Succesul Huawei nu depinde de finanţarea specială din partea guvernului chinez

Song Kai, Vice President, Corporate Communications, Huawei
Companii / 19 august 2020

Succesul Huawei nu depinde de finanţarea specială din partea guvernului chinez

Acuzaţiile recente ale guvernului SUA, potrivit cărora Huawei a primit finanţări speciale din partea guvernului chinez, lucru care ar fi adus Huawei un avantaj neloial faţă de concurenţii de pe piaţă, au fost amplificate în continuare de numeroase relatări media. În opinia noastră, guvernul Statelor Unite a folosit toate mijloacele pentru a promova aceste declaraţii, iar scopul din spatele lor este de a proteja hegemonia tehnologică a SUA.

SUA susţine că guvernul chinez finanţează Huawei. Această declaraţie reprezintă unul dintre principalele sale argumente pentru a-şi convinge aliaţii să nu folosească echipamentele Huawei în reţelele 5G, deşi majoritatea acţiunilor au eşuat. Huawei neagă categoric afirmaţiile făcute de SUA, cum că ar depinde financiar de finanţarea specială din partea guvernului chinez.

Conform raportului anual al Huawei, auditat de KPMG, Huawei este o companie privată deţinută în totalitate de angajaţi, la care guvernul chinez nu are nicio participaţie. În plus, Huawei primeşte subvenţii guvernamentale, împrumuturi bancare şi preferinţe fiscale în limita normală şi nu primeşte tratament special în comparaţie cu concurenţii majori din industrie.

Pentru a demonstra acest lucru, firma noastră de avocatură externă a angajat recent un expert financiar, Dr. Jiang Wei, pentru a revizui din nou situaţiile financiare. Dr. Jiang este profesor titular de finanţe la Columbia University Business School şi coleg senior la Programul de guvernanţă corporativă al Harvard Law School. Nu numai că a publicat mai multe lucrări în reviste academice de top, dar a câştigat şi toate premiile "articolului anului" din cele trei reviste financiare majore din Statele Unite.

Într-un raport recent adresat Comisiei Federale de Comunicaţii, profesorul Jiang a concluzionat că, pe baze comparabile, Huawei a primit subvenţii financiare din partea guvernului chinez care erau similare celor primate d concurenţii săi globali, inclusiv Nokia, Ericsson, Cisco şi Alcatel-Lucent, acestea incluzând politici de reducere a impozitelor, împrumuturi bancare sau linii de credit şi subvenţii directe de la guverne [1].

Conform datelor auditate din raport, din 2009 până în 2018 Huawei a înregistrat doar 0,3% din veniturile sale din vânzări (514 miliarde de dolari) de la guvernul chinez, majoritatea fiind legate de stimulentele pentru cercetare şi sănătate. În cazul în care Huawei nu primeşte aceste subvenţii guvernamentale, profiturile companiei nu vor fi afectate. De fapt, companiile străine care fac afaceri în China primesc, de asemenea, aceste subvenţii. În alte ţări, concurenţii direcţi ai Huawei beneficiază de subvenţii similare pentru cercetare şi dezvoltare din partea guvernelor lor.

Guvernul SUA acuză adesea Huawei că se bucură de rate de impozitare mai mici şi, prin urmare, beneficiază de reduceri uriaşe de taxe. De fapt, Huawei se bucură de aceleaşi beneficii ca şi alte companii globale de înaltă tehnologie. Huawei investeşte aproximativ 15% din veniturile sale din vânzări în cercetare şi dezvoltare în fiecare an, şi, prin urmare, se bucură de aceleaşi stimulente fiscale ca şi alte întreprinderi din industrie. În conformitate cu legislaţia fiscală din China, rata standard de impozit pe profit pentru întreprinderi este de 25%, iar impozitul pe venitul întreprinderii poate fi redus la 15% în cazul în care îndeplineşte standardele pentru întreprinderi de înaltă tehnologie. Prof. Jiang subliniază că rata medie efectivă a impozitului pentru Huawei în ultimul deceniu este de aproximativ 15% - similară cu cea a companiilor americane. Potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA din cadrul Departamentul Comerţului, în timp ce rata standard de impozitare pentru companiile din SUA a fost de 35% din 2008 până în 2018, rata efectivă de impozitare după deducerea înainte de impozitare a fost în mod constant mai mică de 16%[2].

În ceea ce priveşte finanţarea bancară, Statele Unite au susţinut că Huawei a obţinut împrumuturi garantate de stat în condiţii uşoare. Acest argument este total de neconceput. Potrivit raportului, în 2018, 75% din împrumuturile Huawei au fost acordate de băncile din străinătate în baza unor condiţii comerciale standard (inclusiv rata dobânzii, perioada de rambursare şi metoda de rambursare, care sunt în concordanţă cu nivelul pieţei). Această proporţie a rămas stabilă în ultimii ani. Un alt punct important este că, potrivit estimărilor profesorului Jiang, dezvoltarea Huawei depinde în principal de fluxul de numerar generat de operaţiunile de afaceri, ceea ce indică faptul că Huawei se poate dezvolta bine chiar şi fără finanţare externă. De exemplu, în 2018, Huawei deţinea aproximativ 38,8 miliarde de dolari în numerar şi echivalente de numerar, în timp ce valoarea împrumuturilor a fost de doar 10,2 miliarde de dolari[3].

Guvernul american a acuzat Huawei că beneficiază de împrumuturi de export de zeci de miliarde de dolari oferite de China Development Bank şi Export-Import Bank of China clienţilor Huawei. Aceasta este, de asemenea, o declaraţie falsă. În primul rând, alte ţări oferă aceeaşi finanţare. Suedia, unde se află Ericsson, oferă finanţare similară prin intermediul Corporaţiei suedeze de credite la export, în timp ce Finlanda, unde se află Nokia, oferă, de asemenea, finanţare comercială prin intermediul companiei sale de finanţare de stat, Finnvera. În al doilea rând, creditele la export sunt acordate sub formă de împrumuturi, rambursările de principal şi plata dobânzilor bazându-se pe ratele standard ale pieţei. În al treilea rând, dacă această finanţare oferă Huawei un avantaj, atunci Huawei ar trebui să aibă un indicator AR mai bun decât concurenţii săi. Cu toate acestea, prof. Jiang a subliniat că acest indicator al Huawei a fost de 91,7 zile în cei 10 ani din 2009 până în 2018, ceea ce nu este nici ridicat, nici scăzut pentru furnizorii de echipamente telecom. "Nu există niciun indiciu că aceste linii de credit oferite clienţilor Huawei oferă Huawei un avantaj competitiv neloial", a declarat prof. Jiang.

Într-o mare măsură, rezultatele financiare ale Huawei nu diferă semnificativ de cele ale concurenţilor săi, după ajustarea în funcţie de mărimea companiei. Dar, când a analizat raportările financiare cheie, profesorul Jiang a constatat unele diferenţe semnificative. De exemplu, printre producătorii de echipamente de telecomunicaţii, Huawei menţine întotdeauna cea mai mare rată a eficienţei activelor. Prof. Jiang a spus că, în general, sistemul de management financiar eficient al Huawei a permis companiei să menţină o poziţie financiară sănătoasă, astfel încât "poate atinge un ROI mai mare decât concurenţii săi".

Statele Unite văd China ca pe un concurent în geopolitică şi tehnologie înaltă. În calitate de companie privată cu sediul în China, Huawei a suferit lovituri şi discreditări fără precedent din partea guvernului american. Însă acţiunile se bazează în mare parte pe afirmaţii false că guvernul chinez a oferit Huawei un sprijin financiar nerezonabil. Datele arată că Huawei nu a primit niciodată un tratament "special" din partea guvernului chinez sau a băncilor de stat.

Piaţa globală de telecomunicaţii în plină expansiune din ultimele trei decenii a oferit o oportunitate uriaşă pentru dezvoltarea Huawei. Totuşi, motivul pentru care Huawei este capabil să devină lider în industrie nu este aşa-numita "subvenţie specială a guvernului", ci faptul că Huawei a fost întotdeauna orientată spre client, dedicată, concentrată pe afacerea strategică, angajându-se pe termen lung în investiţii mari în cercetare şi dezvoltare şi mobilizând entuziasmul angajaţilor.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb