SUA se retrage din Tratatul INF încheiat cu Rusia

E.M.
Internaţional / 21 octombrie 2018

Donald Trump (Sursa foto: Facebook)

Donald Trump (Sursa foto: Facebook)

Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să se retragă dintr-un tratat cu privire la armamentul nuclear încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, acuzând Moscova că-l încalcă "de mulţi ani", o retragere motivată de "visul" americanilor de a domina singuri lumea, a reacţionat rapid o sursă de la Ministerul rus de Externe, acuzând Washingtonul că a subminat "deliberat" acest acord de-a lungul anilor, relatează AFP.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune a fost semnat în 1987 de liderii american şi sovietic din acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

"Rusia nu a respectat tratatul. Vom pune, aşadar, capăt acordului şi vom dezvolta aceste arme", a anunţat ieri preşedintele american, într-o vizită la Elko, în Nevada.

"Nu-i vom lăsa să încalce acordul nuclear şi să fabrice arme, în timp ce noi nu suntem autorizaţi s-o facem", a subliniat Donald Trump.

Administraţia americană se plânge de desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete de tip 9M729, a căror rază de acţiune, potrivit Washingtonului, depăşeşte 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a tratatului INF.

Acest tratat - care aboleşte utilizarea unei întregi serii de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. M-am bucurat la vremea respectiva de demersurile lui Gorbaciov si le-am dorit succes .Acum constat ca a fost (am fost) naiv -Unchiul Sam nu stie decat una si buna -interesul sau ,In numele acestuia a tropait in Corea , Vietnam ,Chile , Nicaragua (Contras) ,Panama,Afganistan,Irak ,Libia si pe unda mai vor muschii lor ,Trump nu e decat corolarul (cam sarac cu duhul ,dar sincer ) al trufiei lor .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb