatează Washington Times în ediţia online. Sistemul antirachetă Aegis este denumit SM-3 Block IIA şi este dezvoltat împreună cu Guvernul japonez. O'Reilly a adăugat că locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite şi că au fost semnate acorduri în acest sens cu guvernele României şi Poloniei: "Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedită pe mare şi a o muta efectiv pe uscat. Versiunea terestră reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare navă Aegis, la mai puţin de 35 de militari pe uscat. Aegis Ashore are cea mai lungă rază de acţiune dintre sis-temele noastre regionale, astfel că aduce un plus apărării antirachetă pe uscat". Interceptorii din România ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia până în 2018. Pentagonul insistă că sistemul antirachetă din Româ-nia şi Polonia va fi folosit pentru a contracara eventuale rachete cu rază medie de acţiune lansate de Iran.