ZIARUL BURSA

27 aprilie 2018
Ediţia din 19.10.2024
Când vor începe jocurile foamei?

JOCURILE CU DOBÂNZILE NU MAI POT CONTINUA Când vor începe jocurile foamei?

Călin RecheaBănci-Asigurări / 27 aprilie 2018

Călin Rechea

Dobânda ROBOR la 3 luni a atins ieri un maxim al ultimilor trei ani şi jumătate, de 2,46%, după o creştere de 3,6 ori faţă de minimul istoric de 0,68%, înregistrat în 27 septembrie 2016 (vezi graficul din documentul ataşat).

În acelaşi interval, dobânzile ROBOR la 6 şi 12 luni au cres­cut de 2,8 şi de 2,5 ori, până la 2,57%, respectiv 2,68%.

Dar de ce cresc dobânzile? Există mai mulţi factori, cum ar fi atragerea lichidităţii de pe piaţa interbancară de către BNR sau creşterea accelerată a inflaţiei în ultimele luni, însă motivul principal este altul.

Pe scurt, dobânzile cresc deoarece au fost menţinute în mod artificial la minime istorice pentru prea mult timp, iar astfel a fost stimulată o "creştere" nesustenabilă, "alimentată" de consumul pe datorie atât la nivelul gospodăriilor populaţiei, dar mai ales la nivel guvernamental.

"Creşterea ROBOR - mai devastatoare decât aprecierea CHF"

CLIENŢII BĂNCILOR: "Creşterea ROBOR - mai devastatoare decât aprecierea CHF"

A consemnat EMILIA OLESCUBănci-Asigurări / 27 aprilie 2018

Creşterea indicelui ROBOR se va dovedi mult mai devastatoare decât a fost aprecierea francului elveţian (CHF), consideră, la unison, clienţii împrumutaţi în CHF, care, după ce au încasat riscul valutar, urmează să se lupte cu majorarea dobânzilor. Câţiva dintre aceştia ne-au împărtăşit din experienţele şi temerile pe care le au, acestea fiind redate mai jos, în integralitatea lor.

Firea vrea să dezvolte Capitala cu banii meniţi să achite obligaţiunile de acum trei ani

PRIMARUL GENERAL SE CONTRAZICE Firea vrea să dezvolte Capitala cu banii meniţi să achite obligaţiunile de acum trei ani

A.I.Piaţa de Capital / 27 aprilie 2018

Fondurile obţinute din vânzarea obligaţiunilor emise de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), în valoare de 555 milioane de lei, care au intrat, începând de ieri, la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), vor fi întrebuinţate pentru dezvoltarea Capitalei, a precizat Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului, în cadrul deschiderii şedinţei de tranzacţionare de la BVB.

Dividende zero, din nou la SIF Banat- Crişana

Dividende zero, din nou la SIF Banat- Crişana

A.A.Piaţa de Capital / 27 aprilie 2018

Acţionarii SIF1 Banat- Crişana au aprobat, ieri, repartizarea întregului profit net al exerciţiului financiar 2017, în sumă de 69.553.195 lei, la Alte rezerve, în vederea susţinerii unui program de răs­cumpărare de acţiuni, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Summit istoric Coreea de Nord - Coreea de Sud, pe tema dezarmării nucleare

Summit istoric Coreea de Nord - Coreea de Sud, pe tema dezarmării nucleare

V.R.Internaţional / 27 aprilie 2018

Actualizare 15:50 AFP: Elemente-cheie ale "Declaraţiei de la Panmunjom", semnată de Kim Jong Un şi Moon Jae-in

Liderii celor două Corei au semnat vineri "Declaraţia de la Panmunjom", la finalul unui summit istoric între cei doi vecini aflaţi teoretic în continuare în război, relatează AFP, care prezintă principalele elemente ale acestui text, parafat în cadrul primului summit intercoreean din ultimii 11 ani.

----

Actualizare 10:20 Prima rundă de discuţii în summitul intercoreean s-a încheiat.

-----

Kim Jong-Un, primul lider nord-coreean care păşeşte pe pământ sud-coreean după finalul Războiului din Coreea

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, va trece pe jos, astăzi, linia de demarcaţie militară care separă cele două Corei, urmând să participe la un summit istoric pe marginea problemelor nucleare.

Hai să fim serioşi

Cornel CodiţăEditorial / 27 aprilie 2018

Cornel Codiţă

Deranj mare, vericule... o proptirăm şi pe-asta cu oiştea-n gard! Care asta? Cum, care asta?... politica externă a României. În alte circumstanţe, aş fi scris chiar cu majuscule Politica şi Externă. Astăzi, nu e cazul şi nici nu se simte nevoia.

Dracula de vânzare

Dracula de vânzare

Marius TiţaInvestiţii Personale / 27 aprilie 2018

Marius Tiţa

A fost scos la vânzare Castelul lui Dracula! Cum, nu îl ştiţi? Nu este nici Branul, nici Curtea Veche din Bucureşti, nici vreo casă a lui Bram Stoker, nici vreun decor american de film. Este din România, de la noi, este hotelul din Pasul Tihuţa, construit pe vremea celui eronat numit Dracula Roşu, adică Ceauşescu, să facă turism în numele voievodului cu renume de vampir. A fost finalizat în 1983 şi a fost conceput să slujească legendei sau mai bine zis poveştii create de Bram Stoker, are inclusiv un subsol tenebros unde un personaj se ridica brusc, dintr-un copârşeu butaforic, în mijlocul turiştilor captaţi de spectacol. Acum, pe cele 66 de camere şi un teren de 16 mii de metri pătraţi se cer 5,8 milioane euro, fără TVA. Nu statul cere, şi nici vreun urmaş al lui Dracula sau al lui Ceauşescu, ci proprietarul privat, care nu ştim cu cât l-a luat. Problema este că, acelaşi titlu, "Castelul lui Dracula este de vânzare", a fost folosit şi atunci când Branul era, sau părea a fi, disponibil.

Semnal de alarmă din exterior: breşe în sistemele de securitate

CM RUSIA 2018 Semnal de alarmă din exterior: breşe în sistemele de securitate

D.N.Sport / 27 aprilie 2018

Campionatul Mondială de Fotbal din Rusia, cel mai important eveniment sportiv al anului, reprezintă un adevărat test pentru autorităţi din punc-tul de vedere al securităţii. A devenit o obişnuinţă ca înaintea unei astfel de competiţii un întreg alai de grupări extremiste - cu acţiune globală sau locală- şi de "dereglaţi" solitari să transmită tot felul de ameninţări războinice. Autorităţile intră în alertă, iar organizatorii sunt nevoiţi să aloce sume uriaşe, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro, pentru sistemele de securitate. Nici Rusia nu face excepţie, dar Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014), desfăşurate fără evenimente, în ciuda multiplelor ameninţări, pot reprezenta o garanţie. Un semnal de alarmă, din afara Rusiei, dar din lumea fotbalului, a fost tras în această primăvară, când pe mai multe stadioane din Europa au avut loc incidente de securitate, care din fericire nu s-au soldat cu victime, dar care au demonstrat că sunt probleme grave.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Scăderi pe linie pentru indicii bursei

BVB Scăderi pe linie pentru indicii bursei

Vlad DobreaPiaţa de Capital / 27 aprilie 2018

Volum de 41 milioane lei  

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, un volum de 41,03 milioane de lei , valoare situată sub media acestui an, de 55 milioane de lei.

MACRO NEWSLETTER 27 Aprilie 2018

MACRO NEWSLETTER 27 Aprilie 2018

Macroeconomie / 27 aprilie 2018

Încrederea mediului de afaceri din Germania a scăzut şi în aprilie 2018, până la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni, conform datelor de la Institutul Ifo, care a revizuit metodologia de calcul prin includerea sectorului serviciilor şi a...

GDPR te protejează de angajaţii care piratează bazele de date

OPINII GDPR te protejează de angajaţii care piratează bazele de date

MIRELA SĂVULESCU, Human Capital expert si ANCA ZEGREAN, avocat, Head of Labor Practice Biriş GoranBURSA Train / 27 aprilie 2018

Adesea, când încetează raporturile de muncă, angajaţii pleacă cu bazele de date ale angajatorului şi le transferă noului angajator sau le folosesc pentru a-şi pune pe picioare afaceri proprii. Mai există şi cazul în care angajaţii stau bine-mersi...

Rich - healthy, longevous; poor - fat chance of both

Rich - healthy, longevous; poor - fat chance of both

MAKE (translated by Cosmin Ghidovean)English Section / 27 aprilie 2018

MAKE (translated by Cosmin Ghidovean)

The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo