Statele Unite vor continua să ajute Taiwanul "să se protejeze împotriva constrângerii", a anunţat Institutul American în Taiwan (AIT), ambasada americană de facto pe insulă, în cursul unei vizite a preşedintelui taiwanez, Lai Ching-te, în Guam, un teritoriu neîncorporat al Statelor Unite, informează Agerpres.
"În faţa ameninţării cu care se confruntă (Taiwanul), Statele Unite vor continua să ajute Taiwanul să-şi consolideze capacităţile de autoapărare, precum şi capacitatea de a se proteja împotriva constrângerii", a declarat Ingrid Larson, directoarea la Washington a Institutului American în Taiwan.
La rândul său, Lai Ching-te a declarat joi, în timpul vizitei în Guam, penultima etapă a turneului său în Pacific care provoacă furia Beijingului, că parteneriatul dintre Statele Unite şi Taiwan este "solid ca o stâncă".
"Împreună suntem parteneri buni pentru a apăra democraţia", a adăugat preşedintele taiwanez la Hagatna, capitala acestui teritoriu, în cursul unui banchet la care au participat guvernatoarea Guam, Lou Leon Guerrero, şi Ingrid Larson, de la AIT.
Din Guam, Lai Ching-te urmează să viziteze Palau, printre singurele naţiuni din regiune dintre cei 12 aliaţi rămaşi care au recunoscut Taiwanul.
China consideră că Taiwanul este una din provinciile sale pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său, după încheierea războiului civil în 1949, şi nu exclude folosirea forţei pentru a realiza acest obiectiv.
Deşi Washingtonul nu are relaţii diplomatice formale cu Taipeiul, rămâne principalul susţinător financiar al insulei şi cel mai mare furnizor de arme al său.
Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au înrăutăţit din 2016. China acuză în mod regulat Taiwanul că doreşte să adâncească separarea culturală dintre insulă şi continent. În consecinţă, Beijingul şi-a consolidat în mod deosebit activitatea militară în jurul Taiwanului.