Statele Unite au redevenit anul trecut prima ţară de solicitare de azil din cadrul OCDE, a anunţat miercuri organizaţia, criticând despărţirea familiilor de migranţi de către administraţia lui Donald Trump, care a provocat un potop de critici, relatează AFP.
Solicitările de azil au crescut cu 26% în Statele Unite anul trecut, la 330.000 în total, depăşindu-le pe cele depuse în Germania, care se afla pe primul loc din 2013, relevă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport.
Acest document - "Perspective ale migraţiilor internaţionale" - este publicat în contextul în care criza migraţiei în Europa deşiră state membre şi în timp ce Donald Trump îşi asumă o fermitate inflexibilă la frontiere, provocând un val de proteste cu privire la despărţirea familiilor imigranţilor fără acte.
"Despărţirea nu este cu siguranţă în cel mai bun interes al copilului", a denunţat Angel Gurria, secretarul general al OCDE, într-o conferinţă de presă, la Paris, unde se află sediul organizaţiei.
"Securitatea statului şi umanitatea elementară nu sunt incompatibile", a adăugat el.
Aceşti solicitanţi sunt în proporţie de 40% salvadorieni, venezueleni şi guatemalezi - deci au profiluri foarte diferite de ceea ce cunoaşte Europa - sirieni, afgani şi irakieni -, subliniază OCDE.