SUPLIMENT AROBS AROBS în cifre

Valentin M. Ionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #IT / 25 septembrie 2023

AROBS în cifre
Valentin M. Ionescu

Grupul Arobs este un holding în structura căruia se regăsesc 25 de firme controlate de AROBS Transilvania Software S.A. - ca societate parentală. Întrucât operează în 9 ţări, AROBS Transilvania Soft­ware S.A. poate fi considerată o companie transnaţională ce oferă direct sau prin filialele sale servicii software, sisteme integrate, dezvoltare de software la comandă, în industria automotive, managementul flotelor, "Life sciences". Divizia servicii software este pilonul principal al grupului, dar sistemele integrate nou lansate se extind rapid. Expertizele soft­ware services sunt: industriile Automotive, Aerospaţial, Marin, Medical Devices, Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech, Intelligent Automation.

Înfiinţată în 1998, AROBS Transilvania Software S.A. a evoluat incremental, înregistrând o evoluţie mai rapidă începând cu 2005-2006, dacă luăm în considerare cifra de afaceri. Dezvoltarea mai accentuată s-a produs în ultimii cinci ani. Comparativ cu alte firme care au căutat o expansiune rapidă, fără consolidare, AROBS Transilvania Software S.A. a pus accent mult timp pe faza de creativitate şi consolidare, ceea ce i-a permis mai cu seamă în ultimii ani să treacă într-o fază de expansiune în ţară şi străinătate, prin preluări de firme.

Construind relaţii de parteneriat cu firme mari, dar şi prin filialele sale, AROBS Transilvania Software S.A. lucrează în tranzacţii clasice la comandă, în lanţuri de valoare modulare (subcontractare), dar şi în lanţuri de valori relaţionale, în care există o dependenţă reciprocă şi niveluri ridicate de specificitate a activelor.

În 2023, au fost făcute 5 achiziţii, dintre care cel puţin două preluări strategice: Future WorkForce Global (FWF) şi Syderal Polska.

Achiziţia Future WorkForce Global (FWF) a consolidat poziţia grupului Arobs pe piaţa vest europeană în Robotic Process Automation (RPA), Artificial Intelligence (AI) şi Machine Learning (ML) .

Syderal Polska, acum redenumită AROBS Polska, este specializată în dezvoltarea de soft­ware şi tehnologii pentru comunicarea cuantică şi optică, stocarea şi procesarea datelor, precum şi controlul mecanismelor şi instrumentelor prin satelit.

Atât Future WorkForce Global (FWF), cât şi AROBS Polska deschid noi pieţe care depăşesc graniţele ţărilor în care îşi au sediul. Acelaşi lucru a fost obţinut de AROBS Transilvania Soft­ware S.A. prin preluarea Berg Computers, cu un portfoliu de clienţi din Germania, Aus­tria şi Elveţia. AROBS Engineering, fosta Enea Software Services România, a adus în Grup, în 2022, expertize complet noi în industrii ca Aerospaţial, Maritim şi Medical Devices.

Creşterea cifrei de afaceri, a investiţiilor, cât şi strategia de expansiune (de tip orizontal) au transformat AROBS Transilvania Software S.A. într-una dintre cele mai atractive companii la Bursa de Valori din Bucureşti.

AROBS în cifre

Valoarea de piaţă a firmei era, la sfârşitul anului trecut, de 1.062.844.078 lei/215.587.034 euro, iar factorul Tobin Q era de 2,94, ceea ce înseamnă că valoarea de piaţă a titlurilor firmei este mai mare decât costul de înlocuire a capitalului.

Strategia de viitor a grupului pune accent pe patru direcţii principale: a) cercetare-inovare pentru produsele software; b) dezvoltarea de noi servicii software; c) preluări de firme în Europa, în America de Nord şi în Asia de Sud Est; d) dezvoltarea şi retenţia angajaţilor.

Evoluţia rezultatelor financiare în trimestrul I 2023

În primele 3 luni, cifra de afaceri a grupului AROBS a înregistrat un salt cu 113% faţă de trimestrul I 2022, ca urmare a creşterii contractărilor, preluării firmelor Berg Computers, Enea Software Services România (în prezent AROBS Engineering) şi a grupului Nordlogic, precum şi prin prisma rezultatelor filialei AROBS Systems.

În cifra de afaceri a grupului serviciile software au o pondere de 66% (creştere 85%), sisteme integrate 21% (+ 100%, prin AROBS Systems,) şi produse soft­ware 13% (+ 26%).

AROBS în cifre

Comparativ cu trimestru I 2022, profitul net a înregistrat o scădere de 15%, EBIT -7%, dar EBITDA a înregis­trat o majorare de 9%. De asemenea, rata profitului net marginal este de 10%, iar marja EBITDA 17%.

Cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 164%. În structura acestora, cheltuielile cu personalul au ponderea cea mai mare (41.6% din total), înregistrând o majorare de 144% faţă de trim I 2022, urmate de alte cheltuieli de exploatare cu o pondere de 31% şi o creştere de 87%, cheltuieli privind mărfurile (echipamente) cu o pondere de 22% şi care au înregis­trat un salt faţă de trim. I 2022 ca urmare a vânzării de echipamente în cadrul activităţii de sis­teme integrate. Făcând o comparaţie între cele două trimestre, creşterea cheltuielilor de exploatare a fost accelerată şi semnificativă ca urmare a preluărilor de firme, a costului cu forţa de muncă pe latura salarizării şi a aplicării unui stock option plan.

Grupul a continuat investiţiile, ceea ce se observă în valoarea şi structura imobilizărilor necorporale (creştere + 9%) şi imobilizărilor corporale (+ 14%).

Eficienţa capitalului/ Return on equity - ROE este de 0,0560 sau 5.6%. Este un nivel bun, însă fiind înregistrată în primul tirmestru nu este relevant, doar dă un semnal. Randamentul activelor/ Return on Assets este de 3.3 şi este posibil ca până la sfârşitul anului să înregis­treze valorile din 2022, dacă activele firmelor preluate sunt exploatate eficient.

Indicatorul gradului de îndatorare este de 35.4%, înregistrând o creştere de 4 puncte procentuale comparativ cu sfârşitul anului 2022, iar la data de 31.03.2023 este de 22,65%. În structura datoriilor, majorarea este semnificativă la pasivele curente (57%). Acestea trebuie urmărite cu prudenţă, în condiţiile creşterii costurilor de finanţare pe termen scurt. Este adevărat că a scăzut ponderea pasivelor către instituţiile de credit, în schimb au crescut datoriile comerciale.

În ceea ce priveşte solvabilitatea, valoarea indicatorului este relativ ridicată: 2.8, iar lichiditatea curentă/testul acid de 2.5 (benchmark >1), deşi a scăzut comparativ cu ultimul trimes­tru al anului 2022. Aceşti indicatori arată că firma are o situaţie financiară robustă.

Factorul Tobin Q a scăzut uşor faţă de decembre 2022, dar înregistrează o valoa­re ridicată, întrucât atât datoriile cât şi activele au crescut, în condiţiile în care cota acţiunilor a rămas constantă.

AROBS în cifre

AROBS în cifre

AROBS în cifre

AROBS în cifre

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. multumesc pentru date

    Ban.Cher.Vali 

    de unde o scoateti pe asta cu profit net normalizat?

    scade marja profitului an/an 

    creste gradul de indatorare an/an

    cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 164%. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb