Sub lupa dezastrului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 30 octombrie 2020

Cornel Codiţă

Evenimentele de tip catastrofal au toate o proprietate specială, creează ceea ce s-ar putea numi efectul de lentilă. Produc, într-un interval de timp comprimat, schimbări şi alterări atît de puternice încît societatea este obligată să funcţioneze, cel puţin un timp, în condiţii mult departe de cele normale, cu totul speciale, de avarie, de calamitate, de război etc. Prin mărirea gradului de rezoluţie, ceea ce în condiţii normale era trecut cu vederea sau nu putea fi văzut, devine sesizabil, evident, sare în ochi. Ies la lumină, astfel, nu doar slăbiciunile soluţiilor folosite, ci şi costurile lor uriaşe, ascunse sub conul de umbră al "normalităţii".

Există două tipuri de ieşiri din situaţiile create de evenimentele catastrofale.

Prima (A), cea inerţială, se bazează pe tentativa de a reconstrui condiţiile existente înainte de apariţia evenimentului pertubator. După cîtăva vreme şi efort, după traversarea unei perioade de "reconstrucţie", lumea se aşteaptă ca lucrurile "să revină la normal", altfel spus "să fie ca înainte".

Cea de a doua (B), "calea inovativă", presupune şi ea perioada de tranziţie şi efort pentru depăşirea consecinţelor distructive ale evenimentului catastrofal, dar ţinteşte la crearea unui set nou de condiţii, diferite radical de cele existente înainte, astfel încît la eventuala repetare a evenimentului, sau a altora cu potenţial catastrofic, pagubele să fie drastic reduse, minime sau eliminate. Dinamica socială în România ultimelor aproape zece luni este determinată, în principal, de consecinţele directe ale pandemiei de coronavirus, conjugate cu consecinţele create de soluţiile de gestionare alese şi impuse de autorităţi. Toate acestea ne-au adus în vecinătatea unei situaţii de tip catastrofal. Încă de aici, de la limita cîmpului critic, se pot observa însă slăbiciunile soluţiilor cu care am operat pînă acum în cîteva domenii esenţiale pentru funcţionalitatea oricărei societăţi. Şi, încă de acum, trebuie puse întrebările critice: pe ce soluţie de ieşire mergem, A sau B; cine şi cum alege soluţia; cine şi în ce condiţii o va pune în operă!

Ca o trăsătură generală trebuie spus că toate sistemele critice de infrastructură socială operante în România azi au fost proiectate, construite şi calibrate în limitele unor concepte ideologice şi soluţii instituţionale, ale unor condiţii politice, economice şi sociale radical diferite de cele ale unei democraţii funcţionale, anume cele specifice tragicului şi criminalului "experiment" istoric numit "comunism".

"Tranziţia" din România ultimilor trei decenii a modificat prea puţin şi cu totul superficial caracteristicile structurale ale acestor subsisteme critice, iar acolo unde a făcut-o, efectele au contribuit preponderent şi masiv la creşterea gradului lor de inadecvare şi disfuncţionalitate. Acestea sunt: sistemul medico-sanitar, sistemul de învăţămînt, sistemul deja destructurat, cvasi inexistent, de educaţie socială, sistemul de administraţie publică. Ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, sistemul de guvernare. Păi, cum să fie sistemul politic şi de guvernare de azi totuna cu cel al dictaturii ceauşiste? Faceţi desenul, trageţi liniile esenţiale şi puneţi calcul peste "modelul istoric". Avem parlament liber ales, nu Marea Adunare Naţională! Da, dar parlamentul nostru liber ales a fost proiectat astfel încît să funcţioneze aproape sau foarte aproape, dacă nu identic cu MAN. Funcţia lui esenţială este să facă legile dictate de "linia şi de hotărîrile partidului". Sau poate nu aţi băgat de seamă că nu doar iniţiativele parlamentare, dar chiar şi votul parlamentarilor este dictat de deciziile liderului de partid!!! Nici o guvernare post-decembristă nu s-a depărtat radical de la modelul acesta. Avem un preşedinte liber şi direct ales, nu ca Ceauşescu!

Aşa e, dar ia luaţi aminte cum îl impinge tentaţia puterii, linguşeala politică şi disfuncţionalitatea sistemelor de control democratic asupra comportamentului instituţional, adică mai toată lumea, să fie cu totul altceva decît scrie în Constituţie şi anume "şeful statului", ceea ce nu e scris în Constituţia în vigoare, dar era, desigur, în modelul socialismului ceauşist şi în alte modele totalitare pe care din păcate le-am mai exersat în istoria contemporană a României. Avem mai multe partide şi există concurenţă politică între ele. Aşa este, dar ce folos dacă toate se comportă şi sunt organizate după modelul PCR! Avem libertatea presei şi libertatea de exprimare. Aşa e, doar că presa, adică ziare imprimate pe hîrtie, nu prea mai există, iar cea care există, mai ales în formatul audio-vizual este arondată politic şi se ocupă de propagandă în proporţie de 90%, nicidecum de informarea, corectă, echilibrată a publicului sau de susţinerea argumentată raţional a dezbaterilor publice asupra problemelor sociale esenţiale. Cu alte cuvinte, sistemul nostru de guvernare, în punctele sale nodale, se află cam în situaţia "maşinilor de cusut Cugir", din vremea socialistă, care din bucăţi şi din datele fişelor tehnice erau maşini de cusut, dar cînd le asambla omul acasă, după ce furase piesele din uzină, arătau şi funcţionau doar ca mitraliere!!! Esenţial însă, dincolo de asemănări şi deosebiri, este faptul că disfuncţionalităţile masive ale sistemului nostru de guvernare pus în contact cu evenimentele create de evoluţia pandemică nu mai pot trece neobservate şi ele duc într-o singură direcţie, fundătura care se numeşte falimentul României. Toate celelalte subsisteme critice suferă în comun de supracentralizare etatistă, lipsă de coordonare ierarhică şi cu alte sisteme, de supraîncărcare cu personal, grave carenţe de organizare verticală şi orizontală, deficit cronic şi masiv de competenţă profesională, administrativă şi de gestiune, de subfinanţare şi precară dotare. Despre gradul de informatizare, proiectare a activităţii în spaţiul virtual şi alte farafastîcuri ale secolului XXI nu e cazul să mai vorbim.

Concluzia practică ar trebui să fie una singură. Dacă cineva din sferele de decizie ale României încă mai vrea să rămînă în perimetrul acţiunii responsabile, atunci agenda infrastructurilor sociale critice ale României ar trebui să se confunde cu însăşi agenda de securitate naţională. Cu toate consecinţele care decurg de aici!

Opinia Cititorului ( 29 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Inlocuirea liderilor politici cu oameni de stiinta este un scenariu realist?

    1. Lumea condusa de un consiliu reprezentativ al oamenilor de stiinta si artisti, adaug eu. O lume mai buna!

      Nu, în mod sigur!.

      Puteti argumenta? Merci!

      Analizează realitatea si o să ai dovada.

      In urma analizei am ajuns la concluzia aceasta. Avem politicieni fara viziune si fara inima. Introducerea in ecuatia analizarii realitatii stiintifice si variabila sufletului va aduce solutii spirituale. Drama lumii trebuie sa fie scrisa de oameni care se pricep sa aleaga scenariul care sa nu duca la dezastru. Stiintele sociale sa fie ridicate la rangul de regina a stiintelor nu lasate sa fie cenusarese.

      Artisti pot trimite mesaje la nivel de suflet, suflet intregii umanitati

      Schimbarea are loc la nivel de fiecare suflet prin elevarea lui individual dar si comunitar dar asta se va face prin intermediul diseminarii cunostintei stiintifice si tehnicen, nu prin cel al luptei politice care nu duce nicaieri.... 

      vindecă lumea 

      fă-o un loc mai bun 

      pentru tine şi pentru mine 

      şi pentru întreaga rasă umană 

      sunt oameni care mor

      dacă îţi... 

      Artistii pot trimite mesaje la nivel de suflet, sufletul intregii umanitati

      Schimbarea are loc la nivel de fiecare suflet prin elevarea lui individual dar si comunitar dar asta se va face prin intermediul diseminarii cunoasterii stiintifice si tehnice puse in slujba pacii, nu prin cel al luptei politice care nu duce nicaieri....  

      Medicina mondială va atinge un nou nivel de dezvoltare, extrem de evoluat și va reuși nu numai să pună capăt pandemiei de coronavirus, dar să găsească tratamente și pentru alte boli până acum nevindecate. Abordare sistemica. integrata este secretul!

      Covid-19 „prezintă caracteristici biologice care sunt incompatibile cu un virus zoonotic natural”, indicând că boala a fost provocată de om..ar trebui sa fie posbil gasirea antidotului tot de catre om!

    De trei luni de când urmăresc un izvor nu prea curge, de fiecare dată când treceam pe lângă el mă opream să beau apă; am întrebat oamenii mai în vârstă dacă își amintesc ca acel izvor să sece, nu își amintesc.

    Democrația ne-a adus tăietorii de lemn autrieci și nu numai.

    Putem să rugăm, să obligăm austrieci să nu ne mai taie... 

    Concluzia practica ar trebui să fie una singură: cocotati-l pe Mafalda Codita undeva într-un post la cea mai înaltă poziție de decizie si ne va asigura siguranța națională.

    1. Iar nu ai inteles nimic din editorial si ai pretentia unei concluzii!

      Infrastructira sociala trebuie inclusa pe agenda securitatii, simplu,Nue greu de inteles!

      Zău?

      Sub lupa lui Codita totul este dezastru!. Dezastruos.

      Securitatea comprehensiva cuprinde si pe cea individuala, umana. Securitatea inseamana lipsit de frica dar si de nevoi!

      E nevoie în primul rând de investiţii în domeniul infrastructurii de creştere a alocării din PIB către sănătate. Până nu vom înţelege că spitalele construite în anii "70 nu mai răspund nevoilor actuale şi nu vom investi, stat sau privat, în infrastructură, nu vom eficientiza cheltuirea banilor, nu vom închide ceea ce nu e performant şi nu vom construi un corp medical...

      După dictonul comunist: libertatea este necesitatea înțeleasă? sau, fiecăruia după nevoi?

      E definitia securitatii umane. Freedom fr om fear and freedom fr om want.

    Trecători fără frică prin al Iubirii absolut

     

    drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

     

    Te chem și vii, mă chemi, trăim 

    În visul absolut în fiecare noapte, 

    Al vieții vis sau al nopții-n șoapte 

    Doar trecători, continuăm să fim. 

     

    Dorul gând traversează spațiul 

    Și timpul dintre noi, să continui 

    Aproape, departe, oriunde ai fi 

    Vino să-mi... 

    1. A venit poetu-n sat

      Si pe craca s-a asezat 

      Versuri proaste a facut 

      Si le-a publicat

      Ratat 

      Opusul fricii e iubirea. Daca liderii ne-ar iubi ar avea grija de infrastructura sociala, ar pune=o pe agenda securitatii nationale ca prioritate. Asta traduce poemul , simplu, nu sofisticat ca sa inteleaga si un ratat.

      E cantec, nu e doar poezie. Un cantec trebuie sa fie usor de receptat, nu sofisticat.

      Trecători fără frică prin al Iubirii absolut

        

      drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

       În visul absolut în fiecare noapte,Te chem și vii, mă chemi, trăim 

      Al vieții vis sau al nopții-n șoapte,Doar trecători,continuăm să fim. 

      Dorul gând traversează spațiu- timp- Olimp dintre noi, să continui 

      Vino să-mi arăți cum este raiu! Aproape, departe sau oriunde... 

      “My Heart Will Go On” melodia pentru filmul Titanic a fost sursa de inspiratie pentru Trecători fără frică prin al Iubirii absolut ca solutie impotrica dezastrului. Sa inlocuim frica, prin iubire si totul va fi bine..

      Sufletul ne va salva, servicii cu suflet si minte impotriva dezastrului fizicalitatii.

      Dacá iti vei deschide inima

      Vei avea un nou inceput 

      Atunci când lumea ta

      se destramă, se prăbușește. 

      Miracolul iubirii

      Va îndepărta durerea 

      Atunci când miracolul iubirii 

      Va veni iar in calea TA.

        

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb