SUPLIMENT CRYPTO BIS: 20% din lume, posibil să treacă la bani digitali în următorii trei ani

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 martie 2021

Agustin Cars­tens, directorul general al BIS, a condamnat bitcoin, afirmând că este "o combinaţie între o bulă, un sistem Ponzi şi un dezastru ecologic" şi a spus că "sprijină" instituţiile de masă şi devine o "ame­ninţare pentru stabilitatea financiară".

Agustin Cars­tens, directorul general al BIS, a condamnat bitcoin, afirmând că este "o combinaţie între o bulă, un sistem Ponzi şi un dezastru ecologic" şi a spus că "sprijină" instituţiile de masă şi devine o "ame­ninţare pentru stabilitatea financiară".

Băncile centrale au în vedere să emită propriile monede digitale în următorii trei ani, potrivit unui sondaj realizat de Banca pentru decontări internaţionale (BIS), o instituţie financiară internaţională deţinută de băncile centrale care "încurajează cooperarea monetară şi financiară internaţională şi serveşte ca bancă pentru băncile centrale".

Impulsul pentru trecerea la monedele digitale reprezintă ultima mişcare în revizuirea radicală a sistemului monetar stabilit şi va dezlănţui o inflaţie mult mai mare, potrivit Zerohedge.

Acest demers către adoptarea criptomonedelor vine în timp ce autorităţile caută să se ferească de ameninţarea asupra puterii lor de tipărire a banilor din faţa bitcoin şi a eforturilor legate de Big Tech, cum ar fi Diem, susţinut de Facebook, anterior Libra. De altfel, la finalul lunii ianuarie Agustin Cars­tens, directorul general al BIS, a condamnat bitcoin, afirmând că este "o combinaţie între o bulă, un sistem Ponzi şi un dezastru ecologic" şi a spus că "sprijină" instituţiile de masă şi devine o "ame­ninţare pentru stabilitatea financiară".

În acelaşi timp, băncile centrale care au avut o dobândă negativă îşi îndreaptă atenţia către posibilitatea în care numerarul digital ar putea fi utilizat pentru a ajuta la implementarea politicii radicale. Deoarece într-o lume cu trilioane pe hârtie, cel mai simplu mod de a ocoli ratele dobânzilor punitive este pur şi simplu să deţii bani în siguranţă. Monedele digitale ar elimina imediat acest lucru, arată analiza Zerohedge.

Sondajul BIS realizat la finalul lunii ianuarie arată că din 65 de bănci centrale 86% explorează beneficiile şi dezavantajele monedelor digitale, iar unele testează posibile modele, potrivit Reuters. Acest lucru sugerează că instituţiile financiare se află la doar câţiva ani distanţă de implementarea globală.

Şi, deşi sondajul a arătat că băncile centrale cu economii emergente şi în curs de dezvoltare sunt mai predispuse decât cele din economiile majore să emită monede digitale ale băncilor centrale (CBDC), realitatea este că tocmai ţările dezvoltate ale căror bănci centrale sunt disperate de control asupra monedei în circulaţie şi a digitalizării acesteia, mai ales atunci când trebuie lansat un alt stimul masiv.

Analiza prezentată de Zerohedge arată că un astfel de depozit digital de dolari - care ar ocoli Trezoreria (şi Congresul) - de către Fed, este exact ceea ce băncile centrale speră să adopte după următoarea criză financiară pentru a declanşa un val reflaţionar.

Studiul a arătat, de asemenea, o serie de ţări mai mari care au testat deja apele, China fiind cea mai avansată.

O cincime dintre băncile centrale din principalele economii care au răspuns la sondaj au declarat că emiterea de monede digitale este "posibilă" pe termen scurt sau mediu, în creştere faţă de doar anul trecut. Aşteptările specialiştilor sunt ca acest număr să crească la 100% în următoarele luni.

Între timp, Banca Populară a Chinei a extins în vara anului trecut, o probă a unui renminbi digital în cele mai mari trei regiuni urbane ale sale, care împreună numără 400 de milioane de oameni. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, declara la începutul anului că banca pe care o reprezintă continuă să lucreze la euro digital, E-Krona suedeză progresează şi chiar Jerome Powell a spus că Fed efectuează experimente pentru un dolar digital.

Cu siguranţă, mai sunt încă obstacole de depăşit, în primul rând rezistenţa pe scară largă care ar apărea odată ce băncile centrale declară nulitatea monedei de hârtie.

Sondajul BIS a arătat, de asemenea, că peste un sfert din băncile centrale nu au în prezent autoritatea de a emite un CBDC şi că aproximativ 48% rămân nesiguri, deşi ambele numere vor putea creşte cu uşurinţă dacă ar exista nevoia. Separat, aproximativ 60% dintre bănci se consideră improbabile să emită orice tip de monedă digitală pe termen scurt sau mediu.

În ansamblu, totuşi, "băncile centrale se îndreaptă către etape mai avansate ale angajamentului CBDC, trecând de la cercetarea conceptuală la experimentarea practică", informează sondaj citat.

Şi în timp ce aşteptăm catalizatorul care mută economia globală într-un format de plată digitală, în octombrie anul trecut, Bahamas a devenit prima ţară care a lansat un CBDC cu scop general, cunoscut sub numele de Sand Dollar. Cel mai probabil mulţi alţii vor urma exemplul.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ATUNCI , SE VA ALEGE PRAFUL , DE SISTEMUL BANCAR !!! NU POTI SA CUMPERI , NISTE MONEDE GOALE !!! TREBUIE SA FII DUS , BINE DE TOT , CU CAPUL !!! INCHIPUITI-VA CA BANCA TRANSILVANIA , S-AU BRD , AR BAGA 1 / 5 DIN ACTIVELE LOR , IN ASA CEVA !!! CA , AR CUMPARA 1 BITCOIN , LA 50.000 DE DOLARI , SI AR FI NEVOITI SA-L VANDA , LA 1.500 DE DOLARI , CA SA NU-L PIARDA DE TOT !!! CA , A ZIS CINEVA , TOT IN ZIARUL BURSA , CA NIMIC NU IMPIEDICA O MONEDA VIRTUALA , SA AJUNGA LA VALOAREA ZERO !!! CARE CLIENT , S-AU INVESTITOR AL BANCILOR , AR MAI AVEA INCREDERE IN ELE ??? CINE AR MAI VENI , SA DEPUNA BANI , ACOLO ??? S-AU SA LE CUMPERE ACTIUNILE ??? PAI , CE FACI NENE , TE JOCI CU BANII MEI ??? PREA MULTE GULERE ALBE !!! SI CRAVATE COLORATE !!! CICA , AR FI INTELEPTI !!! EU CRED CA , E INVERS !!! BANCILE , TREBUIE SA AIBE ROLUL LOR , DE AJUTOR SI DE SPRIJIN AL ECONOMIILOR UNOR TARI !!! N-AU NEVOIE DE ASA CEVA !!!

    1. alceva decat majuscule mai ai la ascutitoarea aia cu care ne zgarii pe ochi?

    intai atragi parpalacii prosti in crypto

    dupa aia retragi cash-ul 

    dupa aia , dupa ce ai sugrumat economia neagra/gri ... incepi sa urci taxele ... si sa scazi dobanzile sub 0 % worldwide ...doar pentru ca poti ... aceasta tactica care sa penalizeze economisirea se va constitui intr-o "taxa monetara" (ma iertati de inventia de tip "struto-camila")  

    finalmente apare o mare revolutie 

    dupa care ne intoarcem la .... expresia monetara ...in.... scoici :)  

    si iaaar se intoarce marea roata a Istoriei , cu ciclurile ei repetitive.  

    1. p.s. daca eram NITEL mai tanar mi-as fi scris o lucrare de doctorat pe subiectul : ROLUL ECONOMIEI GRI/NEGRE IN DINAMICA ECONOMICA A UNUI STAT IN CONTEXTUL MONEDELOR CRYPTO ...veeeeeeeeeeeery interesting! :)

      Eu as fi interesat sa o achizitinez chiar și dacă ați realiza acum. Poate totuși o culegere cu luările de poziție. Va mulțumesc oricum lămuriri, sint binevenite

      Ma simt prea batran pentru o lucrare de doctorat facuta pe bune (am 41 pe 42 de ani)... si am zis pe bune pentru ca atunci cand fac ceva, fac pe bune, nu ma joc. Si nu ma dau mare in public cu lucrari de doctorat copiate si compilate ca nu sunt neo-bolsevic lucrator la guvern sau in parlament.

      Vrei sa iti zic un gand sincer?  

      In curand, dupa ce nu mai am nevoie de bani , deci dupa ce nu mai sunt nevoit sa muncesc pentru bani (salariu).... ci atunci cand banii vor munci pentru mine (dividende din actiuni), am sa scriu o lucrare de doctorat interdisciplinara pe problematica Timpului.  

      Si e pe bune ce am scris.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb