Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat

S.B.
Internaţional / 10 septembrie 2023

Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat

Summitul G20 de la New Delhi s-a încheiat duminică şi India a predat preşedinţia blocului către Brazilia, în timp ce atât SUA, cât şi Rusia au lăudat consensul la care s-a ajuns pentru a fi adoptată Declaraţia finală, care nu condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina, dar cere în schimb membrilor să evite folosirea forţei, informează news.ro.

Premierul indian Narendra Modi le-a propus liderilor grupului să organizeze încă o reuniune virtuală în noiembrie pentru a analiza progresele înregistrate în ceea ce priveşte sugestiile şi obiectivele politice anunţate în weekend.

"Este responsabilitatea noastră să analizăm sugestiile care au fost făcute pentru a vedea cum pot fi accelerate progresele", a spus el într-o declaraţie.

Sâmbătă, grupul a adoptat Declaraţia reuniunii de la New Delhi, care evită să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar subliniază suferinţa umană pe care conflictul a provocat-o şi cere tuturor statelor să nu folosească forţa pentru a acapara teritorii.

Consensul a venit ca o surpriză. În săptămânile care au precedat summitul, opiniile foarte divergente privind războiul au ameninţat să deraieze reuniunea, statele occidentale cerând membrilor să condamne Moscova pentru invazie, iar Rusia ameninţând că va bloca orice rezoluţie care nu reflectă poziţia sa.

"Acesta a fost unul dintre cele mai dificile summituri G20 din istoria de aproape douăzeci de ani a forumului. A fost nevoie de aproape 20 de zile pentru a ajunge la un acord asupra declaraţiei înainte de summit şi de cinci zile aici, la faţa locului", a declarat Svetlana Lukaş, negociatorul guvernamental rus pentru G20, citată de agenţia rusă de presă Interfax. "Acest lucru nu s-a datorat numai unor dezacorduri pe tema Ucrainei, ci şi diferenţelor de poziţii pe toate chestiunile cheie, în primul rând pe cele legate de schimbările climatice şi de tranziţia către sisteme energetice cu emisii reduse de carbon", susţine reprezentanta Rusiei.

Un oficial al Uniunii Europene, care nu a dorit să fie numit, a declarat însă că războiul din Ucraina a fost cel mai controversat subiect al negocierilor. "Fără leadership-ul Indiei nu ar fi fost posibil" un consens, a declarat oficialul, adăugând că Brazilia şi Africa de Sud au jucat, de asemenea, un rol crucial în reducerea diferenţelor.

Ministrul de externe Serghei Lavrov, şeful delegaţiei ruse, a declarat că summitul a fost un succes pentru India, precum şi pentru Sudul Global, denumire sub care sunt desemnate ţările în curs de dezvoltare ale lumii.

Poziţia Sudului Global în cadrul discuţiilor a ajutat la evitarea unei umbriri a agendei G20 de către Ucraina, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă. "India a consolidat cu adevărat membrii G20 din Sudul Global", a mai afirmat reprezentantul lui Putin.

La rândul său, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că declaraţia summitului "face o treabă foarte bună în ceea ce priveşte apărarea principiului că statele nu pot folosi forţa pentru a căuta să obţină teritorii sau pentru a încălca integritatea teritorială şi suveranitatea sau independenţa politică a altor state".

Germania şi Marea Britanie au lăudat, de asemenea, rezoluţia, dar Ucraina a declarat că "nu are nimic de care să fii mândru".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că G20, un club de ţări care a fost înfiinţat pentru a rezolva problemele economice internaţionale, nu este neapărat locul în care să se aştepte progrese diplomatice în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. Cu toate acestea, el consideră că declaraţia G20 nu reprezintă o victorie diplomatică pentru Rusia.

"Acest G20 confirmă încă o dată izolarea Rusiei. Astăzi, o majoritate covârşitoare a membrilor G20 condamnă războiul din Ucraina şi impactul acestuia", a declarat Macron într-o conferinţă de presă după ceremonia de închidere a summitului.

Summitul a admis, de asemenea, Uniunea Africană, care include 55 de state membre, ca membru permanent al G20, subliniind faptul că blocul include mai multe ţări în curs de dezvoltare.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi cel rus Vladimir Putin au fost absenţele notabile de la summit. Nu au vorbit nici măcar prin legătură video.

Casa Albă a declarat că nu ştie ca preşedintele Joe Biden - care de la New Delhi a plecat direct în Vietnam - să fi avut vreo discuţie cu Lavrov sau cu premierul chinez Li Qiang, care au condus delegaţiile ţărilor lor la summit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Declaraţia finală, NU condamnă Moscova pentru războiul din Ucraina"

    Pai , sa sanctioneze economic si militar (un mic razboi proxi) pe cei

    "neascultatori" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb