SUPLIMENT EDUCAŢIA - DE LA TABLĂ LA TABLETĂ "Fără ajutor din partea statului, piaţa cărţii - o branşă de interes naţional - nu va mai trăi mult"

Ziarul BURSA #Cultură / 5 august 2020

"Fără ajutor din partea statului, piaţa cărţii - o branşă de interes naţional - nu va mai trăi mult"

(Interviu cu Andrei Niculescu, Director General Editura NICULESCU)

Cartea rămâne în continuare un pilon important al procesului de învăţământ. Andrei Niculescu, Director General Editura NICULESCU ne-a oferit mai multe răspunsuri legate de activitatea dn acest domeniu, fundamental pentru cultura unei ţări.

Reporter: Piaţa cărţii şcolare este afectată de pandemie?

Andrei Niculescu: Piaţa auxiliarelor şcolare în perioada lock­down-ului a fost consecventă cu multe alte pieţe în aceeaşi perioadă, mai exact a cunoscut un blocaj total. Cu toate librăriile fizice închise pe o perioadă de cel puţin două luni, dis­tribuitorii şi-au canalizat atenţia spre mediul online.

Reporter: Predarea online sporeşte rolul manualului şcolar şi al materialelor auxiliare sau dimpotrivă?

Andrei Niculescu: Predarea online s-a dovedit o provocare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, în care lipsa manualelor şcolare de înaltă ţinută a fost din nou relevată ca inconsistenţă a sistemului nostru educaţional.

Reporter: Cât de mult rău sau, dimpotrivă, cât bine a făcut "Manualul unic", abandonat între timp, pieţei de carte şcolară?

Andrei Niculescu: Eşecul manualului unic nu este un secret pentru niciunul dintre actorii sistemului de învăţământ. Cu toate încercările de "repunere în drepturi" a manualelor şcolare după renunţarea la această iniţiativă, încă există haos în zona suportului fizic pentru orele de la clasă. Odată cu izolarea socială şi închiderea şcolilor, situaţia a devenit cu adevărat critică, iar disparităţile dintre elevi s-au adâncit.

Reporter: Care este cea mai nocivă idee, venită dinspre autorităţi, cu care v-aţi confruntat în toată activitatea? Dar cea mai bună?

Andrei Niculescu: Lipsa de trans­parenţă şi de coerenţă în măsurile adoptate de autorităţi este provocarea cea mai mare pe care am avut-o atunci când, în 2016, am decis să ne retragem de pe piaţa manualelor şcolare şi să ne reorientăm profilul editorial către alte direcţii. Astfel, din 2018 aducem constant pe piaţa de carte din România, titluri care pot constitui un real suport pentru părinţi sau profesori, în educarea copiilor în spiritul secolului în care trăim. De la experimente ce pot fi realizate cu supravegherea părinţilor sau alături de profesori, la exerciţii care provoacă şi dezvoltă gândirea logică, matematică, orientarea în spaţiu, dezvoltarea limbajului şi a comunicării, învăţarea şi exersarea limbilor străine şi nu în ultimul rând cunoaşterea emoţiilor şi dezvoltarea inteligenţei emoţionale, toate constituie ghiduri excepţionale care demonstrează încă o dată valoarea cărţii în format fizic. Parteneriatul nostru cu Oxford University Press, prin care punem la dispoziţia şcolilor, profesorilor şi elevilor de limba engleză manualele atât de necesare predării şi învăţării limbii engleze, sunt pentru noi exemplul cel mai relevant asupra modului în care manualele joacă un rol essential, în buna înţelegere şi parcurgere a oricărei materii de studiu.

De asemenea, am păstrat în portofoliul nostru ghiduri de pregătire şi auxiliare şcolare, semnate de profesori şi autori de manual, care au o cerere constantă din partea elevilor.

Reporter: Cum a evoluat activitatea companiei dumneavoastră în ultima perioadă?

Andrei Niculescu: Închiderea librăriilor şi consemnul la domiciliu au avut un impact imediat, profund şi cuprinzător asupra noastră, la fel ca asupra multor afaceri de talia noastră. Primele măsuri luate au vizat protejarea noastră, a echipei, prin implementarea tuturor procedurilor necesare pentru asigurarea securităţii angajaţilor. Majoritatea colegilor au intrat în şomaj tehnic, cu reducerea de salarii aferentă, lucru pe care colegii l-au înţeles şi doresc să le arăt recunoştinţa mea pentru faptul că ne-am adaptat cu toţii cu succes, dar şi cu greutăţi, la nouă realitate. În felul acesta am reuşit să păstrăm echipa, cu eforturi mari. Scăderea generală a fost de peste 50% pentru lunile aprilie şi mai, chiar dacă vânzările din canalele online au avut o creştere de 25%. Este, însă, important să facem dis­tincţia între vânzări şi încasări, deoarece majoritatea distribuitorilor şi lanţurile mari, dar şi librăriile independente, au îngheţat plăţile şi au rămas cu un sold de plată semnificativ, pe care nu îl mai pot returna în condiţii normale. De aceea, lucrăm cu fiecare în parte să găsim soluţii pentru acoperirea soldurilor dinaintea blocajului.

Fireşte că, în acest context, planurile noastre de investiţii suferă schimbări majore, planul nostru editorial modificându-se fundamental faţă de cel preconizat pentru 2020 şi 2021.

Am redus numărul de titluri, am făcut schimbări de politică editorială, am redus substanţial descoperirea noastră financiară datorată creării de noi datorii aferente producţiei de noutăţi. Sperăm să menţinem 70% din investiţiile de producţie pentru 2020 şi lucrăm intens la dezvoltarea de titluri noi care să se potrivească şi mai bine noii realităţi. În prezent, lucrăm intens alături de partenerii noştri pentru identificarea de noi canale de vânzare, mărind expunerea şi încercând să urmărim noile tendinţe ale publicului. Editura noastră este în permanenţă conectată la cititorii noştri şi încercăm să simţim cât mai corect schimbările de comportament ale publicului.

Reporter: Ce proiecte aveţ în derulare?

Andrei Niculescu: În acest nou context, planurile noastre de investiţii suferă schimbări majore, planul nostru editorial modificându-se fundamental faţă de cel preconizat pentru 2020 şi 2021. Am redus numărul de titluri, am făcut schimbări de politică editorială, am redus substanţial descoperirea noastră financiară datorată creării de noi datorii aferente producţiei de noutăţi.

Sperăm să menţinem 70% din investiţiile de producţie pentru 2020 şi lucrăm intens la dezvoltarea de tit­luri noi care să se potrivească şi mai bine noii realităţi.

Totuşi, fără niciun program de încurajare din partea statului, această branşă de interes naţional nu va mai trăi mult. Avem nevoie urgentă de măsuri din partea autorităţilor, care pot însemna acordarea de granturi editurilor pentru publicarea scriitorilor români; finanţarea promovării titlurilor-cheie care s-ar potrivi cel mai bine acestui nou context social, prin lansări online sau evenimente culturale online; digitalizarea bibliotecilor şi acordarea de fonduri pentru achiziţia sau construcţia unei platforme de monetizare a împrumutului de cărţi electronice; găsirea unei variante legale şi etice de funcţionare a platformelor de împrumut de carte prin variante de monetizare din care să nu lipsească editura, care este singurul investitor în apariţia unei cărţi; sprijinirea funcţionarii librăriilor prin preluarea de către stat a unei părţi din cheltuielile de funcţionare, utilităţi, chirie, logistică etc.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb