Compania petrolieră italiană Eni şi compania spaniolă Repsol ar putea începe să livreze petrol venezuelean în Europa de luna viitoare pentru a compensa ţiţeiul rusesc, au declarat cinci persoane familiarizate cu chestiunea, reluând schimburile de petrolul contra datorii care au fost oprite în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancţiunile împotriva Venezuelei, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Volumul de petrol pe care se aşteaptă să îl primească Eni şi Repsol nu este mare, a spus una dintre persoane, iar orice impact asupra preţurilor globale ale petrolului va fi modest. Dar permisiunea dată de Washington de reluare a fluxurilor de petrol îngheţate de multă vreme ale Venezuelei către Europa ar putea oferi un impuls simbolic preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.
Departamentul de Stat al SUA şi-a dat acordul ca cele două companii să reia livrările printr-o scrisoare, au spus sursele.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden speră că ţiţeiul venezuelean poate ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să redirecţioneze unele dintre livrările Venezuelei destinate Chinei.
Convingerea lui Maduro de a relua discuţiile politice cu opoziţia din Venezuela este un alt scop, au declarat două dintre persoane pentru Reuters.
Cele două companii energetice europene, care au asociaţii companii mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot contabiliza încărcăturile de ţiţei în contul datoriilor neplătite şi dividendelor întârziate, au spus sursele.
O condiţie cheie, a spus una dintre persoane, a fost ca petrolul primit "să meargă în Europa. Nu poate fi revândut în altă parte".
Washingtonul crede că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacţii fără numerar, spre deosebire de vânzările curente de petrol ale Venezuelei către China, a spus persoana respectivă.
China nu a participat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi a continuat să cumpere petrol şi gaze din această ţară, în ciuda apelurilor SUA.
Autorizaţiile au venit luna trecută, dar detaliile şi restricţiile de revânzare nu au fost făcute publice.
Eni şi Repsol nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Washingtonul nu a acordat alocaţii similare pentru grupul petrolier american Chevron, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) din India şi Maurel & Prom din Franţa, care au făcut lobby în SUA să primească petrol în schimbul unor datorii de miliarde de dolari ale Venezuelei.
Toate cele cinci companii petroliere au oprit schimbul de petrol cu datorii la jumătatea anului 2020, în mijlocul campaniei de "presiune maximă" a fostului preşedinte american Donald Trump, care a redus exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu a reuşit să-l înlăture pe Maduro.
PDVSA nu a programat ca Eni şi Repsol să preia marfă luna aceasta, potrivit unui program preliminar de încărcare al PDVSA din 3 iunie, văzut de Reuters.
Vicepreşedintele Venezuelei Delcy Rodriguez a scris pe Twitter, luna trecută, că speră că aceste concesii ale SUA "vor deschide calea pentru ridicarea totală a sancţiunilor ilegale care ne afectează întregul popor"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2022, 08:28)
Dar cine este SUA sa permita sau sa nu permita ... Cata aroganta... UE o sa ajunga rau....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2022, 18:14)
Puterea care conduce lumea! Cine este Rusia sa-si permita sa atace o tara vecina pasnica? Cata aroganta... Rusia o sa ajunga rau....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2022, 09:42)
acum e bun maduro ? ii criticam toata ziua pe rusi , dar ipocrizia altora e buna ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2022, 18:13)
E mai bun Maduro ca Putin!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2022, 17:16)
nu va face ti griji, acum or sa reduca si taxele pe importurile din china (de inflatia ii afecteaza mai rau pe ei decat pe chinezi), iar la anu pe alea din rusia.
asa ca ucraina o sa ramana cu mortii si distrugerile iar yankeeii mai democratizeaza o tara dupa modelul: irak siria, liban, afganistan...
daca pe ei nu i intereseaza cati yankeei se macelaresc zilnic intre ei, de ce crede ti ca i intereseaza mai mult de alti (inclusiv partenerii lor special, romanii).
banu sa mearga si armament sa se vanda, in rest oamenii (scuzati, furnici) sunt fara numar
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2022, 18:17)
Rusii analfabeti, care invata din carti scrise de Putin, nu au de unde sa stie ca in Irak, Siria, Liban, Afganistan (scrise cu litera mare), au fost lupte interne, nu AGRESIUNI ale unei tari vecine (Rusia) asupra unei tari pasnice (Ucraina)!
Trolilor, numai rusi pe aici!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.06.2022, 19:17)
daca ai memoria scurta (irak-ul parca a fost invadad de usa, uk, si aliati in 2003)
celelalte mai pune mana pe carte
dupa cum vezi ,scriu numai cu litere mici tot textul/comentariul, din cate imi amintesc eu nu mumai tarile se scriu cu litere mari.
ca sa nu zic c am terminat liceul inainte ca putin sa fi fost cunoscut/ajuns la putere
faptul ca nu s spalat pe creier de mas media cumparata si mai si analizez ce si de ce se intampla nu inseamna ca s trol rus.
inca nu am uitata de cartela cu care mergeam sa cumparam alimente pe timpul lui ceasca, dar s ar putea sa nu mai avem nevoie de cartela, ca sa mancam mai putin decat ratia pe care o primeam atunci.
si asta in democratia propavatuita de tarile vestice, in care traiesc de mai bine de 20 de ani de cand am parasit ro.
s ar putea sa vii sa te rogi pentru un cultuc de paine la troli de astia ca mine, cea ce nu doresc nimanui.