Super-tunul ASF

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 7 aprilie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Ieri mi-a căzut în mână un document exploziv. Desigur, după ce l-am solicitat. Este o adresă a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare transmisă către ASF România în data de 17 martie. Şi exprimă poziţia acestei importante instituţii în uriaşul scandal al momentului vizând ipotetica prăbuşire Euroins, una dintre cele mai importante societăţi de asigurări din România. În pericol sunt nu mai puţin de trei milioane de cetăţeni. Am solicitat informaţii vizând acest scandal, pentru că flerul meu de jurnalist de investigaţii îmi spune că, la origine, avem de-a face cu o operaţiune sofisticată de preluare ostilă a respectivei societăţi.

Coincidenţa a făcut ca tot ieri, la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu să lanseze o nouă serie de dezvăluiri pe aceeaşi temă. Aflând noutatea din promovarea pe care a făcut-o cu câteva ore mai devreme, i-am telefonat cunoscutei realizatoare şi i-am mărturisit că şi eu mă ocup de subiect şi că tocmai am obţinut un document care aruncă în aer versiunea oficială. Versiunea oficială fiind cea furnizată cu obstinaţie opiniei publice de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, ai cărei reprezentanţi tocmai au fost luaţi la întrebări în Parlament şi tăvăliţi literalmente - şi pe bună dreptate - de liderul AUR, George Simion. Şi acum să atac subiectul cât se poate de razant.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este una dintre cele mai mari instituţii de acest fel din Europa, exersată între altele în a face audit în beneficiul unor societăţi comerciale sau financiare. Ea a devenit partener Euroins, după ce a analizat cu multă atenţie situaţia acestei societăţi de asigurare, evoluţiile ei de-a lungul timpului şi gradul de risc la care se expune în raport cu despăgubirile pe care e plăteşte zilnic pentru accidente. Este cu desăvârşire exclus ca BERD să fi fost în eroare atunci când a decis, în octombrie 2021, să vină cu un aport de capital, devenind practic acţionar în Euroins Insurence Group din Bulgaria, firma mamă a Euroins România. Din 2021 până în prezent, prin implicarea BERD, performanţele companiei Euroins au crescut. Cum se explică în aceste condiţii decizia ASF România de a retrage licenţa EIRO, sub pretextul unor aşa-zise deficienţe constatate de această instituţie a statului român, scăpată de sub control, deşi din punct de vedere legal ea poate şi trebuie să fie verificată de Parlament? Concret, la 2 februarie anul curent, ASF ar fi identificat un deficit de capital de peste 400 de milioane de euro. Iar reprezentanţii instituţiei au lansat în spaţiul public o informaţie falsă. Cum că această sumă uriaşă ar fi fost scoasă ilegal din ţară şi furnizată holdingului din Bulgaria. Prin urmare, asiguraţii Euroins ar fi în pericol. După crearea acestei legende a început o aparentă degringoladă. Desigur că, fără licenţă, asiguratorul este legat de mâini şi de picioare. Iar consecinţa este că în piaţă se creează o stare de panică. Şi există literalmente riscul ca, în ciuda rezultatelor financiare foarte bune, la care mă voi referi în alte dermersuri editoriale, societatea de asigurări să se prăbuşească până la stadiul la care ar putea fi preluată de altcineva. Aveţi de fapt mai sus definiţia unui mecanism clasic de preluare ostilă.

Vom afla, vom vedea şi vom analiza pe măsură ce primim informaţii mai multe din cine este compus grupul de interese nelegitime din spatele acestei jonglerii extrem de grave. Dar, până atunci, voi cita câteva rânduri din constatările BERD. Iată: "Consiliul EIG, sprijinit de BERD, a dispus o analiză actuarială independentă a EIRO de către un expert de top la nivel mondial. Analiza nu oferă o bază pentru a revizui punctul de vedere al BERD cu privire la situaţia financiară solidă a EIRO la momentul retragerii licenţei sale. BERD se implică activ în discuţii cu toate părţile responsabile pentru a obţine o soluţie la turbulenţele de pe piaţă cauzate de retragerea licenţei EIRO, care declanşează clauzele de eliminare efectivă a acoperirii prin reasigurare a cererilor de despăgubiri din România şi creează o mare masă de datorii neachitate". Desigur, documentul pe care-l am în mână este voluminos şi detaliat. El este adresat autorităţilor de la Bucureşti şi ar trebui să se se transforme într-un veritabil semnal de alarmă asupra unei inginerii extrem de periculoase, puse la cale chiar de către cei care au obligaţia să supravegheze şi să ajute societăţile de asigurări. Mă refer în mod direct la ASF şi la Consiliul Concurenţei. Până când voi prezenta şi alte detalii, susţinute şi ele de documente oficiale, mă grăbesc să le atrag atenţia primului-ministru, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, precum şi minştrilor de linie, că au datoria să se implice cât se poate de repede şi cu toată competenţa de care sunt capabili pentru a opri ingineria care se face, inginerie care declanşează o veritabilă degringoladă pe piaţa asigurărilor. Este adevărat că Parlamentul a dezbătut până la un punct această situaţie. Este la fel de adevărat că parlamentarii au sesizat o serie întreagă de nereguli extrem de grave, unele de-a dreptul suspecte, din activitatea conducerii ASF, dar e regretabil că, până la urmă, nu s-a luat nicio măsură concretă la nivelul Legislativului în ceea ce priveşte demiterea Consiliului ASF. Şi a numirii unei conduceri noi. Pretextul este pueril. Şi anume că oricum în câteva luni mandatele acestora expiră şi va trebui aleasă o conducere nouă. Atâta doar că, până atunci, "maurul îşi va face datoria". Piaţa de asigurări se va prăbuşi, milioanele de cetăţeni vor fi păgubiţi, iar statul român va fi zguduit de o nouă criză de mari proporţii.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. NU TREBUIA SA-I FIE RETRASA LICENTA EUROINS ROMANIA

    CORECT AR FI SA O PUNA IN DREPTURI CAT MAI REPEDE 

    PROVOACA PIERDERI URIASE PTRU NOI CETATENII 

    MAJORITATEA CETATENILOR SI-AU DAT SEAMA CA NU A FOST CORECTA DECIZI ASF MAI MULT

    ZIARELE SI TELEVIZIUNILE AR TREBUI SA INFORMEZE OPINIA PUBLICA  

    1. Până una alta gvernul Ciuca are in mână un cartof fierbinte - 3 milioane de asigurați la Euroins care au inca asigurare valabilă.

      Acești oameni vor vota cu AUR ! 

    O, alta furaciune made in bugetarii romani. Nici o surpriza. Bine macar ca va ocupati cei din media sa scoateti adevarul la iveala. Nu stiu daca va conta.

    E f f simplu sa falimentezi o firma de asigurari. Cineva "cu autoritate" lanseaza un zvon cum ca ar fi ceva dar nu stim sigur. Peste o luna, nimeni nu mai face polite, din cauza de zvonuri, intre timp daunele vin, salariile vin , chiriile , taxele vin si gata. Puf, a disparut firma de asigurari cu cele mai mici preturi din piata unde peste 30% din romani isi faceau polita de ani de zile fara probleme.  

    asta cu implicarea Consiliului Concurentei in scandalul euroins este o capcana pesede de a muta atentia de la asefe. chiritoiu este alunecos si inteligent, poate o avea altele pe cap, dar la asta cu euroins a explicat clar si corect ca CC nu are nici atributii si nici parghii in cazuri de frauda sau alte infractiuni, asefe este marele vinovat. pesede vaneaza de ani deja postul lui chiritoiu si CC-ul, aici e vorba cum pesede incearca sa manipuleze un scandal public in folosul lui ca sa preia controlul CC, iar zamfir a fost unealta pe fata cand l-a audiat pe chiritoiu si i-a cerut demisia. la asefe, nu tb demisii sau demiteri ca deranjeaza pile, securisti, tone de amante, care iau in deradere parlamentul care zice-se ii controleaza :)

    1. Corect! Atribuțiile consiliului concurentei sunt altele. Autoritatea de reglementare supraveghere control pe asigurări e ASF. Punct! Bandiții de acolo sunt pe cale sa bage țara in mari probleme.

      cel mai bun comment, asa se face pt cjne nj stie cum merge statul cine ce atributii are

      pe vremuri se centralizau plangerile cetatenilor la ceausescu, unii mai naivi chiar credeau ca insusi tovarasul vine sa le repare gardul, de aia nu am inteles democratia si atributiile fiecare institutii la pachet cu responsabilitatea, noi tot ne eludam si zicem “statul” dar cancerul e insasi mentalitatea si aspiratiile noastre. Cititi literatura, Rebreanu, Marin Preda si vedeti cum sunt romanii de fapt 

    Și uite asa nenea Stănescu se pricepe și la asigurări. De ceea ce a analizat EIOPA niciun cuvânt. La ce te mai pricepi ca să îți dau subiecte de discuții ca asigurările se digera mai greu

    Infractorul nu spune un cavant ca BERD e actionar la bulgarii astia si are tot interesul sa-i apere!! Iar daca in articol mai apare si fata lui Horica, facatura e garantata... Prosti aia cara musca...

    1. Anul trecut, dupa falimentul City Insurance, s-au dublat preturile RCA.

      Acum vor sa plafoneze preturile RCA intrucat o noua dublare a acestora, conform experientei de anul trecut, va duce anul viitor la un nou faliment. 

      Concluzie: cu cat preturile polite;lor RCA cresc, riscul de faliment creste proportiopnal(din experinta si invatamintele profesionistilor de la ASF).  

      Acest lucru se poate intampla si datorita faptului ca cei care stabilesc preturile de referinta ale politelor RCA(pe baza calculelor actuariale ale unei firme private) sunt chiar cei de la ASF. 

      Daca o societate da faliment in aceste conditii, oare cine este vinovatul????

      Si dc BERD e actionar inseamna ca mint?

      2. De ce n-a incercat statul roman sa gaseasca solutii impreuna cu actionarii Euroins pentru a pastra compania pe piata? Cum au inchis-o asa pam , pam thank you m'am.  

      Cateva milioane de polite acum nu mai sunt valabile, mii de joburi pierdute, haos pe piata de asigurari, si nici macar nu s-a discutat cu actionarii??? 

      Puteee

      cine o fi si berd asta, oare? nu e statul roman alaturi de alte zeci de state acolo actionar? berd asta e o sita care cerne probabil zeci de mii de cereri de investitii pe an, apropo sunt fonduri de investirii mari din Ro care nu au obtinut avizul berd, dar al altor IFI da. asa ca nea berd asta cand zice ceva, si de obicei nu prea zice public, e groasa treaba la asefe. propaganda asta ca berd are interese e o prostie, berd nu e o afacere privata. in plus astia dau capital de crestere, nu sunt speculatori, iar procedurile astora de aprobare investitii sunt mai dure decat la o banca privata tocmai pt ca e o banca detinuta de state. deci, lasa vrajeala, tine ochii pe buboiul asefe, care se sparge si nu stie unde sa mute atentia.

      Daca ai sti citirea, atunci ai vedea ca spui ...neadevaruri.

      Iata ce scrie in articol: "Este cu desăvârşire exclus ca BERD să fi fost în eroare atunci când a decis, în octombrie 2021, să vină cu un aport de capital, devenind practic acţionar în Euroins Insurence Group din Bulgaria, firma mamă a Euroins România." 

      Iata ce spui tu: "Infractorul nu spune un cavant ca BERD e actionar la bulgarii astia si are tot interesul sa-i apere!!" 

      Cum, se numeste cel care nu stie citirea? 

      A-nal-fa-bet.

      Pe silabe. 

    Să ne explice și nouă, cetățenilor, cum se poate ca zeci de mii de păgubiți sa stea cu mâna întinsă acum la FGA pentru a își primi despăgubirile in 3-5 ani, după ce statul practic le-a vândut hârtii A4 fara acoperire odată cu retragerea autorizației Euroins si a înaintării cererii falimentului, in timp ce altii, prin bunăvoința administratorului FGA, prin dl.Calin Rangu, mandatat să "conserve activele societății Euroins", au reușit să recupereze milioane de lei (Autocar-Pandele) prin lipsa de reacție a administratorului, direct din primele nedepuse de către brokerii parteneri?

    Ciudată coincidenta! Din nou COTAR via Autocar își îndestulează fraudele din dosare, cu costuri majorate fictiv la reparațiile auto, in timp ce cetățeanul de rând e trimis să facă cerere la FGA pentru a își lua banii la pastele cailor. 

    Noapte buna! Romania, stat eșuat! 

    Oricare ar fi situatia, preluare ostila sau deficit de capital ca urmare a unei crase neglijente in supraveghere, sefii de la ASF trebuiau demisi.

    1. Insuficient! Demis, arestați preventiv 30 de zile sa nu fuga din tara și băgați direct la judecata cod penal art 145/165!!!

      exact intr-o tara europeana se faceau arestari pe loc la asa falimente in asigurari.

      Sigur! Vedeti in Elvetia ce arestari sint dupa falimentul recent.

      Falimentul e apanajul conducerii societatii. Vad ca sint bine merci desi au plangeri penale pt fals in documente!

      La fel si cei de la City! 

    spui Anca Alexandrescu ( creierul din spatele lui Dragnea) si tragi apa

    dna e unu din oamenii FSB de la noi 

    1. Hodoronc tronc. Anuleaza ancheta Ancai Alexandrescu care ar fi cum zici tu, veridicitatea faptului ca ASF a esuat in activitatea de supraveghere a pietei de asigurari din Romania? Nu.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb