Suflete moarte!

D.N.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 3 noiembrie 2015

Suflete moarte!

Sunt tragedii care reuşesc să-i unească pe oameni şi să scoată tot ce e mai bun din ei. Din nefericire, sunt şi semeni ai noştri, care indiferent de context produc doar răutate şi ură. Ce îi mână pe ei în luptă, de unde le vin toate aceste valuri de acreală şi frustrare, cum se naşte toată această răutate? Greu de răspuns.

Pe reţele de socializare şi în comentarii la articolele care au reflectat această dramă naţională au apărut zeci de postări inimaginabile şi o mulţime de glume atât de deplasate, încât te gândeşti foarte serios dacă mintea celor care le produc nu este definitiv deplasată. Nu vom oferi exemple, nu e cazul să propagăm nişte idei incalificabile şi bancuri îngrozitoare. În urma unor anchete mai mult sau mai puţin bine conduse, derulate mai rapid sau mai încet, probabil vor fi găsiţi nişte vinovaţi pentru ce s-a întâmplat în clubul din Capitală, dar cetăţenii capabili de răutate în orice context vor rămâne în preajma noastră, gata oricând să ne învenineze sufletele. Şi pentru aceşti oameni ar fi bine să se facă ceva, nu în sensul punitiv, ci să fie ajutaţi să se elibereze de greaua povară pe care o poartă. Nu e uşor nici pentru ei.

Să constaţi că în 2015 oameni care poartă barbă, plete şi ascultă un anumit gen de muzică sunt consideraţi de semeni ai lor vinovaţi de toate relele lumii şi că merită orice pedeapsă este inimaginabil.

De ce să nu chemăm nişte "mineri", fie şi scoşi la pensie, să-i pedepsească în Piaţa Universităţii pentru acest delict? Dacă victimele se aflau la un concert de operă sau muzică populară datele problemei erau altele? Să pui drame generate de corupţie şi incompetenţă pe seama unei sărbători, oarecum puerile, importate de peste Ocean, demonstrează o îngustime de orizonturi îngrozitoare. Să îţi închipui că se pot construi spitale doar dărâmând biserici şi anulezi într-o frază toate credinţele lumii, înseamnă că nu prea ai înţeles nimic din ceea ce se întâmplă în jurul tău şi amesteci rău lucrurile când, după ce susţii asta, anunţi că te rogi pentru cei morţi şi aprinzi o candelă pentru ei. E trist să porţi la exterior hainele secolului XXI, iar în interior să ai deschiderea unui inchizitor din Evul Mediu.

Internetul ne ajută să vedem câţi oameni suferă în preajma noastră. Să urăşti şi să negi tot ce e în jurul tău e o infirmitate. Ura e o boală şi avem destul de puţini specialişti pregătiţi să o trateze.

Opinia publică acuză, Biserica răspunde!

Una dintre temele de dezbatere din ultimele zile este legată de prezenţa, mai exact de absenţa, reprezentanţilor bisericii de la acţiunile dedicate victimelor incendiului de vineri seară. S-a vorbit şi fabulat mult, în special pe reţelele de socializare, fiind evident că există o fractură de comunicare. Ieri, monseniorul Ioan Robu a mers să se roage la clubul Colectiv: "Zilele acestea şi Biserica Catolică s-a rugat, în toate bisericile catolice, pentru cei care au murit în acest loc şi pentru familiile lor care plâng, care suferă. Şi cu gândul acesta am venit şi eu, să mă alătur tuturor în acelaşi simţământ de credinţă, rugându-ne pentru cei care au plecat din această lume şi totodată rugându-ne şi pentru cei care au rămas cu lacrimi. I-am cerut iertare (n.r. lui Dumnezeu) pentru că noi toţi nu am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple aşa ceva, ca România să fie altfel.

Într-un mesaj trimis cuiva aseară am spus că ar trebui să ne fie ruşine nouă, tuturor, şi Guvernului, şi instituţiilor statului, şi Bisericilor, că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani. Ne pare rău. Trebuie să le cerem iertare celor care au murit şi apoi trebuie să ne rugăm".

Mai puţin rapid decât şi-ar fi dorit multă lume, Biserica Ortodoxă Română a reacţionat la acuzele legate de faptul că niciun preot nu a venit la clubul Colectiv să se roage pentru cei dispăruţi în groaznica tragedie. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a declarat la un post de radio că mai multe feţe bisericeşti au fost la locul tragediei, primii fiind preoţii de la Mânăstirea "Radu Vodă", dar aceştia au acţionat "cu discreţia necesară" pentru un astfel de moment. În legătură cu absenţa patriarhului Daniel de la locul tragediei, purtătorul de cuvânt a precizat că acesta s-a rugat la Sfânta Liturghie şi că "nu a umblat după imagine". Pe de altă parte, în direct pe postul B1 TV, purtătorul de cuvânt a declarat că "preoţii nu puteau veni neinvitaţi" şi că "cei care doreau, puteau să meargă la biserică şi să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ţine o mică slujbă. Preoţi au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos şi de situaţie emoţionantă".

Într-un mesaj public, Patriarhul Daniel i-a invitat pe membrii parohiilor din care provin victimele să ajute spiritual şi material familiile: " Suntem alături de cei aflaţi în suferinţă pe patul de spital şi ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor şi vindecarea lor. De asemenea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să-i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi. Parohiile din Bucureşti cărora aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri sunt solicitate să ajute spiritual şi material familiile îndoliate şi familiile celor aflaţi în spitale. Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale. Să unim rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă!" Ieri, pe agenţia de ştiri Basilica a apărut un comunicat al Biroul de presă al Patriarhiei Române legat de o ştire conform căreia un preot din judeţul Prahova ar fi făcut o asociere între tragedie şi sărbătoarea de Hallowen: "Considerăm că astfel de dezinformări postate sub protecţia anonimatului sunt iresponsabile şi au rol de manipulare. Patriarhia Română şi-a exprimat compasiunea şi solidaritatea cu familiile îndoliate şi cei aflaţi în suferinţă pe pat de spital în dimineaţa zilei de 31 octombrie 2015. La Sfânta Liturghie din ziua de 1 noiembrie 2015, în biserici şi mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor au fost oficiate rugăciuni pentru însănătoşirea celor răniţi şi de pomenire a celor trecuţi la Domnul. De asemenea, din ziua de 31 octombrie 2015, preoţii de caritate din spitale acordă asistenţă religioasă şi consiliere spirituală celor greu încercaţi în tragedia din Clubul bucureştean. Regretăm faptul că în astfel de momente în care se impun compasiunea şi solidaritatea cu cei greu încercaţi în urma tragediei din Clubul Colectiv mai sunt persoane care încearcă să incite la ură şi intoleranţă".

Conform lui Constantin Stoica, mai multe feţe bisericeşti au donat individual sânge, iar joi, în mod organizat, mai mulţi preoţi vor merge la Centrul de Hematologie. De asemenea, Patriarhia va ajuta material familiile victimelor. (O.D.)

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Daca ieri am criticat, in parte, astazi apreciez ca punctuala si foarte bine venita nota articolului. Sper totusi ca nu m-ati inclus printre persoanele cu rautate caci nu va mai apreciez :) Eu nu mi-am schimbat opinia. Tineti o lectie de educatie si este binevenita in contextul nivelului degradant al comentariilor facute de unii cititori dar si pt opinia publica in general. Educatia, cultura sunt "utile" foarte sensibile si de "inalta performanta", cele mai esentiale in "repararea" sau "asamblarea" sanatatii unei natiuni. Totusi, daca cei ce detin aceste utile sunt niste incapabili sau impostori ei trebuie pedepsiti pe masura nu numai a efectelor vizibile in prima instanta ci si ca model. Pt acest motiv am cerut in comentariul de ieri, pedepsirea proprietarilor clubului cat si afirmatia ca detinem un sistem bolnav. Daca exista o diferenta de "valoare" intre natiunea noastra si o oricare alta, este numai datorita educatiei si a culturii cu care a fost cladita aceasta natiune. Destul de putin conteaza culoarea pielii sau pozitia geografica. Aici este si rolul dvs sa ne scoateti la lumina daca noi ne aflam intr-un subsol intunecat, cu "o singura iesire" din pacate. Multumesc pt articol.

    Pe vremea lui Ceausescu, pe la inceputul anilor 1970, a fost o perioada in care "grupuri de tovarasi indignati" te opreau pe strada, Iti taiau blugii si te duceau la frizer sa fii tuns cu forta, iar toate astea erau date la televizor in emisiuni aducative sa vada toata tara cum se face educatia socialista.

    Urmarile acestor intelepte invataturi s-au vazut o data cu mineriada din iunie 90, cand urmasii tovarasilor din 70 au pus in practica, cu talent novator, cele invatate, si, de data aceea, i-au stalcit in bataie pe pletosi pe ochelatiste sau pe fete cu minijupe.

    Se repeta ciclul... 

    Articloul pleaca de la o premiza falsa si anume ca cineva i-ar judeca pe oameni dupa plete, barba, muzica pe care o asculta sau haine. Eu cred ca niste haine sintetice ard mai repede decat niste haine din materiale naturale insa. Nu este corect sa faci zazanie din nimic folosidu-te de drama unor oameni cu care te identifici sau doar ii folosesti. Atata timp cat inca mai este democratie si inca mai este libertate de exprimare, fiecare are dreptul sa isi spuna opinia.

    1. Esti penibil anonimule "eu".

      Stii mai multe cuvinte sa poti detalia un pic, sau esti din generatia jenant/penibil spune tot?

      ” Articloul pleaca de la o premiza falsa si anume ca cineva i-ar judeca pe oameni dupa plete, barba, muzica pe care o asculta sau haine.” De unde stii ca nimeni nu ii judeca dupa aceste criterii? I-ai intrebat pe toti din tara asta?

      „Eu cred ca niste haine sintetice ard mai repede decat niste haine din materiale naturale insa.” Asta e o ironie absolut gratuita in acest context. Si esti penibil la fel ca toti postacii din tara asta.  

      conform analizei pe care am intreprins-o. Tragicul eveniment este vectorul resultant al factorilor numiti obtuzitate legislativa si indolenta executiva

      Premiza de la care se pleaca este falsa, dar premiza ar trebui sa fie adevarata. Tu esti prost, asata ar fi o premiza. Daca ii judeca si daca nu ii judeca, tot aia este, nu este o baza suficienta pentru un proces de intentie. Arsul hainelor nu este nici pe departe o ironie ci un lucru de bun simt pe care tu ca si multi alti prosti nu il intelegi. Am obosit de generatii de ratati, imi pierd rabdarea in fata unor creiere goale care arunca franturi de lozinci. Pe vremuri si strungarii invatau lozinci intregi azi cand angajezi un "intelectual" te crucesti. Propozitiile nu se incep cu si, dar dupa cum ma asteptam, esti si incult nu numai prost. Multilateral...

      Apropo de prosti, corect este premisa nu premiza."Articloul" nu este un cuvant in limba romana si nici "asata". Cel mai destept cedeaza, iti ofer aceasta sansa.

      Haideti in piata!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb