Actualizare 15:50 AFP: Elemente-cheie ale "Declaraţiei de la Panmunjom", semnată de Kim Jong Un şi Moon Jae-in
Liderii celor două Corei au semnat vineri "Declaraţia de la Panmunjom", la finalul unui summit istoric între cei doi vecini aflaţi teoretic în continuare în război, relatează AFP, care prezintă principalele elemente ale acestui text, parafat în cadrul primului summit intercoreean din ultimii 11 ani.
"DENUCLEARIZARE"
"Coreea de Nord şi Coreea de Sud confirmă obiectivul comun de a obţine, prin intermediul unei denuclearizări totale, o peninsulă coreeană non-nucleară". Ele "împărtăşesc punctul de vedere potrivit căruia măsurile iniţiate de Coreea de Nord sunt foarte semnificative şi cruciale în vederea denuclearizării peinsulei coreene şi convin să-şi joace rolul ce le revine şi să-şi asume responsabilităţile în această privinţă". Ele "convin să caute în mod activ susţinerea şi cooperarea comunităţii internaţionale în vederea denuclearizării peninsulei coreene".
"REGIM DE PACE"
"În cursul acestui an, care marchează a 65-a aniversare a armistiţiului, Coreea de Sud şi Coreea de Nord convin să caute în mod activ întâlniri trilaterale implicând cele două Corei şi Statele Unite sau cvadripartite implicând cele două Corei, Statele Unite şi China, în vederea declanşării sfârşitului războiului şi stabilirii unui regim de pace permanent şi solid".
"VIZITĂ LA PHENIAN"
"Cei doi lideri au convenit să poarte discuţii regulate şi sincere, prin întâlniri şi prin legătura telefonică directă, cu privire la probleme vitale, în vederea consolidării încrederii reciproce şi să caute împreună să consolideze imboldul pozitiv cu scopul de a continua să facă să avanseze relaţiile intercoreene, dar şi pacea, prosperitatea şi unificarea peninsulei coreene. În acest context, preşedintele Moon Jae-in a acceptat să se ducă la Phenian în această toamnă".
-----
Actualizare 10:20 Prima rundă de discuţii în summitul intercoreean s-a încheiat.
Moon consideră discuţiile "un cadou pentru lume". Kim doreşte întâlniri mai dese şi promite oprirea testelor nucleare: "Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă"
Prima rundă de discuţii dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a încheiat iar cei doi urmează să ia prânzul separat, urmând ca discuţiile să fie reluate după-amiază, scrie The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Moon, Yoon Young-chang, a oferit detalii cu privire la discuţii, lăsând impresia unei întâlniri desfăşurate într-o atmosferă destinsă.
Kim a susţinut că ar fi dispus să viziteze sediul Preşedinţiei sud-coreene din Seul dacă va fi invitat, în timp ce Moon a afirmat că speră ca viitoarele întâlniri să aibă loc atât în Nord cât şi în Sud. "Întâlnirile noastre vor continua la Phenian, Seul, insula Jeju şi muntele Paektu", a declarat Moon.
Propunerea a fost susţinută de Kim care a afirmat că ar trebui ca cei doi "să se întâlnească mai des".
Seulul a comunicat că liderul nord-coreean i-a cerut în glumă scuze lui Moon pentru că i-a întrerupt somnul cu testele nucleare de anul trecut, atunci când preşedintele sud-coreean a fost nevoit să convoace întâlniri ale consiliului de securitate la primele ore ale dimineţii. "Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă de acum înainte", a susţinut Kim.
Conform informaţiilor din partea sud-coreană, Moon a declarat că discuţia a fost "foarte bună" şi reprezintă "un cadou pentru lume".
(V.D.)
------
• Kim Jong-Un, primul lider nord-coreean care păşeşte pe pământ sud-coreean după finalul Războiului din Coreea
Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, va trece pe jos, astăzi, linia de demarcaţie militară care separă cele două Corei, urmând să participe la un summit istoric pe marginea problemelor nucleare.
Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, l-a aşteptat în această dimineaţă pe omologul său, conform presei internaţionale, care menţionează că ambii lideri vor fi însoţiţi de o gardă de onoare până la Casa Păcii din Panmunjom, care va găzdui reuniunea şi care este situată în partea sudică a frontierei militarizate.
După sesiunea de dimineaţă, liderii celor două ţări vor planta un copac, într-o ceremonie simbolică, vor lua prânzul separat şi se vor întoarce la discuţii. La sfârşitul reuniunii, cei doi vor semna un acord şi vor face un "anunţ", conform afirmaţiilor unui purtător de cuvânt al Seulului.
Întâlnirea vine în urma celor mai recente declaraţii ale liderului Coreei de Nord, care a anunţat că este dispus să renunţe la armele nucleare.
Seulul a avertizat, însă, că un consens va fi "dificil", întrucât tehnologia nucleară din Coreea de Nord a evoluat foarte mult după ultimele discuţii dintre cele două părţi.
Kim Jong-Un este primul lider nord-coreean care păşeşte pe pământ sud-coreean după finalul Războiului din Coreea (1950-1953), care s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.
"Acest summit se va concentra pe dezarmarea nucleară şi instaurarea păcii", a declarat Moon Jae-In, adăugând: "Cred că Nordul îşi va trimite oficiali militari importanţi la summit pentru că şi ei cred că pacea şi dezarmarea nucleară sunt importante".
Din delegaţia nord-coreeană mai fac parte nouă oficiali, printre care şi sora lui Kim Jong-Un, Kim Yo Jong, care a condus delegaţia Coreei de Nord la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud din februarie; Kim Yong Nam, care conduce prezidiul Adunării Supreme a Poporului; Kim Yong Chol, fost şef al serviciilor secrete, şi Choe Hwi, preşedintele unui comitet sportiv.
Printre miniştrii prezenţi la summit se numără cel al Apărării, Pak Yong Sik, şi cel de Externe, Ri Yong Ho, alături de Ri Son Gwon, responsabil cu eforturile pentru pace.
Delegaţia Coreei de Sud este formată din şapte oficiali, printre care miniştrii Apărării, de Externe şi Unificării.