Statele Unite au decis să pună capăt unei derogări care permitea Iranului să continue să dezvolte activităţi civile în instalaţia nucleară de la Fordo, în colaborare cu întreprinderi străine, o decizie condamnată ferm de Rusia şi regretată de Franţa, relatează Reuters.
Moscova apreciază că această decizie americană - care urmează să intre în vigoare la 15 decembrie - încalcă angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat Washingtonul, a denunţat marţi, într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
Rusia va continua să coopereze strâns în vederea unei reconfigurări a instalaţiei de la Fordo, în care este prezent grupul nuclear rus Rosatom.
Franţa şi-a exprimat, la rândul său, regretul faţă de decizia americană de a pune capăt unei derogări "care trebuia să faciliteze realizarea unor proiecte civile în această instalaţie".
Ministerul francez de Externe a deplâns din nou reluarea îmbogăţirii uraniului la Fordo de către Iran, "care relevă o accelerare regretabilă a dezangajării Iranului din Acordul de la Viena" din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Teheranul a anunţat la începutul lui noiembrie reluarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului la Fordo, în pofida angajamentelor pe care şi le-a asumat prin acord cu privire la activităţile nucleare.
Planul comun de acţiune globală (JCPoA) semnat de Iran cu Statele Unite, Rusia, China, Franţa, regatul Unit şi Germania, prevedea reconversia Fordo într-un centru de cercetare. Statele Unite au ieşit din acord anul trecut şi au reimpus sancţiuni dure Iranului.
Iranul se dezangajează în etape, din mai, din Acordul de Viena, cu scopul de exercita presiuni asupra europenior să-l ajute să ocolească sancţiunile americane.
"Nu există niciun motiv legitim ca Iranul să reia îmbogăţirea uraniului în această instalaţie", denunţa luni, în faţa presei, secretarul de Stat Mike Pompeo.
Instalaţia subterană de la Fordo a rămas mult timp clandestină, până la dezvăluirea existenţei acesteia de către occidentali, în 2009.