SUMMITUL UE DE LA SIBIU: Donald Tusk: "Aţi organizat un summit excepţional"

G.M., V.D.
Politică / 9 mai 2019

Donald Tusk: "Aţi organizat un summit excepţional"

Actualizare - Summitul de la Sibiu s-a încheiat.

-----

Actualizare Donald Tusk: "Vom proteja statele mai slabe şi vom proteja cetăţenii de ameninţările unor superputeri la adresa statului de drept. Nu putem să instituim standarde înalte în toate domeniile, în absenţa statului de drept şi a respectării legii."

----

Actualizare - Iohannis: "Conceptul statelor de drept e la baza valorilor europene. Eu îmi doresc stat de drept, românii la fel, dar unii politicieni nu doresc aceste valori, dar decizia o vor lua românii. Urmeaza alegerile, eu ştiu care va fi rezultatul şi îl aştept."

-----

Actualizare Donald Tusk, în limba română: "Aţi organizat un summit excepţional!"

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a venit cu mănuşile primite de la Helmut Duckadam, pe care l-a menţionat în discursul susţinut la Bucureşti în ianuarie, când România a preluat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a declarat, astăzi, la Sibiu, în limba română: "Aţi organizat un summit excepţional!".

Acesta a mai susţinut: "Am discutat despre afaceri interne, despre schimbările climatice, iar rezultatele se vor vedea în iunie. Liderii vor să preia responsabilitatea politică privind viitorul UE, ceea ce este important şi de dorit. După alegerile europarlamentare, voi convoca o întâlnire cu cei 28 de lideri europeni, pentru a discuta despre conducerea UE. Ne trebuie instituţii efective şi aş dori să numesc viitorul leadership în iunie, chiar dacă nu se va realiza un consens între toţi membrii."

Donald Tusk a apreciat, totodată, oraşul Sibiu: "M-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră!"

Preşedintele CE a mai precizat: "Statul de drept este esenţa activităţii noastre politice şi de aceea l-am introdus în agenda strategică. Europa nu poate exista fără stat de drept. Dacă sunteţi pregătiţi să apăraţi ideea de stat de drept, puteţi fi optimişti, în ciuda ameninţărilor care există din partea guvernelor ce reduc domnia legii."

-----

Actualizare - Klaus Iohannis: "România a fost astăzi centrul dezbaterii UE. Putem scrie împreuna viitorul UE. Am reuşit să avem un summit al unităţii, al determinării noastre de a continua proiectul integrării europene."

Şeful statului a vorbit despre "unitatea şi coeziunea acţiunii noastre care ne-au transformat, ca Uniune, într-un model de unitate, de solidaritate, de prosperitate. Cel mai important mesaj al declaraţiei de la Sibiu este confirmarea voinţei noastre politice de a continua împreună proiectul european.".

Iohannis a declarat că a discutat pe marginea viitoarei agende strategice pe care o pregătesc pentru summitul Consiliului European din luna iunie: "Ne dorim o agendă cu o viziune ambiţioasă, care să aducă beneficii tuturor cetăţenilor UE, bazată pe creştere economică şi convergenţă, plus o siguranţă crescută pentru cetăţeni.".

-----

Actualizare După poza de familie, liderii europeni au mers să salute cetăţenii Sibiului.

În piaţa din Sibiu, se striga "Iohannis" şi "Europa".

----

Actualizare - Emmanuel Macron, în Piaţa Mare din Sibiu: "Trebuie să ştim cum să ne apărăm în faţa provocărilor pe care le are în faţă Uniunea Europeană (...) Trebuie să facem să avanseze acest proiect al Europei profunde"

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în urmă cu puţin timp la Sibiu, unde a vorbit despre proiectele comune ale Europei: "În acestă zi a Europei suntem cu toţii împreună să vorbim despre Europa, despre proiectele comune. În mai puţin de 15 zile vom avea alegeri europene. Cetăţenii europeni vor avea de ales dacă vrem să construim în continuare împreună sau să distrugem Europa prin poziţii nationaliste. Azi vom discuta despre viitorul Europei si despre proiectele pe care trebuie să le apărăm", a declarat Macron, conform Hotnews.ro.

(M.I.)

-----

Actualizare - Angela Merkel: "Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne interesează să şi păstrăm valorile europene şi să le promovăm în afara Uniunii Europene"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, astăzi, la Sibiu, că este un fapt simbolic că liderii europeni se întâlnesc la Sibiu, de Ziua Europei, în timpul Preşedinţiei României. Ea a spus că se va discuta despre agenda strategică a Uniunii Europene.

"Vreau să mulţumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei (...) După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene.", a conchis Merkel, conform News.ro.

(M.I.)

-----

Actualizare - Joseph Daul: Nu o să lăsăm acţiunile guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României

Preşedintele PPE, Joseph Daul, a declarat joi, la Sibiu, că democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept, independenţa justiţiei, libertate şi solidaritate.

"Democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept, independenţa justiţiei, libertate şi solidaritate. Suntem la Sibiu şi pentru că vrem să oferim sprijin preşedintelui Iohannis, lui Ludovic Orban şi partidului membru al PPE în susţinerea statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei şi vreau să salut aici curajul şi determinarea românilor care au coborât în stradă pentru a manifesta în aceşti ultimi ani. (...) Nu o să lăsăm acţiunile guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României, pentru că la baza acestei decizii stau valorile noastre europene", a afirmat liderul Partidului Popular European, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, organizată la Muzeul ASTRA din Sibiu, înainte de Summitul Popularilor Europeni.

El a subliniat că "independenţa justiţiei nu este un lux, ci este o necesitate".

"Justiţia trebuie să fie în serviciul tuturor românilor şi nu pentru privilegiaţi. Democraţia nu poate să funcţioneze fără independenţa justiţiei. Românii pot să conteze pe noi în promovarea acestor valori care ne unesc pe toţi în Europa", a subliniat Joseph Daul.

--------

ACTUALZARE - Iohannis: Pot să vă promit că peste puţin timp, probabil, nu astăzi, vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că a pus "de nenumărate ori" în discuţie chestiunea integrării în Spaţiul Schengen şi va discuta şi în cursul zilei cu liderii europeni acest subiect. El a atras însă atenţia că sunt politicieni care au atacat justiţia şi chiar şi instituţiile europene, astfel că au apărut acele discuţii despre statul de drept din România. "(...) pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, la Sibiu, înainte de Summitul şefilor de stat şi de guvern, dacă în cadrul discuţiilor informale poate ridica probleme integrării ţării noastre în Spaţiul Schengen.

"Vedeţi, am muncit enorm de mult şi această chestiune - Schengen - am pus-o în discuţie de nenumărate ori şi fiţi siguri că şi astăzi voi discuta cu liderii europeni despre Schengen. Însă, vedeţi că lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum ne imaginăm, avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem numai o faţă frumoasă, avem şi politicieni care atacă justiţia, din păcate, avem politicieni care, din păcate, atacă chiar şi instituţiile europene şi în aceste condiţii, din păcate, în loc să mergem mai departe, să fim acceptaţi cu totul, şi inclusiv în Spaţiul Schengen, au apărut acele discuţii despre statul de drept din România, discuţii care, evident, au fost antamate de politicienii noştri care vor altceva decât binele României. Românii îşi doresc să fie europeni şi vă promit că vom rămâne şi pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV", a spus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a încercat să construiască cu preşedintele României o relaţie instituţională "normală", în beneficiul cetăţenilor, dar "interesul personal, interesul electoral" al preşedintelui este cel care contează. "Îi solicit domnului preşedinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la spaţiul Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a spus Dăncilă, apreciind că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetăţeni.

---------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu întâmplător a ales data de 9 Mai pentru organizarea Summitului Partidului Popularilor Europeni şi al Uniunii Europene, ci pentru că aceasta este Ziua Europei.

"Este această zi, 9 mai 2019, o zi importantă. O zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România. Europa a venit în România. (...) Este un moment cu totul special să deschid Summitul PPE cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu. Vom discuta, astăzi, în primul rând, despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune, despre ce trebuie să facem dacă ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor noştri. Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai - Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni - Summitul PPE şi Summitul de la Sibiu. Şi cum toţi suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei", a spus şeful statului, informează Agerpres.

Potrivit lui Iohannis, ca să poată fi luate decizii pentru viitor, trebuie privit şi în urmă, la temelia construcţiei europene şi la numeroase beneficii pe care le-a adus Uniunea cetăţenilor săi.

"Momentul este unul istoric pentru România, şi nu doar pentru că dimensiunea şi importanţa Summitului sunt fără precedent pentru ţara noastră, ci şi pentru că, după treizeci de ani de la căderea comunismului, am adus Europa acasă, aici, în România. (...) Liderii PPE au jucat un rol determinant în istoria construcţiei europene, au pus piatra de temelie la acest edificiu şi au înţeles că locul ţărilor din Centrul şi Estul Europei eliberate de comunism este în UE", a subliniat Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Va promit si eu orice "vom face vom drege, vom alea alea..". Ca doar nu ma doare gura. Cea mai iresponsabila meserie este meseria de politician. Poti sa zice orice, sa nu faci nimic, iei o gramada de bani, nu raspunzi cu nimic. Deci nu uitati: va fac si va dreg, dar nu va zic exact cand, este o surpriza.

    "[...] am adus Europa acasă, în România...", trebuie citit ca "am adus "luxemburgul" in "iohanissberg"..."

    Da, Guvernul a organizat un summit exceptional. Ca doar nu l-a organizat USR-ul, sau PNL-ul. Ci PSD si guvernul sau. Bravo PSD, Bravo Guvern pentru un SUMMIT organizat EXCEPTIONAL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb