SURSE BANCARE: "Creditele fără restanţe vândute de Bancpost rămân la Eurobank"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 aprilie 2018

Banca Transilvania a preluat Bancpost, la începutul lunii.

Banca Transilvania a preluat Bancpost, la începutul lunii.

Creditele fără întârzieri la plată care au fost cesionate de Bancpost către o entitate din grup cu sediul în Olanda rămân la Eurobank, după încheierea tranzacţiei dintre Bancpost şi Banca Transilvania, ne-au spus surse bancare apropiate situaţiei.

Sursele noastre ne-au precizat: "Banca Transilvania a făcut mai multe oferte de preţ către grupul elen Eurobank (acţionarul Bancpost) pentru a prelua şi portofoliul de clienţi pe care Bancpost l-a cesionat, însă aceste oferte au fost respinse. Practic, negocierile au eşuat şi aceşti clienţi nu vor fi preluaţi de Banca Transilvania şi vor rămâ­ne la Eurobank sau la fonduri controlate de acţionarii greci".

Conform surselor citate, Eurobank a fost obligată de autorităţile europene să vândă active din anumite ţări până la un anumit nivel, iar, prin vânzarea Bancpost, grupul elen a atins nivelul aferent ţării noastre şi nu a dorit să vândă mai mult din activele sale.

La începutul acestui an, după nici două luni de la semnarea contractului de preluare a Bancpost de către Banca Transilvania, au apărut primele semne de întrebare din partea clienţilor Bancpost, referitoare la creditele cesionate în Olanda, deşi erau achitate la zi.

O mare parte dintre cei care s-au împrumutat în franci elveţieni au des­coperit, ulterior, că banca le-a cesionat creditele către o entitate olandeză din grup, fără să fie anunţaţi. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2008, iar oamenii au continuat să-şi achite ratele la Bancpost, care a rămas administratorul creditelor.

Acum, odată cu vânzarea băncii elene către Banca Transilvania, debitorii în cauză nu au fost anunţaţi dacă în continuare se vor adresa Băncii Transilvania sau altei entităţi pentru plata împrumuturilor. În acest context, unii dintre consumatori s-au autosesizat şi au adresat întrebări atât instituţiei de credit elene, cât şi Băncii Naţionale a României (BNR), referitoare la noul proprietar al creditelor contractate în perioada 2007-2008.

Banca Centrală le-a răspuns consumatorilor că ERB NEW Europe Funding II BV (entitatea olandeză care a preluat creditele de la Bancpost) "nu este vizată" de tranzacţia dintre cele două bănci şi că, "prin cesiune, contractele de credit au ieşit din patrimoniul instituţiei de credit Bancpost SA". BNR a mai precizat: "Mai mult decât atât, tranzacţia în sine are în vedere achiziţionarea unor pachete de acţiuni, operaţiune care nu afectează existenţa sau continuitatea desfăşurării activităţii entităţilor în cauză ori totalitatea drepturilor şi obligaţiilor deja asumate de acestea".

Astfel, clienţii nu îşi pot achita ratele la Banca Transilvania, iar Bancpost în scurt timp nu va mai exista, fiind absorbită de BT. Această situaţie îi îngrijorează pe debitori, mai ales în condiţiile în care nu au fost notificaţi cu nimic de către banca lor, pe care au ales-o în urmă cu zece ani să le fie partener pentru circa trei decenii.

Bancpost nu ne-a răspuns nici până acum la solicitarea pe subiect.

Acordul dintre Banca Transilvania şi Eurobank Group, prin care BT va achiziţiona acţiunile deţinute de grupul grec la Bancpost, ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA, a fost semnat la finalul lunii noiembrie 2017. În 3 aprilie 2018, Banca Transilvania a semnat documentele de finalizare a tranzactiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni (99,14675%) deţinut de către Eurobank Group în capitalul social al Banc­post, reprezentând 2.922.016.846 acţiuni la o valoare de 178,67 milioane euro. Pentru ERB Retail IFN, banca din Cluj a plătit 40,42 milioane euro (77% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN - 6,79 milioane euro (63% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. garbage colector = TLV ?!!?!?!

    Mare prost ...turcu'

    L-a trimis Ciorcila sa cumpere baclava si a luat doar ..rahat oriental

    L-au facut grecii  

    banc post are active interesante in romania..imobiliare, clienti vechi.Unde platesc aia performanti creditele? chiar e greu sa faci o refinantare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb