SUPLIMENT CRYPTO Prăbuşirea FTX de anul trecut - lecţie pentru reglementarea industriei crypto

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2023

Prăbuşirea FTX de anul trecut - lecţie pentru reglementarea industriei crypto
Andrei Iacomi

După ce anul trecut preţul criptomonedelor a avut o cădere puternică, în acest an cotaţiile au schiţat o mişcare de revenire, apărută în condiţiile în care mediul macroeconomic s-a schimbat. Dacă în 2022 inflaţia ridicată a forţat băncile centrale din lume, în special Rezerva Federală, să ridice dobânzile într-o manieră agresivă, ceea ce a afectat preţurile acţiunilor şi a întărit dolarul, în acest an ritmul de creştere a ratelor s-a domolit, cele mai sumbre scenarii privind economia nu s-au adeverit, iar apetitul pentru risc a revenit în pieţe.

Criptomonedele au avut o evoluţie în tandem cu cea a acţiunilor de tipul "high-growth", creşterea din ultima perioadă din piaţa cripto fiind susţinută probabil de perspectiva opririi ridicărilor de dobândă, a turbulenţelor din sistemul bancar, iar în cazul Bitcoin şi de apropierea aşa-numitei "înjumătăţiri" a recompenselor pe care le primesc minerii, ceea ce va reduce cantitatea nouă de Bitcoin ce va intra în piaţă, adică diminuarea creşterii ofertei. În plus, recent, preţul celei mai importante criptomonede din lume a urcat, pe fondul entuziasmului stârnit în piaţă de perspectiva apariţiei unor EFT-uri cu activ suport Bitcoin spot.

În acelaşi timp, anul trecut, piaţa a fost zguduită de colapsul unor mari companii şi proiecte, de la stablecoin-ul terraUSD până la exchange-ul cripto FTX, ceea ce a redus apetitul investitorilor pentru acest segment, iar recent exchange-uri precum Coinbase sau Binance au fost acuzate de nereguli de către autoritatea de supraveghere a pieţelor de valori mobiliare din SUA. În opinia specialiştilor, toate aceste evenimente apar din cauza lipsa unei reglementări adecvate a domeniului, dar există iniţiative în acest sens. În Europa avem MiCA (regulamentul european privind pieţele de criptoactive), ce reuneşte într-un cadru de reglementare criptoactivele, emitenţii de criptoactive şi prestatorii de servicii de criptoactive.

"MiCA va proteja mai bine europenii care au investit în aceste active şi va preveni utilizarea abuzivă a criptoactivelor, fiind în acelaşi timp favorabilă inovării pentru a menţine atractivitatea UE. Acest regulament de referinţă va pune capăt acestui «Vest Sălbatic» al criptoactivelor şi confirmă rolul UE în stabilirea de standarde în materie digitală", spune Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, finanţelor şi suveranităţii industriale şi digitale.

Deocamdată există un acord provizoriu pentru MiCA, care trebuie aprobat de către Consiliu şi Parlamentul European înainte de a trece prin procedura de adoptare formală. La nivel global, IOSCO, organismul internaţional de supraveghere a valorilor mobiliare, a anunţat recent prima abordare globală a reglementării pieţelor de criptoactive, pornind de la lecţiile învătate din prăbuşirea exchange-ului FTX de anul trecut.

Pe de altă parte, băncile centrale pregătesc versiuni digitale ale monedelor proprii, subiectul fiind şi în atenţia Băncii Naţionale a României care a organizat în primăvară o conferinţă pe această temă. Conform specialiştilor, deşi sunt inspirate din industria cripto, astfel de monede au caracteristici diferite şi oferă o serie de oportunităţi, cum ar fi ieftinirea plăţilor, transparenţă mai mare în tranzacţii sau o mai bună prevenire a spălării banilor. Dar sunt şi provocări, precum anumite aspecte legate de confidenţialitate.

Nu în ultimul rând, dezvoltarea tehnologiei blockchain deschide posibilităţi care pot să aibă potenţial enorm, conform multor opinii din domeniu. Un exemplu des vehiculat este aşa-numitul Metavers, văzut ca o combinaţie între Realitatea Virtuală şi Realitatea Augmentată.

Conform unei estimări a celor de la Statista, într-un scenariu optimist, economia Metavers-ului va ajunge la 4,4 trilioane de dolari americani, în 2030.

Fie că vorbim de reglementarea domeniului cripto, a lansării unor monede digitale ale băncilor centrale sau de amploarea pe care o vor avea aplicaţiile dezvoltate cu ajutorul tehnologiei blockchain, impactul asupra economiei şi societăţii în ansamblu este imposibil de prevăzut cu acurateţe. Dar cu siguranţă schimbări vor apărea, pentru că aşa este societatea, într-o continuă schimbare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb