SUPLIMENT EDUCAŢIA - DE LA TABLĂ LA TABLETĂ Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă

Ziarul BURSA #Cultură / 5 august 2020

Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă

Vodafone România se implică în extinderea programului educaţional "Şcoala din valiză" derulat de Fundaţia Vodafone România, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, pentru a oferi elevilor şanse egale de acces la educaţia digitală.

În contextul pandemic, sistemele de învăţământ din întreaga lume s-au confruntat cu o provocare fără precedent, ceea ce a dus la o schimbare bruscă şi pe scară largă a instrumentelor de educaţie, în care tehnologia joacă un rol esenţial. Însă această schimbare a expus şi vulnerabilităţi şi decalaje care riscă să lase prea mulţi elevi în urmă. Pe când unii elevi au învăţat atât de mult de la distanţă, alţii au învăţat ce greu este să ţii pasul. Pe când unii elevi au descoperit lumea, alţii au descoperit că sunt izolaţi şi nu sunt echipaţi cu tot ce este necesar pentru a continua să înveţe.

În România, din păcate, unul din trei elevi nu a beneficiat de acces la resurse educaţionale în timpul pandemiei. Accesul inegal la educaţie cauzat de lipsa de instrumente şi cunoştinţe digitale conduce la decalaje semnificative între diferite părţi ale ţării şi între diverse categorii sociale, cu un număr mare de copii şi profesori care nu pot beneficia de avantajele şi oportunităţile resurselor digitale de învăţământ.

Cu mai puţin de două luni până la începutul noului an şcolar şi având în vedere contextul pandemic, există multe incertitudini cu privire la modul în care toţi copiii din România vor beneficia de acces echitabil la educaţie. La Vodafone România credem că fiecare elev şi fiecare profesor trebuie să aibă acces la tehnologie şi abilităţi digitale, astfel încât să poată beneficia de oportunităţi egale de educaţie într-o lume tot mai digitală.

În linie cu misiunea de a susţine digitalizarea societăţii româneşti şi de a-i conecta pe oameni pentru un viitor mai bun, Vodafone a lansat campania "Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă" pentru a susţine cât mai mulţi elevi să beneficieze de acces la educaţia online începând din această toamnă.

Astfel, Vodafone România se implică în extinderea programului educaţional "Şcoala din valiză" derulat de Fundaţia Vodafone România în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, pentru a oferi unui număr cât mai mare de elevi şi profesori acces la educaţia digitală.

Campania "Împreună nu lăsăm niciun elev în urmă" lansează o invitaţie la solidaritate şi implicare în susţinerea educaţiei către întreaga societate. Până pe 15 septembrie, atât clienţii Vodafone, cât şi utilizatorii altor reţele mobile se pot implica în această iniţiativă şi pot dona orice sumă doresc, prin SMS la 8846 sau cu ajutorul unui card bancar. Utilizatorii Vodafone România pot dona din creditul existent pe cartela preplătită sau direct pe factura serviciilor mobile. La finalul campaniei, Fundaţia Vodafone România va dubla suma totală a donaţiilor.

Fondurile strânse în cadrul campaniei vor fi utilizate pentru achiziţia de tablete destinate elevilor din programul "Şcoala din valiză". Pe lângă achiziţia de tablete de către Fundaţia Vodafone România, compania Vodafone contribuie cu date mobile gratuite pentru elevi.

"Şcoala din valiză" este un program lansat de Fundaţia Vodafone România în 2018 şi aduce o abordare de tip 360 de grade a educaţiei digitale. Proiectul susţine elevii şi profesorii din mediul rural să-şi dezvolte abilităţile digitale prin acces gratuit la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro. Programul foloseşte un concept inovator bazat pe un set complet de echipamente IT grupate într-o valiză (de unde şi numele proiectului) special creată pentru a permite organizarea, în doar câteva minute, a unei săli de clasă digitale, în orice loc, inclusiv în zonele izolate. Şcolile din program sunt dotate cu astfel de valize tehnologice ce conţin tablete, laptop şi echipamente pentru conexiune la internet.

A doua componentă a programului este formarea competenţelor digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate directă în activitatea de la clasă. "Şcoala din valiză" răspunde, astfel, unei probleme de ordin sistemic a învăţământului preuniversitar din România, respectiv deficitul de competenţe în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei în scopuri educaţionale.

Prin formare profesională continuă, programul "Şcoala din valiză" îşi propune să-i ajute pe profesori să fie mai încrezători în forţele proprii, să creeze şi să susţină lecţii digitale interactive. Implicit, încurajează pregătirea elevilor din mediul rural pentru o piaţă a muncii dominată tot mai mult de tehnologie, pentru a le oferi acestora oportunităţi egale într-o lume digitală. În acest fel, profesorii transformă şcoala, iar elevii învaţă cu mai multă plăcere şi se dezvoltă pentru a face faţă într-o lume a viitorului. "Şcoala din valiză" înseamnă învăţământ digital accesibil şi de calitate.

Procesul de predare adaptat pentru "Şcoala din valiză" foloseşte materiale digitale moderne, integrate într-o platformă de e-learning dedicată, www.scoaladinvaliza.ro, precum şi metode interactive adaptate la nevoile actuale ale elevilor. Resursele educaţionale disponibile prin intermediul platformei sunt lecţii digitale create de profesori, accesibile pentru elevi atât la clasă, cât şi de acasă. Platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro este accesibilă profesorilor şi elevilor de pe orice dispozitiv conectat la internet.

În contextul pandemic, extinderea proiectului de educaţie digitală "Şcoala din Valiză" la cât mai multe şcoli din mediul rural a devenit cu atât mai importantă şi necesară. "Şcoala din Valiză" este operaţională în acest moment în 22 de unităţi de învăţământ din 11 judeţe. Proiectul înregistrează la ora actuală peste 11.000 de beneficiari (elevi, profesori, părinţi şi voluntari), dintre care 6.000 sunt profesori şi elevi înscrişi în platforma www.scoaladinvaliza.ro. Alte 35 de şcoli vor fi incluse în program în urma apelului de înscrieri destinat şcolilor din mediul rural, anunţat de Fundaţia Vodafone România în luna iunie a acestui an.

Odată cu închiderea unităţilor de învăţământ din România pe fondul pandemiei, proiectul "Şcoala din Valiză" a devenit o resursă valoroasă şi eficientă pentru că permite continuarea educaţiei prin cursuri susţinute exclusiv online. În această perioadă, profesorii au creat peste 5.000 de lecţii digitale în platforma www.scoaladinvaliza.ro, cu peste 500% mai mult faţă de ultimele şase luni. 4.000 dintre aceste lecţii au fost accesate de elevi, număr în creştere cu aproape 700% faţă de perioada anterioară stării de urgenţă. Elevii au fost foarte activi şi au petrecut aproximativ 2.300 de ore pe platformă, adică echivalentul timpului pe care l-ar fi petrecut în sala de clasă, în condiţii normale, ceea ce indică un interes constant al elevilor pentru educaţie.

Profesorii din proiect au beneficiat în ultimii doi ani de mai multe cursuri de formare digitală, astfel că trecerea la învăţământul online nu i-a prins nepregătiţi. Ei au dorit să împărtăşească din experienţa lor în crearea lecţiilor digitale şi altor cadre didactice din România şi au fost gazdele a două webinarii publice desfăşurate în perioada stării de urgenţă, la care au participat peste 250 de profesori din toată ţara.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb