După aprobarea măsurilor fiscale şi financiare pentru eficienţa energetică, consumatorii de energie care investesc în valorificarea resurselor regenerabile vor primi subvenţii, a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri cu presa, preşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), Tudor Constantinescu. Domnia sa a precizat: "Trebuie să introducem cele mai adecvate măsuri fiscale şi financiare pentru eficienţa energetică. În acest an, se desfăşoară un studiu realizat de către un consultant danez de audit, compania Rambol, pentru a identifica instrumente, măsuri fiscale şi financiare pentru promovarea eficienţei energetice în diferite sectoare economice. Aceste măsuri se vor propune apoi Guvernului, pentru a fi corelate cu politica fiscală".
După ce aceste măsuri vor fi aprobate de către Guvern, va fi stabilit şi modul în care vor fi acordate subvenţii consumatorilor de energie care investesc în resurse precum panourile solare sau turbinele eoliene.
Acest studiu are ca scop găsirea unor măsuri fiscale pentru sprijinirea proiectelor de eficienţă în domeniul energiei şi este finanţat din fonduri Phare. Potrivit NewsIn, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) este instituţia abilitată să stabilească modalitatea de stimulare a proiectelor de eficienţă energetică, a mai spus oficialul ARCE.
Tudor Constantinescu a subliniat: "Eficienţa energetică trebuie să constituie o prioritate pentru România. Este important ca, prin măsuri de reducere a consumului, dar fără a reduce confortul energetic, să creştem eficienţa energetică. Va trebui să finanţăm şi sursele de energie regenerabilă. ARCE îşi propune să sprijine şi să informeze industria autohtonă ca să beneficieze de posibilitatea accesării fondurilor structurale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice. Agenţia doreşte să colaboreze şi cu acele instituţii ale statului, care au atribuţii la nivel naţional sau local în problematica eficienţei energetice, inclusiv cu Ministerul Transporturilor".
În ceea ce priveşte etichetarea clădirilor prin caracteristicile energetice, aceasta va fi obligatorie cel mai probabil în maxim doi ani, a anunţat preşedintele ARCE.
România are un potenţial mediu de reducere a consumului de energie cu 35%, iar o astfel de evoluţie ar asigura independenţa energetică naţională. Cel mai mic potenţial de reducere a consumului de energie se regăseşte în industrie (13%) şi sectorul serviciilor (14%), în timp ce transporturile şi comunicaţiile (31%) şi sectorul rezidenţial (41%) prezintă cel mai mare potenţial, potrivit datelor agenţiei.