• SIF Transilvania - cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar
Marcând un randament de 2,33%, în raport cu moneda euro, în intervalul 17 - 24 aprilie, titlurile BT Index Austria ATX se situează pe prima poziţie în topul fondurilor de investiţii, în perioada menţionată.
BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, ce investeşte în acţiuni cotate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), minim 85% din activele acestuia urmărind să reproducă indicele ATX (Austrian Traded Index), potrivit datelor prezentate pe site-ul BT Asset Management, societatea care administrează fondul.
Pe data de 24 aprilie, aproape 86 % din activele sale erau investite în acţiuni, restul fiind reprezentat de depozite bancare şi disponibil la vedere.
În perioada 17 - 24 aprilie, preţul acţiunilor Erste la Bursa din Viena, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele austriac şi, implicit, în fondul BT Index Austria ATX, a urcat cu 2,01% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere).
Şi titlurile OMV, cea de-a doua companie ca reprezentativitate în ATX, au crescut, în intervalul menţionat, aprecierea acestora fiind mult mai mare, de 8,04%.
Acţiunile Voestalpine, cea de-a treia companie ca importanţă din indicele austriac, au urcat cu 2,17%, în perioada 17 - 24 septembrie, în timp ce titlurile Raiffeisen Bank International, a patra companie ca reprezentativitate în ATX şi în BT Index Austria ATX, s-au apreciat cu 7,49%.
Pe poziţia a doua a acestui clasament se află Active Dinamic cu o creştere de 2,08%, locul al treilea fiind ocupat de titlurile ETF - BET Tradeville, cu o rentabilitate de 0,92%.
Cu un avans de 0,56%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 18 - 25 aprilie), acţiunile SIF Transilvania (SIF3) bifează cea mai mare creştere din cadrul indicelui BET-FI, în perioada menţioantă.
În acest interval, cotaţia SIF3 a oscilat între o scădere de 0,44%, pe data de 19 aprilie, pe fondul unui rulaj de 0,51 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 0,86 milioane de titluri şi o creştere de 0,88%, pe 24 aprilie, în contextul unui volum de 1,4 milioane de acţiuni.
Pe data de 24 aprilie, Petre Ignat, în calitate de persoană iniţiată, cumpăra 202.118 de acţiuni SIF3, la preţul de 0,223 lei/unitate, pentru ca, tot în aceeaşi zi, să vândă 114.211 de titluri ale societăţii de investiţii financiare, la preţul unitar de 0,2272 lei.
Cu o zi în urmă, aceeaşi persoană iniţiată cumpăra 100.000 de titluri SIF3 la preţul de 0,2245 lei/acţiune.
În perioada 16 - 20 aprilie, SIF3 îşi răscumpăra 1.069.937 de acţiuni proprii, la preţuri situate între 0,2252 lei/unitate şi 0,2269 lei/unitate.
Achiziţiile fac parte din programul de răscumpărare pentru maxim 1% din acţiuni, aprobat în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, din data de 15 decembrie 2017.
Trebuie menţionat că, în perioada avută în vedere, în afară de rulajul consemnat pe data de 24 aprilie, pentru restul şedinţelor bursiere, volumul înregistrat de SIF3 a fost situat sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce indică interesul scăzut pentru titlurile emitentului din partea investitorilor.
De asemenea, performanţa societăţii de investiţii financiare apare şi pe fondul unei evoluţii slabe a celorlalte componente din BET-FI, singurul emitent din cadrul indicelui financiar care a mai avut creştere în perioada menţionată fiind Fondul Proprietatea (FP), cu o apreciere de 0,54%.
În Adunările Generale ale Acţionarilor de astăzi, acţionarii trebuie să aprobe, printre altele, consolidarea, prin creşterea valorii nominale a acţiunilor, concomitent cu reducerea numărului total de acţiuni. Conform convocatorului, 50 de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu vor deveni o acţiune cu valoarea nominală de 5,00 lei/titlu.
De asemenea, acţionarii trebuie să mai aprobe distribuirea unui dividend din rezultatul anului 2017 de 0,01 lei/unitate.
În anul 2017, SIF3 a înregistrat un profit net de 64,23 milioane de lei , în scădere cu 6,6% faţă de cel din 2016.
Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI, care a scăzut cu 0,93%, în intervalul de timp menţionat este de 6,43%.
Titlurile OMV Petrom (SNP) se găsesc, în continuare, printre acţiunile cu cel mai mare randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce, în perioada 18 - 25 aprilie, cotaţia emitentului s-a apreciat cu 4,21%, în raport cu moneda euro, fiind cel mai rentabil plasament din indicii BET şi BET-XT.
Miercuri, 25 aprilie, preţul acţiunii societăţii petroliere scădea cu 0,98%, pe fondul unui volum de 20,27 de milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 12,5 milioane de unităţi.
Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Cemacon (CEON), cu un avans de 8,4%, în raport cu moneda euro.
Pe data de 25 aprilie, cotaţia producătorului de cărămizi scădea cu 8,88%, în contextul unui volum de 143.660 de acţiuni, peste media celor 91.550 de unităţi.
Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc titlurile Energopetrol (ENP), al căror avans a fost de 5,78%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile SNP.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,27%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 18 - 25 aprilie, cu 0,12%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,16%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 10,64%, în intervalul 18 - 25 aprilie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.720 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 148,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.